Fajne nawet bardzo :). Ciekawe jak to zrobiono?
Wersja do druku
Hmmm...
Na oklejenie to raczej nie wygląda, zwłaszcza na obiektywie (tak na moje ok, ale mogę się mylić). Może jakaś farba, ale to by chyba ciut zaszkodziło sprzętowi, chyba, żeby malować przed złożeniem całości, ale w takie zamówienia to się firma C nie bawi...? ;-)
Wątek znalazłem: http://canon-board.info/showthread.php?t=19077 ale te okleiny wyglądają tandetnie. To co dałeś na prawdę robi wrażenie :).
Tak BTW ostatnio moja małżonka wymyśliła sobie, że jej wymarzony następny aparat ma być najlepiej: w kolorze granatowo - szarym, matryca FF 6 Mpx, wielkość zbliżona do N D80 (absolutnie nie większy :)), oczywiście bez gripa, punkty ostrości wybierane okiem...:D.
Jeżeli w wojsku są w stanie przmalować wszystko to dlaczego niby zwykły canon miał by stanowić jakiś problem.
Szczególnie przy budżecie amerykańskiej armi, który każdy widzi ile może :)
Odnośnie spekulacji na temat nowego sprzętu, w międzyczasie małej konforntacji C-N. Najchętniej kupiłbym teraz 30D w akcji promocyjnej i byłoby to zgodne z myślą wielu ekonomistów pracujacych dla Canona. Tej całej burzy psychologicznej, plotek na temat podwyżek w canonie, można powoli mieć już dość. Całość jest coraz bardzije zagmantwana i mniej przejżystaa.
Konkurent N ma troche inną politykę, chyba bardziej przystępną dla codziennego amatora, który fotografi nie traktuje jak maszynki do pieniędzy. A może to tylko mi się tak zdaje?
Nic, łatwo zweryfikować, zobacz http://www.canon.co.uk/For_Home/Prod..._SLR/index.asp
Dosyć to długie i nie wiem czy już nie było gdzieś tu cytowane ale brzmi bardzo wiarygodnie:
Cytat:
Zamieszczone przez Geoff Costello/z forum FM/
Boze Skipper, wez kup se w koncu tego Nikona, bo opowiesci o zdjeciach Twojego kolegi staja sie powoli nudne. Jezeli nie widzisz roznicy w fotkach to czemu sie meczysz, zmiana systemu naprawde tak bardzo nie boli, ja juz mam za soba 2 zmiany, bo biore to co mi najbardziej odpowiada i na co mnie stac, a nie zadreczam sie ciagle. Tak dla kontr przykladu, ja po 1,5 roku z Nikonem mam na scianie 1 (slownie jedna) fotke z Nikona i kolo 30 z Canona, bo co druknalem (czy to na drukarce czy w labie) cos z Nikona to bylo zawsze nie tak (albo niebo zbyt ciezkie, albo zielona cera osoby, albo cyjanowe niebo itp.), choc na erkanie dalo sie zjesc.
Wiec do dziela, D200 czeka.
stary ale po co tak nerwowo? :)
napisałem o tym iż róznica jest niewidoczna na papierze dopiero drugi raz(pierwszy byłw innym wątku az sie dziwie ze tak dobrze pamietasz 8-) ) i to bardziej w trosce o pewien obiektywizm osądu jak zachyt...
ja jestem zadowolony z aparatu ktory posiadam w końcu na niego sie zdecydowałem choc to moja absolutnie pierwsza przygoda z cyfrą bo wczesniej troche jak talib sie przed nią broniłem :)
są dwie rzeczy tylko ktore mnie irytują i to wszystko :) ja kocham pancerny sprzet a D200 jest taki i jednak ma bardziej twórczy AF(choc ja i tak jestem przyzwyczajony do manuala ale AF coraz bardziej mi sie podoba :)) ale ma też wiele innych wad...
bez obaw wymieniłbym juz dawno gdybym doszedł do wniosku ze jednak chce...
nie wiem może i sie zdecyduje jesli nowy rzut sprzętu canona nie spełni moich oczekiwań pod kątem of-roadowym ze tak to nazwe :)
wiec sie nie irytuj juz napij meliski a swiat bedzie piekniejszy :mrgreen:
Tak dla przykładu - warto czasem w ustawieniach w Nikonie zmienić przestrzeń barwną lub nauczyć się posługiwać dobrym konwerterem RAW. Z Nikona można uzyskać dobre rezultaty - tylko trzeba dać mu szansę.
