Patrząc na ceny obu aparatów wypadałoby, żeby tak było... ;)
Wersja do druku
A ja powiem tak - kto ocenia jakość zdjęć (ostrość, szumy, detale itp) na ekranie LCD aparatu? :shock:
Toż on służy głównie do oceny kadru, w miarę naświetlenia (z pomocą histogramu) no i ostatecznie czy z ostrością się mniej-więcej trafiło czy dla pewności repety robić :roll: .
A czemu nie? Przecież na ekraniku można całkiem sporo zobaczyć i niejednokrotnie ocenić zdjęcia. Taka wstępna selekcja zdjęć. Zwłaszcza, gdy ekraniki są całkiem niezłej jakości, a te w 5D, czy 7D są naprawdę dobre.
A dobrze jest zrobić podgląd krytycznych miejsc, na których nam najbardziej zależy.
Oczywiście nie zastąpi to ekranu komputera, ale jednak :)
Przygotowałem jeszcze porównanie długich czasów naświetlania na wysokich czułościach (long exposure noise reduction, czyli odszumianie dla długich ekspozycji: WYŁĄCZONE).
Zdjęcia na każdym z ISO są wykonane przy różnych ustawieniach odszumiania wysokich czułości (hight iso noise reduction) w body. Poziom tego odszumiania można w menu ustawić na: wyłączone, słabe, standardowe lub mocne.
Tak wygląda kadr:
Zdjęcia robione w garażu, na statywie, z wykorzystaniem wężyka spustowego.
Testowym obiektywem jest tu Falcon 8mm, ostrość ustawiona na 1.5m, przysłona 8. Tryb Av z ręczną korekcją ekspozycji (na ISO 3200 troszkę za ciemno dałem). JPG pochodzą bezpośrednio z puszki.
Widać będzie delikatne wariacje lampy na zewnątrz budynku (co jakiś czas gasła i się zapalała), nie ma to jednak wpływu na porównanie szumów. Czerwona plamka na przedniej szybie to nie hot pixele, a jedynie wskaźnik na piecu CO ;)
ISO 1600, 10 sek
wyłączone // słabe // standard // mocne
ISO 3200, 2.5 sek
ISO 4000, 4 sek
ISO 6400, 2.5 sek
ISO 12800, 2.5 sek
Pozdrawiam!
Zdziwiło mnie , że Lightroom 2.5 otwiera pełne RAW'y z 7D - a nikt nie pisze o wywoływaniu w CS4 . Też działa , ale tylko na pełnych RAW'ach - mRAW i sRAW nadal w CS4 niedostępne .
Nie wiem czy można pisać o obsłudze rawów w LR 2.5, przekłamuje on kolory i osobiście na razie korzystam z DPP 3.7.1.1. dostarczonego z aparatem.
Poniżej przykładowe zdjęcie: jpg prosto z aparatu, jpg po wywołaniu przez DPP oraz jpg po wywołaniu w LR2.5:
(kliknąć aby powiększyć)
Co do CS4 - nie posiadam, więc się nie wypowiem.
CS4 też przekłamuje, na razie ACR i LR źle konwertują rawy, canon musiał użyć nowych algorytmów.
http://canon-board.info/showthread.php?t=53316&page=3
300L z 1.4 rozwala 7D fjiu fjiu
http://www.fredmiranda.com/forum/top...03#lastmessage
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/822035
Trochę dziwi, że ludzie próbują usuwać coś czego nie ma (boxter)
LR nawet i w przypadku starszych wersji RAWów np z 40D przekłamuje troche odcienie w profilu bieli. JPG i RAW z DPP sa ok. kolorystyka taka jak była w rzeczywistości, a przez LR jakby zaróżowione/zażółcone.
Faktycznie trochę nie jasno się wyraziłem. Punktem odniesienia jest tu jpeg z DPP, który kolorystyką odpowiada (na moim kalibrowanym monitorze) temu, co widzę w rzeczywistości, tzn. budynek Kościoła Garnizonowego w Radomiu nie jest bynajmniej zielony (jak to przedstawił LR).
