Kilka dzisiejszych przykładowych fotek z okolic zachodu słońca i po (7D mk II).
Wersja do druku
Kilka dzisiejszych przykładowych fotek z okolic zachodu słońca i po (7D mk II).
Tymczasem ACR 8.8 dostał w końcu profil do tego szkła :)
Mam nadzieję, że dziś pojawi się LR6 (choć z profilem wyjętym z ACR'a już sobie poradziłem)
p,paw
Szczerze... ? Pooglądałem trochę zdjęć zrobionych tym obiektywem ( choćby te powyżej ) trochę poczytałem ( wpisując w Google - AF speed BIF ) i chyba na razie odłożę trochę w czasie zakup nowej zabawki....
Pokażcie chociaż jakąś mewę, w locie oczywiście :) Albo biegającego psa :)
PS. Najbardziej rozbawił mnie gość który w swoim teście napisał że ptaków w locie co prawda nie robił ale... na pewno, patrząc na szybkość AF, będzie super... :)
Oczywiście można czekać na kolejną wersję ;-)
Z AF-em to nie wiem jak jest, w samolot łatwo trafić nawet jak trochę wieje. IS za to na pewno jest bardzo dobry.
Takie tam strzały na 1/50 przy F=400 to w zasadzie wychodzą bez jakiegoś tam spięcia. Serii nawet nie trzeba strzelać.
p,paw
Pierwsza wersja 100-400 w samolot też trafiała :) Ale w akcjach naprawdę dynamicznych ( choćby te przysłowiowe już mewy ) przy tych niby 400mm było zdecydowanie gorzej. W porównaniu do 400 f/5.6 powiedziałbym że dużo, dużo gorzej.
Pozostaje chyba jedno wyjście. Kupić, spróbować i ewentualnie oddać. Albo zostawić :)
Mewy w locie bez problemu - choć to nie wyzwanie. Mew kilka zrobiłem testowo - trafia, bo mewy są wielkie i powolne, więc problemem nie są. Obiektyw podpięty pod stare 7 d trafia dymówkę nad wodą. Oczywiście nie każde ujęcie - bo żeby nadążyć z centralnym punktem za dymówką to trzeba być nadczłowiekiem, ale na jakieś 300 strzałów zostawiłem około 60. Problemem nie było złapanie ostrości przez obiektyw tylko najechanie na dymówkę centralnym punktem. Ponieważ woda była wzburzona przez silny wiatr, refleksy i odbicia w wodzie były większe i wolniejsze od dymówki, to wprowadzało AF w błąd i bardzo często łapał ostrość na wodzie przy użyciu innego jak centralny punktu AF.
Potrzebujesz dowodu - podaj mail bo jak już pisałem w tym wątku nie mam miejsca gdzie mógłbym wrzucić do sieci zdjęcia tylko po to by pokazać je na forum. (A może jest możliwość wrzucenia na forum zdjęcie bezpośrednio z komputera? Jeżeli tak to poproszę o instrukcję :) )
Dzięki. Faktycznie trudno tu cokolwiek ocenić oprócz tego że AF czasem trafia. Jedna rzecz mnie zastanawia. Czas 1/1250 i w miarę, jak na panujące warunki, ostre zdjęcie. I to jaskółki a nie np bociana. Jeżeli to nie przypadek a reguła to ja go chyba jednak kupię. Dodam że oglądałem tysiące zdjęć zrobionych tym obiektywem i wiele z nich było zrobionych z tak długimi czasami. Dla mnie minimum, czy może raczej maximum, to 1/2000. A zwykle to 1/2500. Czyli dwa razy krócej czyli, jak by nie patrzeć, dużo gorsze zdjęcie.
znajdź kogoś kto ma ten obiektyw w twojej okolicy, podepnij popstrykaj i będziesz wiedział czy kupić czy nie