Oczywiście - dodam, że pomysł z zamianą 30D na D200 uważam za cholernie kiepski, szczególnie jak się już ma trochę dobrych szkieł. Tym bardziej, że w systemie Nikona nie ma odpowiedników 17-40 i 70-200 f/4
panceryny to moze jest ale nie d200 tylko d2x a nikon dobry trzeba tylko dac mu szanse i nocki spedzac na obróbce i ratowaniu fotek i bedzie ok.
Czornyj, na pewno sie da, tylko jak sobie przypomne ile spedzilem na profilowaniu C1 i ACR-a, i jak juz doszedlem do tego ze niebo jest niebieskie jak powinno, trawa zielona a kwiatki czerowne, to na kolejnej focie z tym samym profilem mialem to samo tylko ze niebieskie byly galki oczne, zielona skora a czerowne oczy (od lampy, hyhy ;).
Ludzie nie kupuje sie aparatu (systemu) zeby sie z nim meczyc. Dla mnie focenie Nikonem to przyjemnosc, gorzej z obrobka rezultatow. Z Canonem mam odwrotnie, wiec chwilowo sie troche pomecze ;)
Pozdrawiam.
Arra vs. sven/oskarkowy/DoMiNiQuE/MacGyver - możecie dokończyć tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=19138
no dobra, to zeby napedzic temat - w niedziele SuperBowl i podobno maja tam byc klepane nowe body Canona.
kto oglada w TV i szuka L-ek przyczepionych do czegos innego? :D
Pierwsze zdjecie długo oczekiwanego Canona 3D.:lol:
nie no. serio uwazasz, ze najwazniejszy przycisk bylby ukryty pod jakas skladana klapka?
spust migawki moze byc pod klapka. ale nie direct print. no nie robmy sobie jaj z pogrzebu :mrgreen:
Tak sobie czytam ostatnie posty i odnoszę dziwne wrażenie, że brak sensownych informacji odciska się złowrogim piętnem na naszych umysłach.
Co do mnie to strasznie przebieram nogami. Chce kupic 5D ale jesli plotki o 3D okaza sie prawdziwe to poczekam jeszcze na lekki spadek cen 5D, co najmniej do zdyskontowania tych "niby podwyzek" o 100 Euro, ktore moznabylo zaobserwowac po podwyzkach na allegro u znanych TIPow. Chyba, ze moja cierpliwosc da za wygrana. ;) Gdyby nie powtarzalnosc tych 18 miesiecznych okresow, po ktorych zawsze nastepuje nowosc ...
pozdrawiam,
Nic dodac nic ujac :-)
A tak swoja droga na swiezo zerknalem na ta tabelke:
http://www.bobatkins.com/photography...ions_2007.html
i w sumie doszedlem do wniosku, ze przez ostatnie dwa lata
jedyna nowosc to 5D. W 2004 Canon wypuscil 20D i mocno poprawione
1D i 1Ds, od tego czasu tylko 5D cos wnioslo, reszta to w sumie
kosmetyka. A 2006 to tylko 30D (praktycznie nic nowego) i 400D.
Chyba na serio czas na cos nowego...
No ten odkurzacz to jest coś nowego. Marketingowo to działa świetnie. Sam słyszałem od wielu postronnych ludzi że wymieniali to jako zaletę (niezależnie czy rzeczywiście to coś daje czy nie).
Natomiast zgadzam się ze Snowboarderem, że canon już od dłuższego czasu śpi. I czas wreszcie wstawać :evil:. Pobódka :mrgreen:!!!!
Dobre! :-)
Przeciez oni nie wiedza napewno, oni tylko marza...
Ale fajnie, ze juz wiedza ile wydadza na te marzenia :lol:
Mysle, ze wiekszosc czeka na wyimaginowany 3D, pewnie raczej
skonczy sie na czekaniu.
Druga spora grupa czeka na 40D, ci powinni byc happy.
Jest tez grupa czekajaca na 1Ds MkIII i 1D MkIII, ci raczej tez
powinni dostac to na co czekaja... Zobaczymy za miesiac.
Szkoda, ze kompletnie ucichlo o szklach. Te dwa nowe, nie wiesz
Jarek nic nowego o nich?
Tyle samo co oskarkowy tu napisal w tym watku. Czyli snowboarder ladnie to podsumowal a i ja swoje podsumowanie napisalem - jesli cos w oczekiwanej cenie i spelniajacego moje wymagania sie pojawi to pewnie kupie. Jesli nie to bedzie 1DMkIIN.
