Zakupiłem ostatnio PixelKing (nadajnik + odbiornik) oraz jednego opasa, który współpracuje z kingami. Ciekawa opcja - na razie testuje działanie...
Wersja do druku
Zakupiłem ostatnio PixelKing (nadajnik + odbiornik) oraz jednego opasa, który współpracuje z kingami. Ciekawa opcja - na razie testuje działanie...
Czy Pixel Kingi sa w stanie wyzwolic migawke bez cieni na 1/200 w 5d i 5dmk2 bez wchodzenia w HSS?
Mam Yongnuo 602 i w specyfikacji stoi ze wyzwalaja do 1/250s. W 5dmk2 mam do 1/200 jednak pojawia sie juz charakterystyczny cien migawki. W innych body np 7D daje rade bez problemy 1/200 lub 1/250. Stad spytalem.
A jakimi studyjnymi?
:shock:
Myslalem ze to HSS dziala tylko z lampami co maja HSS...
Tylko ze to jest pierwszy raz jak trafiam na taka informacje. Wczesniej szukalem w sieci i pytalem ludzi zajmujacych sie sprzedaza tego - informacje a raczej dezinformacje jakie dostalem doprowadzily do niezlege metliku z ktorego nic nie wynikalo. W takim razie jak mi sie kupi to sam przetestuje.
1/8000....:shock: shiiii-
tu widać lepiej:
ostatnio wpadl mi w rece najnowszy produkt pixel'a, czyli wyzwalacz i odbiornik king, jak ktos ma jakies pytanka to moge chetnie potestowac [i bez tego tez sie przymierzam do malego testu]
do tego posiadam takie wyzwalacze jak na zdjeciu, wiec moge testowac mieszanie, wzajemne podlaczanie, wyzwalanie itd - do dyspozycji lapmy studyjne jak i 580EXII
Skoro się polecasz to ja mam prośbę... Pixel kingi z dwiema lampami systemowywmi... Sprawdź czy w opcjach ustawien bezprzewodowych, mozesz zmienić i ZATWIERDZIĆ stosunek odpalenia lamp w ETTLu.
Dzięki.
o ile druga lampe systemowa (430EXII) moge miec na jutro to pixele kupilem w podstawowym zestawie czyli 1 nadajnik i 1 odbiornik do testow, jak mi sie spodoba to jeszcze 2 nadajniki sa w planach
Chyba drugi odbiornik...
A tak pozatym to ja jestem zadowolony z pixeli, aczkolwiek chetnie bym sobie ułatwił pracę korzystając z ustawiania stosunku błysków dwóch lamp w ETTL względem siebie, jednak z "tanich" wyzwalaczy jak narazie oferuje to tylko Phottix Odin...
Kto pisał o 1/200. Mam Pixel Soldier i bez problemu wyrabia z czasami 1/200 na 5dmk1 :) Dopiero na 1/250 jest cień...
zrobilem maly test zakupionych pixel kingow i jest chyba jakis problem
aparat to 5D mkII
lampy studyjne to elinchrom d-lite i poczciwe chinczyki, cos jak to http://www.ebay.co.uk/itm/180W-Monol...item35b41f2540
do wyzwalania uzylem kolejno:
Prolinca 40203 (czyli wyzwalanie przez fotocele w lampach studyjnych)
1/160 jest OK
1/250 to juz limit dla prolinca i na dole jest maly cien
Yongnuo rf-603
1/160 i tez jest OK
1/200 gdzie juz widac cien na dole
PIXEL KING i ciemnosc widze :/
1/160
a tak wyglada 1/250
dodam ze takie rezultaty sa bez wzgledu na ustawienia na 1 kurtynke, 2 kurtynke czy na tryb hisync - zawsze to samo !
dla pewnosci podpinalem 3 kablami pc-jack, tym z zestawu pixeli, drugim do rf-603 i dlugim 5m, na wszystkich to samo
zrobilem wiec maly eksperyment, nadajnik PIXEL KING na aparat, odbiornik postawiony za lampa studyjna a na odbiorniku 580EXII na manualu i na 1/128 mocy, lampa studyjna wyzwolona blyskiem 580tki przez fotocele i jest OK !!
ktos wie co moze byc nie tak z wyzwalaniem z uzyciem samych tylko pixel kingow ? z 580II sprawuja sie ok, wszystko dziala tak pod ettl jak i pod manualem
A zrob moze zdjecie korzystajac z funkcji wstepnego podniesienia lustra (odczekujac czas potrzebny na ponowne naladowanie lamp) lub korzystajac przed zrobieniem zdjecia z funkcji blokady eskpozycji (blysk pomiarowy - tak samo odczekujac pozniej czas potrzebny do naladowania sie lamp studyjnych).
