Buu ostatnie chyba rzeczywiscie kiepskie ;-) Nastepne w kolejce: NATO Tiger Meet, tu dla odmiany pogoda wyjatkowo dopisala:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Wiecej na stronie WWW: NATO Tiger Meet 2009
Wersja do druku
Buu ostatnie chyba rzeczywiscie kiepskie ;-) Nastepne w kolejce: NATO Tiger Meet, tu dla odmiany pogoda wyjatkowo dopisala:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Wiecej na stronie WWW: NATO Tiger Meet 2009
Super .. Muflon ... 8. ma coś z okrągłości kobiecych ...
Ładniutkie malowania :)
swietna ostrosc z tych pokazow :)
zawsze lubilem Twoje ramki :)
Ej, co sie dzieje na tej fotce nr 12? Tak patrze, ale jest za mała żeby zrozumieć. Jakby fotomontaż ;)
Ty to masz talent , jak malowane .
Na laptopie to wygląda jakby one były połączone tam z tyłu ;) Do tego ten "blur", który zapewne jest od ruchu śmigieł, wygląda tam bardzo sztucznie ;-)
Tak jak napisał dinderi:
Poza tym, po takich zdjęciach jak np. TO trzeba dać ludziom więcej niż 10 dni na powrót rąk na klawiaturę, o szczęce nie wspomnę.
Swoją drogą taką robotę jak ten/ta po lewej to ja ...bym zignorował:shock:
Aa, zapomniałem dodać - piękne zdjęcia!:)
Nieśmiało próbowałbym insynuować odmienną wersję wydarzeń, którą pewnikiem, ze swej wrodzonej skromności jak i kurtuazji w stosunku do dam, raczyłeś zataić;):
Winne są złudzenia optyczne - z powietrza red ring na szkle, z ziemi golden ring na dłoni przystojnego pana fotoreportera:)
Nie no, kobita to ma ja... ekhm, duużo odwagi, żeby TAK pomykać po przestworzach! Pełna szaca!:eek:
Kolejna porcja: Ferte Alais (Francja). Glownie starocie, ale tez troche ciezkiego sprzetu:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Galeria na www: http://danielrychcik.com/ferte09/
Lubisz to jeszcze?
Hawkeye ? Z ichniejszego Aeronavale czy jak to się tam zwie ?
Fotografowanie samolotów. Pytam czy się nie nudzi, czy nie przechodzi w monotonię, rutynę, takie : "jadę, bo muszę, bo to w końcu moja pasja".
Tak, Hawkeye. W ogóle "marines" ;) wystawili ni z tego ni z owego niesamowicie mocną reprezentację: dwa Rafale, chyba ze cztery Super-Etendardy, Hawkeye, wszystko latające (dość długo) różnymi formacjami, a na koniec pokaz solo.
Średnio to wszystko pasowało do Ferte-Alais ;) bo to miejsce to bardziej taka francuska Mekka starych samolotów :) Jeden z komentarzy na tamtejszym forum: "Le Rafale, il est venu pour voir ça maison de retraite dans 50 ans" ("Rafale przyleciał zobaczyć dom starców w którym się znajdzie za 50 lat") :mrgreen:
Hehe :) Czasem jak mam gorszy dzień to nachodzą mnie takie myśli :) ale dość szybko przechodzą. Nie, nie znudziło mi się - a zwłaszcza odkąd w końcu robię dokładnie takie zdjęcia jak lubię, czyli od jakiegoś roku-dwóch. A gdy już się siedzi, czy to pod płotem, czy to na airshow, gdy coś dmucha albo pyrkocze w powietrzu... to "ładują się akumulatory" na miesiąc albo i dwa.
A jak mi się znudzi to wrócę do szachów, znaczków, muzyki, albo czegoś jeszcze innego :-)
Muflon ... błagam nie rób tego - oglądanie Twoich zdjęć to .... czysta rozkosz !!!!Cytat:
A jak mi się znudzi to wrócę do szachów, znaczków, muzyki, albo czegoś jeszcze innego
A jaką rozkoszą dla oka mogą być pełne dynamiki zdjęcia szachów!!!
Panning wieży byłby na pewno perfekcyjny - ale ja wolę Jego samoloty :-)
Proszę bardzo: http://images.google.ch/images?q=chessboxing :-D Kolega z pracy miał okazję na żywo focić :)
I z tym się zgadzam - byle te stalowe :-)Cytat:
ptaki to przyszłość
Fajne zdjęcie B 17 Czy ten Me 163 latał na uwięzi? W sumie zaprojektował go konstruktor szybowców więc taki start jest jak najbardziej na miejscu. Ciekaw jestem czy został odczepiony.
