Odp: [maciek12ss] pierwsze fotki z lustra
Fajne, szczególnie drugie i trzecie. Spróbuj pobawić się balansem bieli, żeby uzyskać niebo (chmury) czarno-szaro-granatowe, mniej więcej takie jak widzi oko. Błyskawica ma bardzo wysoką temperaturę barwy lub jakiś dziwny odcień i auto WB ustawia właśnie w takie buraczki.
No właśnie z tym balansem bieli miałem problem . Posiedzę wieczorem jeszcze nad rawami zobaczę co się da z tym zrobić .
mało ciekawe miejsce do łapania burzy
obróbka nie pomoże, chmury były zbyt nisko
no mało ciekawe to oczywiste. Nie miałem czasu na zmianę miejsca. Siedziałem przed komputerem i nagle zaczęło wiać i błyskać , więc wystawiłem aparat na statywie przez okno. W sumie to moja pierwsza uchwycona na fotkach burza. Kiedyś wyczytałem właśnie tu na forum jak łapać pioruny i o to mi chodziło że by chociaż troszeczkę potrenować . Efekty są jakie są :) Jak tylko sezon się rozkręci lecę na mazury może pioruny uderzające w Śniardwy będą bardziej spektakularnym widowiskiem do focenia .
w mieście się fajnie łapie
No widać różnicę. Tak jak pisałeś u mnie chmury były nisko i rozświetlały się mocno. Na Twoim foto piorun zaczyna się na samej górze kadru. Miasto też wygląda ciekawie. Niestety ja mieszkam w małej miejscowości na osiedlu domów jednorodzinnych więc widoków z okna nie mam tak ciekawych :P
to łap jak chmury będą wysoko;)
A mnie się efekt chmury rozświetlonej na drugim zdjęciu i wzór na trzecim podoba; można trochę wykadrować, odrzucając niebo bez szczegółów - wtedy chyba zdjęcie zyska.
Poprawiony balans bieli i kadr w 171 :) może bardziej sie spodoba teraz .
173,