Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Część z nas pamięta czasy, gdy funkcję matrycy pełnił film kupowany wg uznania. Można go było założyć do dowolnego aparatu.
Po jakiego diabła produkowano różne aparaty?
Krajobrazowa Velvia naświetlała się tak samo w Smienie jak i w EOS 1. Ludzie kupowali jednak różny sprzęt wykładając niekiedy potężną kasę ze względu na funkcje tego sprzętu, ergonomię, jakość szkieł, niezawodność. Ten aspekt pozostał. Smartfon to taka Smiena, która nawet jeśli w pewnych warunkach zarejestruje obrazek zbliżony do tego co EOS 1 na tym samym filmie, to pozostanie Smieną pod każdym innym względem.
W pełni się z Tobą zgadzam.
Ale jeśli ktoś nie jest fanem sprzętu, jego obsługi itd. a interesuje go głównie by na zdjęciu miał to co chce by tam było to poco mu targać EOS 1, uczyć się obsługi skoro Smiena mu to zapewnia.
Dla szpanu, jaki jestem specjalista, na co mnie stać itd. ?
jp
PS
Gdy chodzi o ergonomię, trwało trochę ale teraz jest bardzo dobrze, trzymam smartfon wygodnie w lewej ręce, ustawienia prawą a oburącz przy uruchamianiu spustu kciukiem lewej lub prawej ręki lub "słownie"
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W pełni się z Tobą zgadzam.
Ale jeśli ktoś nie jest fanem sprzętu, jego obsługi itd. a interesuje go głównie by na zdjęciu miał to co chce by tam było to poco mu targać EOS 1, uczyć się obsługi skoro Smiena mu to zapewnia.
Dla szpanu, jaki jestem specjalista, na co mnie stać itd. ?
jp
Zdecydowanie dałbym radę to przykładowe zdjęcie ptaszka zrobić nawet Smieną, tylko co by było na tym zdjęciu?! Ciężko by było na nim ptaszka w ogóle znaleźć mając ogniskową 22,5 x mniejszą, niż użyta. Aż nie mogę wyjść ze zdziwienia, że się na pewnym- przypadkowym- etapie swojego żywota zwąchałeś z SONY A7R III zamiast pozostać przy Smienie, skoro dalej nie widzisz różnicy pomiędzy tym SONY, a smartfonem.
Po co stać przy garach, jak można wpieprzać gotowe żarcie z Biedry?! Przecież te wszystkie funkcje i bajery smartfona są jak lista Exxx na tym żarciu!
Jednak - Pomidor.
JP za Chiny ludowe tego nie może pojąć, że my robimy zdjęcia aparatami, nie dlatego, że "jesteśmy fanami sprzętu" i "szpanerami", ale po prostu dlatego, że taki sprzęt spełnia nasze oczekiwania.
Kurna, czy to jest takie trudne do zrozumienia? Przecież przedszkolak by pojął. Jeśli większość kierowców jeździ Maluchem, a jeden z nich kupił se ciężarówkę, bo chciał przewieźć dwie tony cementu, to też powiesz, że "chciał zaszpanować, jaki to z niego specjalista"? Czy Ty w ogóle masz choć mgliste pojęcie, jakie pierdoły wypisujesz?
Taka szydera z niepiśmiennego Jasia, a on udowodnił, że presja ma sens. CEO Canon Inc. przeczytał ten wątek i przedłożył projekt na radzie dyrektorów. Jasiu będzie ambasadorem w Polsce, jak zawsze robiąc w tym zacofanym kraju wszystko jako pierwszy.
https://www.canonrumors.com/canon-is...-manufacturer/
Oszaleli? W sytuacji, kiedy ludzie przestają to g... kupować, oni chcą inwestować w tą przestarzałą technologię? Jednak niektórzy, to mają moc przekonywania...
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Taka szydera z niepiśmiennego Jasia, a on udowodnił, że presja ma sens. CEO Canon Inc. przeczytał ten wątek i przedłożył projekt na radzie dyrektorów. Jasiu będzie ambasadorem w Polsce, jak zawsze robiąc w tym zacofanym kraju wszystko jako pierwszy.
https://www.canonrumors.com/canon-is...-manufacturer/
Smartfon z bagnetem RF na pewno będzie czymś zaje-bistym :mrgreen:
@Heldbaum na spokojnie przejrzałem flickr. Nie wiem czy tak miało być, ale wiele z tych fotografii przynosi spokój. Wiele jest świetnych.
Ooo, naprawdę? Dzięki. :D Wprawdzie "spokój" to nie jest koniecznie to, o czym myślałem, ale jak już to powiedziałeś, to... Dlaczego nie? Cieszę się, że właśnie takie odczucia wywołały u Ciebie...
P. S.
Niestety (o czym informował kiedyś JP), w nowojorskiej galerii ich nie chcieli. Powiedzieli, że za bardzo w nich widać "fascynację sprzętem"... :mrgreen:
Aparaty Canon w telefonach
Plotki głoszą, że Canon rozważa partnerstwo z którymś z producentów smartfonów, aby tworzyć dla niego moduły aparatów, które będą wykorzystywane w telefonach. Niestety przed Japończykami dość trudne zadanie, bowiem większość liczących się producentów nawiązała już tego typu kooperacje z firmami takimi jak Leica, Haseelblad, czy Zeiss, a ci najwięksi, czyli Apple i Samsung, raczej nie będą zainteresowani tego typu współpracą.
https://www.optyczne.pl/18916-news-O..._tygodnia.html
jp
No i znowu Jasia inteligencja zawiodła, albo czytać nie potrafi. Masz trzy posty powyżej to samo, z tym że w nieznanym ci języku. Z ciekawostek poszukaj sobie jeszcze aktualnych testów swojego ciamciunga, które pozwolą zrozumieć (niekoniecznie tobie) dlaczego aparat 200 mpx ma tak naprawdę ich 16.