Poczekamy zobaczymy, trochę konkurencja wypuściła nowych modeli zatem Canon musi pokazać coś zdecydowanie sensownego.
Wersja do druku
Poczekamy zobaczymy, trochę konkurencja wypuściła nowych modeli zatem Canon musi pokazać coś zdecydowanie sensownego.
Bahrd - wygląda na to, że nasz moje potrzeby i możliwości nie gorzej niż ja sam, albo i lepiej ;-) :
"Ten wie, tamten wie tylko ja nie wiem
Może coś przeoczyłem a może nie znam sam siebie
Oni wiedzą wszystko a ja wkurzam się o nic
Przeciez oni mówią i dają mi prawdę na dłoni"
kącik poetycki? ;)
to może ktoś ułoży poemat o nowej puszce canona? niech tylko w tekście przemyci specyfikacje żeby offa nie było ;)
Bo ja już chyba "czasowo zaleczony" jestem końską dawką Leków...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Znalazłem w szpargałach tylko to: ;)
"Prosty fakt przeniesienia czegoś, co widzi fotograf, na papier jest już wynalazkiem samym w sobie. To zapisywanie bezprecedensowej rzeczywistości"
Salvador Dali
Tutaj mamy tylu zdolnych Forumowiczów - może ktoś podrzuci :)
To może rozpiszemy konkurs na wierszyk albo piosenkę o Canonnie :lol:.
To moze jeszcze projekt na oltarzyk, gdzie zamiast swiec ustawimy eLki i wspolnie trzymajac sie za rece zanucimy to, przy akompaniamencie gitary... w amway-u pracowiliscie?
Ktoś widział to.... 7D?
może byś przeczytał coś wiecej niż pierwszy post
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25137321
Dobra, pobawimy się :-)
kolejne nowości :mrgreen:
http://www.upcdatabase.com/item.asp?upc=0082967214201
http://www.upcdatabase.com/item.asp?upc=0082966214202
W!
Moze Was to zmartwi, moze ucieszy, lecz Canon podobno ma wstrzymac prezentacje 5D MII w pierwszej polowie tego roku i zaprezentowac go dopiero jesienia. Podobno z powodu licznych poprawek, ktore staly sie obowiazkowe dlatego, iz konkurencja poszla ostro do przodu i zaskoczyla nieco Canona. Albo ubozsza wersja teraz, albo poprawiona na jesien. Moj szef jest aktualnie na spotkaniu w USA i wlasnie od niego dostalem takiego maila. Duze prawdopodobienstwo iz bedzie 450D juz teraz. Prawdopodobnie jest mozliym to, iz wyjda dwie wersje 5D MII, jedna nieco bardziej ekonomiczna teraz, a jesienia lub za rok, zmodyfikowana i bardziej zaawansowana.
Zdrowko
Coś zle szef usłyszał....... jak taki gigant mógłby się dopuścić czegoś takiego......albo nowy dobry produkt albo wcale, nikon przytupał ostro i nie ma już miejsca na olewkę. Zresztą po takiej akcji Canon zostałby zjedzony przez obserwatorów, testerów itp.......
Pzdr.
Jasne ze taki gigant jak Canon moze olewac klientow. A co robi od dluzszego czasu?? Czy p....ny print button zamiast MLU, i setki innych przykladow to nie jest przyklad olewania??
Nikt z nas tu nie wie czym sie kieruja ksiegowi w tej firmie. Jak im obrot w foto rosnie 5% rocznie to pewnie szczaja ze szczescia, nie widzac ze w tym samym czasie im 5% tortu rocznie ubywa. To w koncu tylko ksiegowi. Nie wymagajcie za duzo.......
Z drugiej strony, jakos nie wierze, ze za produkcje 5DmII, 3D, 7D czy jak to sie tam bedzie nazywac, wzieli sie premierze D3/D300 bo sie przestraszli. Ide o zaklad, ze na polkach dzialu R&D stoi rzadek roznych rozwiazan prawie gotowych. Teraz musze z tego tylko cos wybrac i zlozyc takie zabawki, ktore podlug pokretnej logiki ksiegowych, beda odpowiednia odpowiedzia na zmiany na rynku.
Marcin
A może będze odwrotnie ;). Teraz model bardziej zaawansownay FF + 450D, a na photokinie prawdziwy następca 5D, takie 20D->30D + nowy marek 8).
wlasnie dostałem maila od dziadka, który strugał ostatnio model matrycy do nowych canonow i mowi ze bedzie super wypasiona matryca w nowych puszkach...
ma w ogole nie szumiec... sprawdzał ze pracuje bardzo cichutko i nic a nic nie szumiała... ;)
a tak na powaznie bedzie dobrze ;)
??
Moglbys napisac co masz na mysli, bo nie za bardzo zalapalem.
Napisalem, ze uwazam ze Canon olewe klientow, oraz ze mysle ze ma w zanadrzu duzo rozwiazan, ktore moze dosyc szybko wdrozyc do produkcji, i nie musi sleczec nad ich projektowaniem od zera, zeby odpowiedziec na to Co pokazal np. Nikon.
A Ty mi wypominasz, ze podlug mojej logiki musze uzywac Ds'a, i wozic sie Maybachem z bagaznikiem pelnym L-ek.??
Marcin
Bez przesady, to możesz poPSuć sam.
W nowej kamerze sony HDR-SR12 rozpoznaje do 6 twarzy i ustawia na nich GO, ustawia parametry oraz przy kompresji w tych miejscach daje więcej informacji.