Ja mam przy okazji pytanie co do Prolinki.
Czy ten wyzwalacz rzeczywiście świeci tylko w podczerwieni, czy też emituje też jakieś widzialne światło, mogące być zarejestrowanym na zdjęciu?
Zakupiłem PocketWizard TT1 i TT5 do C5mkII i EX580II i po złożeniu do kupy, nie mogę nic zmienić w ustawieniach lampy, jedynie wartość przysłony wyświetla taką jaką ustawię w aparacie. Nie wyzwala błysku na żadnym czasie. Sprawdziłem kanały i wygląda tak jakby TT5 nie działał z tą lampą. Czy ktoś też miał takie problemy?
nie, a "nauczyłeś" TT1 i TT5 że mają ze sobą gadać?
Mi czasem głupieje z 50d i nie wyzwala ale z 5dII jest wszystko git. A co chcesz zmieniać w lampie? Może coś źle połączyłeś, na początek najlepiej ściągnąć najnowszy soft do pocketów, TT1 na body, i włączyć. Lampę w trybie ETTL do tt5 (najpierw włącz lampę następnie pocketa, lampa powinna błysnąć) a przycisk test też nie wyzwala lampy?
Jeśli są nowe ze standardowymi ustawieniami to powinny działać bez uczenia.
Zresetuj do ustawień fabrycznych.
Sprawdź jaki masz firmware na obu urządzeniach, jeśli starszy od 6.0 to uaktualnij.
Sprawdź czy na pewno masz wszystko dobrze połączone i baterie są dobre.
Miałem dwa przypadki, że mi nie wyzwalały, za pierwszym rozładowane aku w TT5 a za drugim słabo włożony TT1 w gniazdo aparatu.
co polecicie : chciałbym wyzwalać na krótkich czasach 580exII i dwie lampy Quantuum
fotocela odpada, co kupić ?
Najtaniej to szary filtr :-)
szary filtr raczej nie wyzwoli lamp studyjnych :lol:
co kupić do bezprzewodowego wyzwalania 580exII + 2 x studyjna z krótkimi czasami ?
Pocket Wizard 1 x tt1 + 3 x tt5
Co rozumiesz przez krótkie czasy. Sync na studyjnych jest zwykle 1/160 max. 1/200. Owszem da się na krótszych ale albo wykorzystujesz tylko mała cześć blasku ( trwa dłużej niż pstryk migawki) albo... To kosztuje jakieś kosmiczne pieniądze.
PW to bagatela 3,2k
2 opcja Pixel Knight (na forum ktoś wyzwalał studyjne w hss i działało - nie mogę znaleźć teraz tego posta)
3 opcja to filtr ND i yongnuo RF-602
rozumiem czasy krótsze od 1/200
wiosną dokupuję kolejną studyjną i wiosną chcę się bawić głównie w plenerze
a bardziej budżetowy wariant czyli Pixel King ?
edit :
http://allegro.pl/filtr-szary-regulo...155166130.html
popróbuję też i z filtrem regulowanym
Pixel king jest następcą Pixel Knight więc teoretycznie wszystko powinno działać. Ale ręki nie dam sobie uciąć...
Pocket Wizard odpada - raczej budżet pozwala na Pixel King
czy Pixel Kingami odpalę 580exII na aparacie + 2 studyjne ?
co muszę kupić, jakieś dodatki, kostki itp ?
Nie, tak nie odpalisz. Musisz mieć 3 odbiorniki i 1 nadajnik. Stopka w nadajniku służy do podłączenia czegoś w rodzaju PW AC3 (nie wiadomo czy w ogóle to urządzenie już powstało).
Co do reszty akcesoriów to w zasadzie nic więcej nie potrzebujesz. wg aukcji http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-...085343598.html wszystko co potrzebne masz w zestawie - szczególnie chodzi o kabel pc mini jack zarówno 3,5mm jak i 6,35mm).
Swoją drogą to w tej aukcji napisane jest również, że synchronizują lampy studyjne do 1/8000s więc jak coś to będzie podstawa do zwrotu.
