co powiecie o AF, u was też strasznie często gubi się na 1.8 czy 2.2 ?
Wersja do druku
co powiecie o AF, u was też strasznie często gubi się na 1.8 czy 2.2 ?
Obiektyw nie pudłuje na 1.8 czy 2.2, ale po prostu pudłuje. Przy większych przysłonach większa GO maskuje pudło. Ja robiłem na 2, 3x zdjęcia. Czyli 3x potwierdzałem i dopiero klik. Wtedy był celny na moim 5D mk I.
Tak swoją drogą ciekawi mnie żywotność tego szkła przy obchodzeniu się z nim jak z jajkiem, czyli zużycie w zasadzie od samej jego pracy. Mnie na razie służy, tyle że rzadko go używam, a jak używam to właśnie bardzo delikatnie. Pożyjemy zobaczymy.
Ten obiektyw jest dobrze zabezpieczony przed uszkodzeniem - gładki, pierścień ostrości bezużyteczny więc nie ma po co nim kręcić, tym samym nie ma po co przełączać go w tryb MF co oszczędza delikatny suwak.
Ewidentnie jest wrażliwy na uszkodzenie w momencie gdy tubus jest wysunięty - wtedy staje się bardzo delikatny. Ja zawsze "na koniec" ostrzę na nieskończoność co pozwala schować ten tubus. I tak go noszę zarówno zapięty jak i luzem.
Robię dokładnie tak samo :)
A ja na "na koniec" dodatkowo przełączam na MF, żeby potem niechcący nie pokręcić i nie niszczyć silniczka - mając odruchy z USM można się zapomnieć z tym ruszaniem pierścienia na włączonym AF :)
ale z drugiej strony nie oszukujmy się, ja zakupiłem cały zestaw za cene 350 zł więc nawet jak się zepsuje, to nie ma się co przejmować, dużo nie kosztuje więc łatwo można zakupić nową sztukę, tak naprawdę próbowałem ostatnio 50 1.4 i w ciemnym pomieszczeniu też miała sam problem z ostrzeniem, bo jak już wyostrzyła to bardzo ładnie trafiała :)
Czy ten obiektyw będzie pasował do canona 1100 d ? :)