Co do szkiel to chcialbym jakies 20 1.8 nie L, o jakosci ok 50 1.4 czy 85 1.8 i rownie rozsadnej jak te szkla cenie. Bo jesli juz jakas 20tka L bedzie to pewnie w okolicach 6 tys zl lub lepiej.
Na tej stronie: http://www.bobatkins.com/photography...al/rumors.html jest link do wyników finansowych canona (w dziale aparatów min). I wynika z tego, że zarobki rosną, sprzedaż i produkcja jest co raz bardziej opłacalna (wzrost o ok. 54%). 30D i 400D sprzedają się świetnie. Cała sprzedaż w tym dziale im wzrosła o 20%. W ogóle wynika z tego, że są szczęśliwi. Pytanie tylko co z tego wynika dla nas. Czy znów nie będzie tak, że środkowy i dolny sektor sobie zostawią na później. A coś mi podpowiada że tak może być.
Ps. Tak z ciekawostek. Warto dodać że canon zanotował też wzrost sprzedaży apartów analogowych :).
juz kiedys pisalem o tym. ze takimi watkami jak ten tylko pogarszamy swoja sytuacje. Chcac wszystkie te puszki sloiki Canon tylko rece zaciera i cene trzyma, bo jak nie jeden napisal ze najwazniejsze to zdjecia robic wiec i tak czy tak kupimy..
nie tylko cene trzyma ale i podnosi. Też miałem kiedyś taki okres, że nie wyrabialem z produkcja ciasteczek to i podniosłem cene a i tak kupowali...(od 05.lutego podobno oficjalnie drożeje) ale potem zjechałem bo konkurencja mnie przeskoczyła... to taki mikroprzykład...:))
p.s. nie wie ktoś jak zwiększyc sprzedaż ciastek...:( ??
Ciastka tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=19210
Hipotetycznie, jak wszystko w tym watku: gdyby wszedl nastepca 5D (jak kolwiek by sie nie nazywal ale FF) to o ile waszym zdaniem spadalby cena 5D i w jakim czasie?
Pytam bo jestem zdecydowany kupic 5D i jeszcze (... nie wiem jak dlugo) czekam na info o nowosciach liczac, ze jesli wejdzie to bedzie mial wplyw na cene 5D (w dol oczywiscie). Czy ja sie oby nie ludze?
I dodatkowe pytanie, czy przy nastepcy 5D (takim 3D z 16,7 M i 45 AF) czy Canon przestanie produkowac 5D?
pozdrawiam,
Ale męczysz ucho o te 5d. Już byś dawno 3 razy kupił.
No to nowe ploty:
40D=10Mp, anti dust, new display, 5fps, 9+2 AF points, 100-1600+H, EF-S, crop 1.6, SD, new viewfinder, DIGICIII, option: Wifi grip
1DsmkIII= 22mp, 2,5"lcd, 45AF, DIGICIII, 100-3200+H+L, 4fps, high speed crop mode 8,5fps
12-24EF, 17-135EF-S IS
Geeze, mam nadzieje, ze te zoomy to nieprawda, ale o zoomach
juz slyszalem wczesniej niestety...
Poza tym odejscie od CF w 40D z pewnoscia troche ludzi wkurzy...
Bez wątpienia. Tylko po co by im było to SD :confused:? Przecież gdyby chcieli w to wejść to można było to zrobić w 400D. Może chodzi o szybkość? Miejmy nadzieję, że to jednak lipa. Zwłaszcza ten AF. Canon to oszczędna firma :mrgreen: i jeśli coś dadzą nowego to z ..wyższego modelu żeby nie musieć tworzyć nowego chipa :mrgreen:.
- AD na co mi to jak trudniejsze brudy i tak trzeba szorowac/gruszkowac.
- nowy wyswietlacz...hmm ten z 30d chyba nie jest za stary wiec nie widze powodu do tak szybkiej zmiany, no moze bardziej energooszczedny?
- przy af-ie znow w punkty sie bawia... zamiast zrobic cos porownywalnego do nikona...
- SD ehh...
- nowy wizjer, no no ciekawe co wymysla, baardzo chcialbym linie podzialu, zeby nie rownac horyzontu do punktow AF :)
- DIGICIII poprzedni sie wyrania w duzo wyzszych modelach wiec tez nie widze potrzeby.
No i na koniec :) Jak w moim przypadku, 20d trzyma sie dobrze i tylko 2 Mpix mniej wiec chyba dalej nie bedzie update'u, niech ze w koncu wepchna tego FF-a w cos za 6000, bo tak to mimo wszytsko nie wielkie roznice...
snowboarder, skąd masz te "rewelacje" o SD w 40D ?