Można by się zastanowić jeszcze nad 2 odbiornikami z czego do jednego podpięta była lampa na stopce jak i studyjna przez gniazdo pc. Ciekawe czy by tak zadziałało :-)
w zasadzie do studyjnych wystarczyłby mi chyba jeden odbiornik (2 studyjne mogę mieć spięte przewodem synchro - nie przeszkadza mi to) a drugi odbiornik do systemowej
ma ktoś doświadczenia z taką konfiguracją ?
Mam zestaw PixelKing (nadajnik + odbiornik) + PixelOpas. Gadają ze sobą bez problemu a opas kosztuje grosze w porównaniu z kingiem.
580exII steruje z body i jak trzeba to używam sobie tego HSS przez kinga. Ale żeby sterować lampami z body i używać HSS musisz mieć lampy systemowe mające HSS. Podobnie z TTL. Na dzień dzisiejszy kupiłbym tylko pixel opasa - mam tylko jedną lampę systemową, która obsługuje hss i ttl zatem nie wykorzystuje w pełni mozliwości kinga.
Pixel opas to dobry sprzęt, mający kilka przydatnych funkcji no i wygląda profesjonalnie :) Oprócz grupowania lamp i współpracy z kingiem oferuje czas wyzwalania 1/320 s.
Mając podpiętą lampę 580exII pod kinga jako lampę master możesz wyzwolić z krótszym czasem lampy studyjne, poprzez wbudowaną fotocelę. Wyzwalałem tak jakieś quantuumy i elinki. Działało też z YN 560 na fotoceli - ale nie były to jakieś ultra szybkie czasy :) Tak czy inaczej - da się. Może spróbuje to jakoś przetestować...
580tki w kinga nie wpinałem - chodzi mi o te sanki w nadajniku, ale mogę spróbować - może zadziała. Jeżeli nie zadziała to ewentualnie można jeszcze:
a) podłączyć lampę dołączonym kablem pc na brackecie
b) podłączyć lampę na brakecie pod odbiornik (opas lub king)
c) wpiąć lampę w sanki nadajnika zalepiając styki taśmą i podpiąć kablem pc - żeby jakiegoś zwarcia nie było prze stopkę ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W tym setupie oprócz świecącego ciągle ringa lampy wyzwalane były tak:
Nadajnik: pixel king
Lewa tył: elinchroom + snoot + grid = pixel king
Prawa tył: quantum + dish + grid = pixel opas
tło: sabina z fioletowym filtrem na fotocelę
1/160 s, f/4, iso 320
w takiej konfiguracji działa, na krótszym czasie nie mam :)
Trochę nie na temat bo opas nie przenosi hss na czym koledze Em Es zależy.
Co do uzyskania krótkich czasów przez fotocelę to można, aczkolwiek w plenerze po prostu nie sprawdzi się. Jedynie można połączyć kablem Kinga i lampę. Ewentualnie 2 lampy przez rozgałęźnik pc - w sumie teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie aby taki zestaw zastosować. Ba jak by się uparł to wszystkie lampy można podłączyć do jednego odbiornika. Co prawda na przeszkodzie może stać zwiększona rezystencja długiego kabla co przy bardzo krótkich czasach może mieć kolosalne znaczenie.
Mimo wszystko jestem zdania, że nie po to człowiek kupuje RADIOWE wyzwalacze żeby się później pier**** z kablami. 250 zł to nie majątek a na pewno mniej niż nowe uzębienie Twojej modelki.
Em Es kup po prostu na początek 1 odbiornik i jeden nadajnik. Jak połączysz (rozgałęźnikiem czy czymś innym) i zadziała to ok. A jak nie to dokupisz drugi i tyle. W tej cenie i tak nie znajdziesz nic co przenosi hss (oprócz knighta). No chyba ze rozważasz zestaw z filtrem i rf 602.
ja to robiłem (z Pixel Kingiem) więc przytaczam ;)
http://www.canon-board.info/showthre...52#post1036052
http://www.eclipse.com.pl/ftp/canon/_MG_4184.jpg
Witam.
Zastanawiam się nad YONGNUO RF-603 a RF-602. Ktoś ma i wie czym się różnią te modele poza tym, że nowsza wersja to za równo nadajnik jak i odbiornik? Proszę o wypowiedź posiadaczy ,,janków". Czy warto do 200zł? Szukałem trochę na forum ale nie widziałem konkretów...
