Niestety sensor nie jest z G3.
Ale przynajmniej jest.
Wersja do druku
voitki
Ciekawe E-P3 ;-)
Po 2000,-PLN/szt? To taniej i systemowo jest w m4/3, który ponoć zawsze był drogi (vs. tania-jasna-standardowa stałka u innych).
Poza tym o jakich małych voitkach piszesz? 40mm/1.4 (czyli 60mm) ani standardowo ani portretowo. 21/25mm naleśniki? problem w rogach, i to f=4.
Reszta do małych nie należy.
Jedyna nadzieja dla NEX to CZ 24mm.
std 35 1.4 portret 50 1.1
35mm to ten sam grzyb co 40mm tylko gorszy optycznie, raczej nikt nie kupuje obu na raz. 50/1.1 to raczej haubica - 60mm długości i 0.5kg żywej wagi.
dzik, M mount to najwięcej uroku mają na M8 lub M9 ... i przy okazji matryce jeszcze większe niż APS-C :wink:
NEX broni się jedynie ceną (niską) i mitem dużej matrycy ... żadne M mount mu nie pomogą.
A co w nexie zle, ma PASM i zdrowa matryce. Jak sie uzywa manuali to tyle do szczescia wystarcza. M9 jest funkcjonalnie biedna w stosunku do NEX'a ale wiele osob by nex'a na nia zamienili.
4/3 w olkach ma zalete stabilizacji matrycy.
Ja tylko dodam, że mikro A.D. 2011 to szok pyty (uwielbiam krakowską gwarę ;)):
- 12/2.0 SHG (takie eL)
- 25/1.4 pisane czcionką Lajki
- 45/1.8; takie 85/1.8 za trzy $tówki
Do tego śmiesznie mały korpus z wbudowaną stabilizacją, ekranem OLED i (mniam mniam) super AF.
Jeśli plotki się potwierdzą to ten super szybki AF wcale nie będzie taki świetny: wymaga nowych obiektywów, które przepuszczą IF. Ja wolę podejście Panasa ze zwiększaniem częstotliwości próbkowania matrycy. Mamy w tej chwili 120 razy na sekundę. Za rok będzie 250 razy. Co mi z PEN body jak ulubiona 20-tka Panasa nadal będzie się na nim ślimaczyła?
Z tym IR to chyba jakaś ściema. Wyciekły już materiały prasowe o nowym Olku i nie ma w nich słowa o żadnej podczerwieni, a jedynie o FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology), czyli jakieś przyspieszenie częstotliwości, więc pewnie zwiększona częstotliwość próbkowania jak w Panasie.
Nowości od Olka.
Dwa szkła:
mZD 12mm/2.0
mZD 45mm/1.8
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-mz...cie-23846.html
Trzy korpusy
E-P3
E-PL3
E-PM1
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-pe...owy-23845.html
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-pe...pm1-23844.html
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-pe...nem-23843.html
ciekawe jak to cenowo rozłożą
a puszki?
Epicure już napisał o co chodzi. Dokładnie o to, o co chodzi efatowi :)
Jestem ciekawy co w ciągu roku zrobi Słony (szkła środka, cena vs. optyka, szkła pro), bo widać, że i Oly i Panas traktują Nex bardzo poważnie i jakby się pojawiła perełka w Nex nie wykluczone, że i w mikro by się coś pojawiło.
Tak czy siak (po dzisiejszych premierach; do końca roku Panas pokaże "24-70IS i 16-35") system mikro uważam za kompletny (dla większości). Brakuje czegoś na kształt 24-70LIS i 150/2.8OS HSM makro oraz 320EX. Z egzotycznych: Sigma 6-12mm.
MTF jak ty to mówisz, bo zapomniałem - nie upuszcza gaci czy jakoś tak.
Ale tak samo jest z 85LII, 24LII, itd... Reklamowany jako family portrait lens ;)
Anyway: ja kupuje :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie wiem, mam GF1/E-PL1.
Pierwsza do low light, druga na co dzień do najlepszych kolorków (sprawdzone nawet z lampą) w jotpegu plus z mega fajnym old-schoolowym (a 'la Nikon chyba D3X) ziarnem na h-iso.
Następny przystanek: global shutter.
Puszka a raczej "puszeczka" PEN'a + kit + stałki (powyżej) i mamy naprawdę bardzo uniwersalny a przede wszystkim poręczny zestaw i na imieniny cioci i do plecaka globe trekkera
czekam na polski cennik Olympusa i jeżeli nie przeliczą 1$ = 1pln :twisted: to coś mi się wydaje mi się że mój C50D wyląduje na popularnym serwisie aukcyjnym ostatnio częściej chwytam za kompakt niż za DSLR'a w sumie to nie pamiętam kiedy robiłem zdjęcia lustrem?
jeżeli Olympus zagra promocją (a bywało już tak że przy zakupie zestawu z rabatem lub z 1zł albo gratis "coś" (obiektyw, akcesoria...) plus rozsądne ceny detaliczne) zdobędzie nowych klientów którzy zamienią lustra albo przejdą z kompaktów widać że Olympus konsekwentnie wzmacnia segment m43 gdzie u konkurencji np Sony potraktowało projekt NEX bardzo eksperymentalnie i nie mam jako klient poczucia pewności czy będzie kontynuacja systemu?