Sposób wynoszenia to był napęd rakietowy http://www.youtube.com/watch?v=3Cz3f...eature=related Nie dość, że szybowiec ten był najszybszym myśliwcem II ws (chyba) to w dodatku jeden jedyny z takim napędem. Pana Alexandra wywieźli po wojnie do Anglii aby skonstruował coś podobnego ale już mu się więcej nie udało. A tak na marginesie to fajne zdjęcie.
No więc wcale nie był. Jedyną jego zaletą była szybkość doganiania celów, ale do ataku musiał zwolnić, a wtedy standardowy Spit dawał mu radę. Polscy piloci myśliwscy zestrzelili ich kilka pod koniec wojny... Gdyby dysponował celną bronią rakietową, to pewnie by wymiatał, ale w czasie IIWŚ tylko Rosjanom udało się wprowadzić w miarę celne pociski rakietowe do lotnictwa.
Wiesz, nie będę się spierał, może powinienem napisać, że nie myśliwiec a samolot w sumie jeśli znasz jakiś szybszy niż 960km/h to ciekaw jestem co to był za samolot. Ponoć na drugim miejscu był Me 262 z 850km/h Co do pocisków rakietowych to latające bomby Fritz X były chyba napędzane silnikami rakietowymi i ponoć były celne. Ale to nie to samo.
Chyba niezbyt odpowiedni wątek na dyskusje historyczne... chyba że muflon nie ma nic przeciw?
Przenieśliśmy się już wczoraj na PW
Już naprawdę ostatki 2009... Zigermeet Mollis - to to samo miejsce gdzie zrobiłem tzw. "zdjęcie życia" - trzy lata później, małe pokazy w lokalnym klubie miłośników Hunterów :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Więcej na www: Zigermeet Mollis 2009
3 strasznie mi się podoba, fajny ten ślad za samolotem.
Nie jestem miłośnikiem maszyn latających, ale zdjęcia naprawdę przyjemnie się ogląda.
Dobre foty, jak zwykle, a #3 piękna!
Wykład czytałem, ale TAKIEJ chmurki nie widziałem!:shock: Co to był za manewr?
Bardzo duże przyspieszenie ;) http://www.youtube.com/watch?v=QX04ySm4TTk
Duża szybkość (sfw chyba napisał mi gdzieś kiedyś że na oko 0.8-0.9Macha), bardzo duża wilgoć, kondensacja wody na granicy gwałtownie zmieniającego się ciśnienia. Szczególny przypadek osobliwości Prandtla-Glauerta, widziany z najlepszego możliwego kąta, z najlepszym możliwym tłem ;-)
Ale kadr jeszcze nie idealny - masz jeszcze co robić w życiu :D
Ostatnie zdjęcia z 2009 :-) Taki mały zlot niedaleko miejsca gdzie jakiś czas mieszkałem:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Więcej: http://danielrychcik.com/prangins09/. A w kolejce już dwie wycieczki z tego roku...
#4 - tak samo wyszło z "dwupłatowcem", czy tak właśnie miało wyjść? ;)
Powoli przestaję odróżniać modele od prawdziwych ptaków... Ehhh, co za zabawkowy świat... Ty Muflon w ogóle jesteś prawdziwy? :-D
A poprzednia dwójka to dwójka, bo Antek dwójka? 8)
No prawie dobrze zapamiętałeś muflon ;) . To COŚ to nic innego jak zjawisko kondensacji pary wodnej w wyniku zmiany ciśnienia, która to zmiana z kolei spowodowana jest pojawianiem się na wystających elementach samolotu tzw. lokalnej prędkości dźwięku. Kształt stożka nie jest przypadkiem, tak właśnie wygląda fala uderzeniowa a, że w tym przypadku pokryta jest parą wodną to dodatkowy efekt, zresztą jak widać na fotce bardzo widowiskowy.
pzdr
Ale modele jest naprawdę dość łatwo odróżnić :) Robiąc je @500 albo 700mm, najczęściej na "pełnej dziurze", będzie zawsze nie do podrobienia głębia ostrości. Zeby uzyskać podobną dla dużego samolotu, to trzeba by go zrobić.... nie wiem, czymś w rodzaju 85/1.2, pełną klatką, a i tu może być za małe otwarcie przysłony :mrgreen:
Dostałem uwagę na PM że mój slideshow z RIAT 2006 zniknął z serwera. Czas najwyższy... leżało to w miejscu gdzie już ponad dwa lata nie pracuję :lol: Wrzuciłem ponownie na youtube, w lepszej jakości - powinno się dać oglądać, nawet na pełnym ekranie :)
Jet Action at RIAT 2006 (HD)
Daje się oglądac ;) Supcio!
Ekstra się ogląda - no i muza super :-)
Pierwsze zdjęcia w nowym roku :-) Duży, międzynarodowy festiwal balonów w Chateau d'Oex (małe miasteczko u podnóża Alp). Pogoda dopisała, zdjęcia robiły się same :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.