Co do ustawień, trudno tu mówić o standardach, oczywiście da się ustawić LR tak, aby obrazek wynikowy miał prawidłową kolorystykę, nie chcąc bardziej rozwijać tematu napiszę tylko, iż osobiście wolę jednak poczekać na kolejne wydanie LR w pełni obsługujące wszystkie RAWy z 7d, gdyż na razie wydaje mi się, że fakt rozpoznawania pełnego RAWa z tej puszki jest tu zupełnie przypadkowy.
Nie uważam przy tym, że to co proponują konwertery na starcie jest poprawne, jednak były one ustawione identycznie (oprócz odszumiania luminacji, gdzie DPP miał wartość 20 zaś LR - 25, albo odwrotnie).
Odnoszenie ustawień do jpg z puszki oraz porównywanie ustawień wejściowych DPP i LR , wg mnie , mija się z celem . Z tego co ja zauważyłem , ani DPP ani LR i CS4 nie dają na surowym wyjściu prawidłowej kolorystyki . Tak jak napisałeś LR i CS4 dają zafarb zażółcony . Natomiast zafarb DPP ( w moim przypadku ) ma odcień różu .
Coś pomiędzy i będzie prawie OK . Ale od czego suwaki i pamięć sceny . Można też stosować szarą kartę kontrolną i po problemie .
[QUOTE=oskarkowy;713870]A dla tej całej reszty, która lubi mieć przyjemność z fotografowania, producenci konwerterów wymyślili presety :mrgreen:[/QUOT]
Tak jest . Sprzęt i softy pomagają nam , ale nie stanowią większości w wyniku jaki otrzymujemy . Praca nad wynikiem końcowym jest też tylko dodatkiem .
Najważniejsza jest radość z fotografowania .
Pewnym jest jednak , że monitorki w dzisiejszym wykonaniu dość pewnie pozwalają nam ocenić nie tylko kadr , ale ostrość elementów , kontrastowość sceny oraz przepały lub niedoświetlenia ( histogram ) . Z oceną kolorystyki bym się wstrzymał do czasu wyświetlenia plików na odpowiednim do tych celów monitorze . Ma na to wpływ zbyt wiele czynników , w tym wiele niewiadomych . JPG z puszki nie jest dla mnie nigdy wykładnikiem składników koloru .
Bo wg mnie na ekraniku (dowolnego aparatu) mozna bardzo niewiele zobaczyć z racji jego wielkości.
Nawet na netbooku ~11" nie odważyłbym się oceniać szczegółów czy szumów zdjęcia. Wstępną selekcję robię tylko na podstawie oceny kadru (jak coś przytnę albo zupełnie bez sensu wyjdzie to takie odrzucam).
Nie takiej samej jakości bo technika produkcji tych malutkich LCD raczej się różni od tych większych. Co najwyżej proporcjonalną wielkość uzyskasz, ale detale, kolory itp już nie.
Piszę o swoim podejściu do każdego LCD w aparatach (nie tylko w 40D, trzymałem i oceniałem zdjęcia na różnych LCD w różnych puszkach, 7D jeszcze nie ale 50D i 5DMkII tak).
No ale niczego wam bronić nie będę - róbcie po swojemu :p , ja tylko przedstawiam swoje podejście licząc na to, że przemówi komuś do rozsądku.
Vitez, czy ja mogę na swoim lapku (15,4" 1920x1200) oceniać jakość zdjęcia?
Pytam serio bo nie wiem jak te parametry i powiedzmy zdjęcia 10 i 18 MPx przełożyć na odbitkę w cm.
a tymczasem dwa linki b. dokładnie przedstawiają dlaczego (na razie) wolę aps-c
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33310250
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33318952
To chyba jednak zbyt daleko pojechany OT, który i tak za chwilę poleci w otchłań, więc powiem krótko. Możesz. Ale mija się to z celem. Szczególnie w odniesieniu do oceny kolorów. Rozdzielczość ekranu ma z możliwością oceny fotek stosunkowo niewiele wspólnego. Poczytaj wątek o laptopach i ewentualnie tam ciągnij ten temat.
W 40D też jest możliwe, ale trzeba trochę wprawy :)
Nie jest to prawda - w nowszych aparatach (50D, 500D, 7D) ta "miniaturka" ma pełną rozdzielczość matrycy. W 40D to jest 2,5 Mpix, co też wystarcza w większości przypadków do wstępnej oceny ostrości.
To ja może wrócę do tematu 7D.
