Aż tak to nie, w budzie siedzi i7-4770 i GTX 660 Ti. Kręcić tego chyba nie będę, za stary już na to jestem :-)
Ale do tego dochodzą dwa (a być może trzy) HDD i planowany SDD.
Wersja do druku
W załączeniu link do testu, jakiego kompa potrzebujemy do Lightrooma
Adobe Lightroom (Creative Cloud 2014) – test. Jaki procesor, ile pamięci operacyjnej i jaki nośnik danych do Lightrooma? :: PCLab.pl
Czesc, co myslicie o takiej konfiguracji:
Procesor Intel G3258, socket LGA1150, 64bit, 3.2 GHz, 53W, cache 3MB *(podkrecony do minimum 3.5GH, moze blizej 4)
Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3, H81, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, mATX (GA-H81M-HD3)
Pamiec dwie kosci po 4GB PC1600 CL9
do tego graty ktore mam w swoim kompie teraz czyli:
zasilacz: Corsair vx550w
grafika: NVIDIA GeForce 8600 GT 1GB
dysk: na razie jakis zwykly SATA
Chlodzenie jak podejdzie Asus Silent Knight, i win 7 64bity
?
Nie potrzebuje tego do exportu 1tys zdjec na raz, generalnie to co mam w lapku (Intel Core 2 Duo P8700 2.53 GHz, ATI Mobility Radeon HD 4650 - 1GB, i 4GB RAMu DDR2-800 w dwoch kosciach), jest prawie ze wystarczajace.
Ale po co pytasz? Skoro laptop prawie wystarcza to zestaw ktory podales wystarczy na 100%. Gdybys zapragnal obrabiac filmy to grafika do wymiany ale do zdjec to wystarczy.
Procesor ok w tej cenie, wiadomo najtańsza konstrukcja pod OC.
Płyta główna nie lepiej coś z chipsetem B85?
Chłodzenie z tego co widze nie pasuje pod 1150 ale można kupić zestaw montażowy za jakieś 30zł albo uszkodzony cooler pod 1150 na allegro jeśli trafi sie taniej.
Opcja do zastanowienia:
Procesor Intel Core i3-4160, LGA1150, 64bit, 3.6GHz
Jedna kość 4GB i za x czasu dokupić drugą kość 4GB. Łatwiej zrobić to niż wymienić procesor ;)
Bo nie wiem? Bo nie znam sie na kompach?
Co zmieni inny chipset na plycie? Nie chcialbym sobie odcinac drogi do ewentualnej rozbudowy za jakas krotsza czy dluzsza chwile.
I jaka (poza cena) jest faktyczna roznica? Same liczby , roznica w taktowaniu nic mi nie mowi. Maja ta sama podstawke, a ten G3258 ma odblokowany mnoznik, wiec teoertycznie moze miec takie samo taktowanie. Dobrze kombinuje?
No przecież już to zrobiłeś. Jeśli zależy Ci na rozbudowie to tylko płyty z H97 / Z97 obsłużą przyszłe procesory Intela (Broadwell) o ile w ogóle bedziesz potrzebował tego typu procesorów skoro zastanawiasz się nad Pentiumem.
Wracając do H81 / B85 to tu masz tabelkę:
http://www.ukgamingcomputers.co.uk/d...sets-a-33.html
Prawda jest taka, ze jak kolega dojrzeje do zmiany procesora to i tak juz bedzie nowa podstawka.