Czy wiesz jak poprawiłyby sie portrety w galeriach, a i w zdjęciach grupowych.
taaa i pełny lifting...:D
z tymi dwoma wersjami 5D lajt i 5D to imho lekka bzdura.
Ceny 5D spadają więc coś sie szykuje napewno
Niech spadaja, niech spadaja. Juz sie na 5D szykuje:grin:
Oby premiera nowej 5-ki byla jak najszybciej...
Zobaczycie, ze nic teraz nie bedzie. Tylko maly update 400D,
z tym rewelacyjnym canonowskim 3" lcd...
Slowo, przez ten okropny lcd praktycznie nie uzywam
mojego 40D, bo mi sie za kazdym razem niedobrze robi,
gdy na niego spojrze... Ja bym bardzo prosil Canona, jesli w nowym 5D II
uzycie hirez lcd jest niemozliwe (no bo te 2 centy dodatkowo
zrojnowalyby nasza kochana firme), to bardzo prosze o zostawienie
takiego lcd, jak teraz jest w 5D, blagam, nie wkladajcie tam tego
rzygownie niebieskawego 3" syfu, pleeeeease.....
Tyle opinii ile ludzi. Ja narzekam na AF w 40d (!), szumy, LV i jeszcze parę innych rzeczy ;). Ale LCD mi nie przeszkadza taki jaki jest. Spełnia swoje zadanie i tyle.
W pewnym sensie tak. Przecież to koder decyduje, które "kwadraciki" zakodować jako oryginalne (z większą średnią bitową), a które jako "podobne" do tych z innych klatek (z mniejszą).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Myślisz, że w miesiąc po olimpiadzie wystawią nowy model jedynki (bo eNka bez FF to byłaby żadna nowość)? Może już raczej teraz jakaś kampania reklamowa typu "feniks z popiołów"...
Z roadmap by tak wynikało. Teoretycznie mogą dać następcę jedynki teraz ale coś mi się nie chce wierzyć. Canon ma szczelne pampersy ;) i póki co żadnych wiarygodnych przecieków nie ma. Na pewno nie będzie następcy 5-tki za 1000$ z Af-em jedynki, uszczelnionej i w body którym można gwoździe wbijać. Jeśli ktoś na coś takiego czeka to szkoda czasu i albo robić zdjęcia tym co jest albo zmieniać system. Po za tym nie ma też gwarancji, że nowa jedynka będzie FF.
Nikonkurencja też takiego asortymentu nie ma - zdaje się :lol:
Poza tym - nie znam się na zawodowej fotografii sportowej - ale czy mając teraz sprawne emkatrójki (ponoć Canon jednak wymieniał body co większym agencjom) i całą rodzinę IS 200-800, będą mieli powód do zmartwień?
W!
Jako ze siedze w temacie reporterki i Olimpiady, odpowiem krotko - Canon nie ma sie czego obawiac w tym segmencie.
Co bedzie mozna zobaczyc na stadionach i halach, itp.
Ponad to, pamietajcie ze 5D (choc ma juz 2.5 roku), nadal jest wymieniany w zestawieniu 10 najlepszych aparatow cyfrowych. Mylse ze to rewelacyjne osiagniecie i przejdzie ten model do konanow wspolczesnej technologi cyfowej i fotograficznej.
Zdrowko
Ja licze po cichu ze podobnie jak to uczynil Nikon w swoim D300 iD3 rowniez i my, uzytkownicy Canonow dostaniemy W KONCU mozliwosc rozwiazania samemu problemow typu FF/BF. To wstyd zeby trzeba bylo wysylac do serwisu w Warszawie bo szkielko zle ostrzy. 3 tygodnie czekac na odbior a w miedzyczasie dostawac fotki jakie z serwisu dostal marekb. Mysle ze niejedna osoba powitalaby takie rozwiazanie z otwartymi ramionami, a serwis na Zytniej skracalby czas oczekiwania na skalibrowany sprzet.
Podobno nadzieja matka glupich ale moze....
Zadaj sobie proste pytanie: z jakiego powodu mógłbyś kupić aparat od konkurencji Canona wyprzedając to co masz?
Dopóki dla znaczącej liczby userów taki powód nie istnieje to również dla firmy Canon nie istnieje powód do dawania więcej w nowych puszkach.
Chcesz tanio mały obrazek? Gdzie go kupisz? Od Nikona? Nie? No to skoro nie to w 5DMkII można dać tylko te ulepszenia które są w 40D bo i tak ludzie łykną ze względu na cenę i brak wyboru.
Załóżmy że nie będzie miał kalibracji FF/BF. D300 ma. I co z tego? Ktoś kupi z tego powodu D300 zamiast 5D?
Jakoś do tej pory Canon nie miał ochoty dokopać w tym segmencie konkurencji na dobre a mógł to zrobić w czasach 20D/30D, chociaż i bez tego wielu ludzi zmieniło system na Canona. Więc teraz spodziewam się że będzie podobnie i nowe 5DMkII i 450D niczym pozytywnie nie zaskoczy, a jeśli już to conajwyżej ceną.
W jedynkach kalibracja jest. Nie jestem pewien czy Canon da to w niższych modelach. Nawet jeśli plotki o 3D są prawdziwe i ma być to odpowiedż C na D300 w wersji FF to nie sądzę żeby chcieli tam dać niektóre ficzery z jedynek.
sciskam mocno kciuki za canona aby zaprezentowal nowa puszke ff za 2000$. Jestem wtedy skłonny zmienic system przesiadajac sie na 5d za ~4k pln :)