Jeżeli mamy w nim wyswietlacz 3" o rozdzielczości rzeczywistej 640x480 pix (marketingowcy liczą subpiksele, czyli x3), to oglądając zbliżenie fotki w 15-tym kroku, mamy wielkość fragmentu, odpowiadającą obrazkowi 30" w rozdzielczości .. uwaga .. 6400x4800. Przywołując najlepsze monitory 1900x1200, wychodzi dość blado.
Panele LCD typu Clear View w aparatach są kilka razy lepsze jakościowo niż te w monitorach stacjonarnych.
Może macie rację.... ale ja jak oglądałem zdjęcia zrobione 7D na ekraniku to moja ocena szumów (iso 6400) okazała się niesłuszna w stosunku do tego co zobaczyłem później na ekranie monitora kompa w domu. Nie wiem ale jednak mam wrażenie, że to nie jest to samo.
Może ktoś ma jakieś lepsze wieści w sprawie 7d :-(
"Witam,
Pierwsza dostawa powinna być w ciągu ok. 10 dni – ale nie mamy jeszcze potwierdzenia tej informacji z Canon Polska, nadal czekamy na dostawę.
Pozdrawiam,
.......
Sklep Cyfrowe.pl "
Zależy w jakim sensie "lepsze" ?
Jeśli nie chcesz czekać, to po prostu zrezygnuj z zamówienia w cyfrowych i podzwoń po sprzedających TUTAJ.
Tak tylko spytam - możesz mi wyjaśnić powody swojej niechęci do aparatów - jak to określiłeś - "poniemieckich" ? Straszniem ciekaw...
np. zwykle brak instrukcji PL, w wiekszości przypadków trudne do ustalenia pochodzenie itp. Oczywiście o ile powyższe dwa mają niewielkie znaczenie użytkowe, to jednak przy nieweilkiej różnicy w cenie chyba nie ma sensu się w to pchać, chyba że ktoś jest w gorącej wodzie... ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To przede wszystkim :)
PS. Czy ktoś ma wogóle aparat z Canon PL, czy tylko cyfrowe leca w kule?
arra - Pierwsza dostawa 7d w Canon.pl będzie miedzy 22 a 24 pazdziernika.
W Fotojokerze mówią, że Canon ich nie rozpieszcza i są problemy z dostawami....
Dla pocieszenia dodam, że kilka tygodni temu tak samo mówili o Nikonie ;)
Na allegro pojawiły się pierwsze BG-E7, cena 650zł - czyli nie tak źle (BG-E2n miejscami kosztuje nawet więcej).
Czy któryś z posiadaczy 7d jest już wstanie porównać sprawność systemu af w porównaniu do 40d ?
No tak, ale wiesz jakbyś sam robił to zdjęcie i powiedział mi, że np robiąc 40d trafiłeś w ptaka 6/10 razy, a z 7d trafiłeś 10/10 ... o takie porównanie mi chodzi.. a jeszcze bardziej o kościelne sytuacje i nie chodzi mi o zdjęcia przy zapałce w ciemnym pokoju :D
Wiem o co ci chodzi, pomogę inaczej: fredmiranda\canon i dpreview. Zabawa na cały dzień.
Dodatkowo takie porównanie imho z góry jest pozbawione sensu bo to są aparaty z innej półki. AF w 7D można konfigurować na tyle sposobów, że zaryzykuję stwierdzenie, że człowiek, który śmiga w tym 7D temacie (wie co, jak i kiedy skonfigurować) spokojnie dałby radę 40tką.
proszę dokładnie wczytać się w następujące fragmenty, zwrócić uwagę na następujące słowa -
"powinna być" powinna nie powinna ...
"ok." - to jest dobre - około - około 15 dni/ około 20 dni.
i najlepsze "nie mamy potwierdzenia" ;)
wyśmienity mail
Ja do nich "powinienem" zatelefonować, tak "około" piątku-zrezygnuję z zamówienia w tym sklepiku - "ale nie mam jeszcze potwierdzonej tej informacji", ale kupie aparat poniemiecki. Bo mam cholernie dość "dalszego czekania na dostawę"w cyfrowe.pl
:-?
ale to nie wina cyfrowe ;)
Zbyt piękne żeby było prawdziwe ale pomarzyć można:
http://www.balta.pl/foto/opis.php3?ID=39652