Dla mnie system jest już kompletny.
U Olka 3 linie - PEN, PEN w wersji tanio, oraz PEN w wersji mini.
Podstawowe jasne stałki są:
- fisheye od Panasa
- 12mm f/2 (ekw. 24mm) od Olka
- 14mm f/2.8 (ekw. 28mm) od Panasa
- 17 f/2.8 (ekw. 34mm) od Olympusa
- 25 f/1.4 (ekw. 50mm) od Leici
- 45 f/1.8 (ekw. 90mm) od Olka
- 45 f/2.8 macro od Panasonica
Do tego ciemne zoomy (jasne byłby za wielkie) z zakresu f/3.5-5.6:
- 7-14 /f4
- 9-18 f/4-5.6
- 14-42 f/3.5-3.5 (dużo różnych wresji, im nowsza tym szybsza)
- 40-150 lub 45-200 f/4-5.6 (też chyba kilka wersji)
- ultrazoomy 14-140 lub 14-150 f/4-5.6
- ultrazoom 100-300 f/4-5.6 (ekw. 600mm na końcu)
Są lampki różnych rozmiarów i inne akcesoria.
Przydałaby się może jeszcze stałka 100mm f/2.8 macro lub tele 200mm f/4, może jakaś ultraszeroka stałka tylu 10mm lub 7mm i tyle. No i jeszcze mógłby Olek zrobić jakąś wersję micro swojego najciekawszego obiektywu (i niedrogiego) z lustrzankowego 4/3 - 14-54mm f/2.8-3.5 (byle rozmiary były małe, mógłby być nawet krótszy na końcu) i tyle. Ale to już szczegóły. Dla mnie wystarczą 3 jasne stałki które już w ofercie są.
Ktoś chce kupić moje graty FF?
mi sie bardzo spodobał E-P3
jeśli jeszcze ten AF bedzie działał tak jak się reklamują to moje dylematy się skonczą ;-)
ktoś zna jakieś przecieki cenowe? jakaś cena sugerowana E-P3?
Oficjalne ceny w Polsce
EP3 body 3299 zł
EP3 + 14-42 3699 zł
EP3 + 14-42 + 40-150 4299 zł
EP3 + 14-150 4899 zł
EP3 + 17/2,8 3699 zł
Obiektywy
12mm/2,0 2899 zł
45mm/1,8 1099 zł
Lampa
FL-300R 599 zł
to są ceny z dzisiejszego cennika Olympusa na lipiec 2011
http://partner.olympus.pl/pobierz_cennik.html
śliczności...
http://www.clubsnap.com/forums/threa...3-and-the-E-P3
mocne ceny :)
Spoko, Sams ma zaaakować fajnym sensorem, także dokupisz sobie i obrazek nie będzie już odstawał od mikro. Gorzej z AF...
Dzięki, jest dobrze. Na wejściu spodziewałem się ~ 3500 zl.
Jest George Lucas jest impreza... ważne, że kopie od f/2.
Zapomniałeś o standard bright zoom i wide angle bright zoom (jesień 2011).
BTW.14mm ma f/2.5 nie 2.8.
z cyklu znajdź 3 różnice :)
możesz poczuć magię nexa :D
fajne to m43 ale matryczka o 40% mniejsza niż w apsc :(
Niektórzy właśnie dlatego go nie posiadają. Mnie osobiście jeszcze nie pasują proporcje boków. Tak, wiem - można wycropować do 3:2, ale to znów obcinanie z już za małej matrycy...
Sama idea bezlusterkowców jest super, ale wykonanie jak do tej pory mnie nie przekonuje. Ja chcę coś na kształt M9, ale za normalne pieniądze.
Niestety póki co w NEX'e nie można poczuć magii EVF ... (jakiegokolwiek EVF, że o b. dobrym nie wspominając)
I co z tego? Robię obecnie wiele fotek LX5 i NEX-3 - jedynie w portrecie widać różnicę (i to dopiero z Heliosem zapiętym na NEX).
12mm i 14mm kopią d... Sonemu aż żal pośladki ściska ...
20mm póki co (jak i po premierze CZ24mm) nie ma konkurenta
45mm1.8 kiedy coś podobnego u Sonego -> nawet w roadmap nic takiego nie ma...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam:
4. Możliwość podpięcia EVF.