Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Taka ciekawostka... Gdy pierwsi użytkownicy dostali w swoje ręce 6D nie mogli się nacieszyć z jego sprawności, możliwości i jakości zdjęć. Po drodze nie wyszły żadne choroby wieku dziecięcego tej puszki, a coraz więcej da się zauważyć opinii o "dodoupności" tej puszki. Czy to nie lekka przesada? Z tego co widzę, to użytkownicy tego aparatu są zadowoleni, a marudzą głównie teoretycy. Gorzej by było, gdyby było odwrotnie :) . Pogódźmy się z tym, że to nie aparat idealny i nie dla każdego. Niech każdy zadecyduje wedle własnych potrzeb i własnej zasobności portfela.
To całkiem proste do wyjaśnienia. Głównym powodem takiej "teoretycznej" krytyki jest to, że ktoś by chciał, aby 6D miał wszystko to, co 5D Mark III, plus to czego 5D nie ma, a jest w 6D (Wifi, GPS, etc), a przy tym kosztował tyle, ile właściwy 6D kosztuje. A to se ne da :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Głównym powodem takiej "teoretycznej" krytyki jest to, że ktoś by chciał, aby 6D miał wszystko to, co 5D Mark III, plus to czego 5D nie ma, a jest w 6D (Wifi, GPS, etc), a przy tym kosztował tyle, ile właściwy 6D kosztuje. A to se ne da :-)
Nie do końca rozumiesz, przynajmniej nie mnie. Ja chciałbym, żeby 6d miał wszystko to co 5d2, a w pewnych kwestiach go przewyższał i to przewyższanie udaje mu się w kilku aspektach, lecz również w kilku jest krokiem do tyłu. Wiem, że to nie następca 5d2 tylko inna pułka więc pewnie się czepiam jednak jego cena przynajmniej dla mnie wskazuje na to, że nie powiniem w zasadzie w niczym ustępować 5d2, a tak się nie dzieje. Dla mnie jego zakup w kontekście 5d2 jest bezzasadny bo gdy zyskam na jednym to stracę na drugim - to tylko moje zdanie i rozumiem tych co mają inne bo każdy sam wie najlepiej w jakich warunkach robi zdjęcia i co mu jest do szczęścia potrzebne. Mnie 6d szczęścia nie da.
To kup lub trzymaj Mark II, w czym problem? :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Nie przesadzaj i nie obrażaj dyskutantów - co najwyżej malkontenci, pieniaczy z reguły eliminują moderatorzy :twisted:
Też mi się wydaje, ze to pionierska konstrukcja z nowej półki/kategorii lustrzanek FF podróżniczych/turystycznych :mrgreen:
W związku z tym:
photogambler łżesz Waść jak naoczny świadek, nie ma lepszych aparatów w tej klasie, bo takich puszek po prostu dotąd jeszcze nie było :lol:
Prawisz Waść jako ten pieniacz teoretyk.Wystarczy,ze mnie juz tam posadzono,chociaz C wcelowal również we mnie i uroniłem browara bo mnie huk był wystraszył:shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
To kup lub trzymaj Mark II, w czym problem? :-)
W niczym. Wyrażam tylko swoją opinię, chyba mogę.
6D to bardzo fajna puszka, kupiłem, używam i się cieszę. 5DmkIII to dużo lepsza puszka, bardzo chciałbym mieć, ale różnica w cenie pozwoliła na zakup 35 1,4 L, 1DX to cudeńko w sferze marzeń, jak na razie kołderka finansowa jest duuuuużo za krótka, ale może kiedyś.., pewnie wcześniej będzie 5DmkIII.
Wszystkie te puszeczki są dobre, jest tylko kwestia potrzeb i możliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
W niczym. Wyrażam tylko swoją opinię, chyba mogę.
Oczywiście, że możesz. Kłopot polega nie w tym, że ja - pisząc moją w pewien sposób uogólnioną opinię w tej kwestii - doskonale rozumiem, że Ty "chciałbyś", natomiast Ty zdajesz się nie rozumieć jakim i dlaczego takim aparatem jest 6D. Jeżeli weźmiesz do ręki dowolny materiał informacyjny Canona, to tam jest jasno napisane, że 6D jest aparatem dla podróżników (tak generalizując), a nie, że 6D jest następcą 5D Mark II. Ty byś chciał, aby 6D zastępował Ci 5D Mark II, ponieważ półka cenowa jest ta sama (w tej chwili, bo jeśli porównać startową cenę 6D z 5D Mark II to jest to zupełnie inna bajka), ale tak nie jest, rzeczywistość jest inna. W roku 2013 Canon oferuje trzy aparaty pełnoklatkowe o bardzo szerokiej rozpiętości cenowej i jeżeli nie stać Cię na model droższy, to bierzesz ten tańszy i godzisz się z jego ustalonymi właściwościami. Nie ma powodu nawet liczyć na to by w ciągu najbliższego roku czy dwóch coś się w tej kwestii miało zmienić (poza tym, że ceny mogą trochę zmaleć przez ten okres czasu).
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Nie do końca rozumiesz, przynajmniej nie mnie. Ja chciałbym, żeby 6d miał wszystko to co 5d2, a w pewnych kwestiach go przewyższał i to przewyższanie udaje mu się w kilku aspektach, lecz również w kilku jest krokiem do tyłu. Wiem, że to nie następca 5d2 tylko inna pułka więc pewnie się czepiam jednak jego cena przynajmniej dla mnie wskazuje na to, że nie powiniem w zasadzie w niczym ustępować 5d2, a tak się nie dzieje. Dla mnie jego zakup w kontekście 5d2 jest bezzasadny bo gdy zyskam na jednym to stracę na drugim - to tylko moje zdanie i rozumiem tych co mają inne bo każdy sam wie najlepiej w jakich warunkach robi zdjęcia i co mu jest do szczęścia potrzebne. Mnie 6d szczęścia nie da.
Pozwolę sobie przypomnieć Ci, że w 2009 roku, na początku, 5D2 kosztował 9500 PLN, tak więc - jak się wydaje - zarówno cena 6D, jak i jego właściwości pozostają w z grubsza rozsądnych proporcjach do początków 5D2.
Pozdrówka
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Pozwolę sobie przypomnieć Ci, że w 2009 roku, na początku, 5D2 kosztował 9500 PLN, tak więc - jak się wydaje - zarówno cena 6D, jak i jego właściwości pozostają w z grubsza rozsądnych proporcjach do początków 5D2.
Pozdrówka
Tym bardziej nie pojmuję tego, że po 5 latach od wprowadzenia 5d2 nowy 6d chociaż jest z lekka innej pułki nie dorównuje mu w pewnych kwestiach. Łyżką dziekciu jest też to, że 7d, który również nie jest zaliczany do pułki profesjonalnej ma pewne rozwiązania lepsze od 6d więc proszę nie piszcie mi, że to puszka nieprofesjonalna więc nie dało się trochę dołożyć skoro do 7d się jednak dało i to za niższe pieniądze.
Pragnę zauważyć, że półka nie ma nic wspólnego z pułkiem. Dziękuję za uwagę.