czy ten pt-04 do wyzwalania lamy musi byc podlaczony kablem do gniazda PC w aparacie?
Wersja do druku
czy ten pt-04 do wyzwalania lamy musi byc podlaczony kablem do gniazda PC w aparacie?
Nie. Działa przez styki ze stopki.
czy jak ustawię lampę 430EXII w tryb slave, to mogę ją wyzwolić czymś takim - http://allegro.pl/item535633299_wyzw...dczerwien.html ?
czy w grę wchodzi wyłącznie 580-tka i tryb master?
Witam. Nie jest to odpowiedź ale chyba właściwe miejsce na forum. Czyta i czytam i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Posiadam od niedawna lampę Metz 58AF która ma wbudowaną fotocelę i myślałem, że będę mógł ją wyzwolić błyskiem lampy wbudowanej a tu NICI z tego. Czy jeżeli dokupię Canona 430 ex mk2 i ustawię go na slave to czy będę mógł ją wyzwalać BEZ dodatkowych urządzeń-transmiter, fotocela...?
Dziękuję za pomoc.
Metz nie błyska w ogóle, czy "nie widać go na zdjęciu"? Wewnętrzna lampa wali dwoma błyskami przy próbie zrobienia zdjęcia : pierwszy to przedbłysk pomiarowy, którego nie widać na zdjęciu, dopiero po nim następuje błysk zasadniczy. Spróbuj ustawić Metz'a w tryb fotoceli (jakkolwiek to się tam nazywa), wyjść do innego pokoju + zasłonić wbudowaną lampę + wykonać Flash Exposure Lock (przycisk z gwiazdką na 40d), wejść spowrotem do pokoju z lampą i wykonać zdjęcie.
Lampy Canona można wyzwalać za pomocą :
stopki (np aparat ze stopką, kabel ETTL, kostka)
gniazda synchro (kabel synchro (inaczej PC))
odbiornika IR (cokolwiek co obsługuje bezprzewodowe wyzwalanie lamp Canona (np 580 EX II w trybie master))
430 ex mk2 raczej nie ma fotoceli, a jeżeli miałaby ją, to canon i tak nie umożliwiłby odpalenia jej używając błysku wbudowanej lampy - bo po co zmniejszać sobie sprzedaż transmiterów ST-E2 albo 580tek.
Oczywiście że nie. Po raz milionowy polecam http://photonotes.org/eos-flash
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Tak, Metz nie błyska wogóle. Metz ma wbudowaną fotocelę ale około 2h po rozpakowaniu stwierdziłem, że NIE można odpalić jej błyskiem wbudowanej lampy. Dowiedziałem się też, że lampy Metz-Canon współpracują wyśmienicie i po tym znalazłem w instrukcji Metza, że potrzebuję drugiej lampy zewnętrznej mogącej pracować jako slave. Czy 430-tka może pełnić funkcję slave z 580-tką jako master na sankach aparatu, bez dodatkowego transmitera? Czy tak jak napisałeś- NIE MA MOŻLIWOŚCI odpalania lamp Canona bez dodatkowych urządzeń? Znalazłem też na forum, że jak masz 580-tkę to transmiter jest nie potrzebny do odpalania 430-tki oraz - ...Metz spisuje się idealnie w połączeniu z 430-tką. Jasnej odpowiedzi TAK czy NIE, nie znalazłem. Będę wdzięczny pomoc. Pozdrawiam