Pozdrawiam
ale king również obsługuje hss i ttl. nie tylko knight. Chciałem zwrócić tylko uwagę na zasadność zakupu drogich nadajników obsługujących hss. Jeśli nastawiasz się na studio to na szybszych czasach wyzwolisz lampy fotocelą. W plenerze o fotoceli możesz praktycznie zapomnieć. Jeśli nie masz lamp obsługujących hss a chcesz szybkich czasów w plenerze to nie ładuj się w koszty. Ja wiem, że gdy podepnę kinga pod YN 560, ustawie czas na 1/1000s to i tak się nie uda prawidłowo błysnąć.
Specyfika YN RF-603 i 602 wygląda bardzo podobnie - nie licząć funkcji nadajnik/odbiornik - może ktoś zna więcej szczegółów, to pomoże.
Przy zakupie rozważałem również np Pixel Rook, który wyzwala do 1/320 s, obsługuje TTL i posiada funkcję grupowania lamp ale głównie ze względu na współprace z kingiem wybrałem opasa.
W tej cenie nie maja konkurencji :)
603 - brak podzialu na nadajnik/odbiornik - wiec jest to bardziej elastyczny zestaw, wygodniejsze zasilanie (AAA), slabe wyposazenie (akcesoria)
602 - podzial na nadajnik/odbiornik, bogate dodatkowe wyposazenie (kabelki)
W obu niestety brak sruby kontrujacej na stopce do aparatu...
ciekawostka - co prawda nie bezprzewodowa ale...
fotocela - nie wiem czy wiecie ale wyzwolić lampę przez fotocelę można w ciemnym pomieszczeniu np światłem płomienia zapalniczki
pomysł - mając systemową dlaczego nie wyzwolić HSS np światłowodem który kosztuje grosze i jest łatwo dostępny ? warunek - zaciemnienie fotoceli jakąś osłonką i podanie jej światła tylko przez światłowód
w wolnej chwili zrobię eksperyment z przewodem od sprzętu audio (najdłuzszy mam chyba 2 metrowy), jak wyzwoli studyjną to kupię ze 20m zwykłego światłowodu i zrobię kolejny test
zakładam że światło w światłowodzie porusza się z taką samą lub podobną V co w wolnej przestrzeni - być może błędnie - tego po prostu nie wiem :/
gdyby wyzwalanie systemową 580exII studyjnych światłowodem działało ...to prawdę
mówiąc do moich zastosowań wyzwalacze bezprzewodowe okazałyby się zbędne ;)
A która lampa studyjna jest w stanie błyskać HSS?
Tak zwany HSS w studyjnych polega na rozpoczęciu błysku tuż przed otwarciem migawki, tak żeby lampa weszła na pełną moc tuż przed otwarciem migawki. Błysk jest wystarczająco długi, żeby oświetlić cały kadr w trakcie przemieszczania się szczeliny migawki przez kadr. Oczywiście z tego powodu światła padającego na pojedynczy punkt kadru jest sporo mniej. HSS w systemówce to seria błysków wyzwalanych wraz z przemieszczaniem się szczeliny. Dwa różne sposoby działania.
W przypadku tzw HSS w studyjnych decydujące jest żeby shutter lag i czas rozpalania palnika były zgodne. W Pocket Wizardach jest regulacja pozwalająca na "ręczny" dobór tych parametrów.
ok ok wiem że tylko część błysku zostałaby zarejestrowana :)
ja tylko sobie teoretyzuję amatorsko ;) nie działa = kupuję wyzwalacze i tyle
co nie znaczy że nie sprawdzę z ciekawości :)
Ale tylko te kiepskie fotocele ;)
No ale czemu ma nie zadzialac? Pod warunkiem, ze dostanie odpowiednia ilosc swiatla o ostrym natarciu, to zawsze zadziala :)
Porusza sie wolniej, ale bez przesady... Przeciez na tym sie robi komunikacje miedzykontynentalna...
Wyzwalacze radiowe kupuje sie dla wygody i bezpieczenstwa, zeby nie zaczepic o przewod i zeby przez to lampa nie spadla :P
czyli Quantuum ma kiepskie bo zapalniczka wyzwala - w sumie nic dziwnego w nudżetowej lampie
Sa zalety i wady taniosci Q.
Wady: dlugi czas blysku, ktory nie zamraza dobrze ruchu (t0.1 na poziomie 1/200 sekundy),
Zalety: dlugi czas blysku, ktory pozwala korzystac z tricku z HSS ;) :P
ja nie robię niczego w ruchu - czyli zalety dla mnie ;)