Mam pytanie do osób rozliczających się za pomocą karty podatkowej. Czy opłacając składkę za styczeń odliczacie od karty podstawę składki zdrowotnej obowiązującą w tym roku, czy roku poprzednim?
Wersja do druku
Mam pytanie do osób rozliczających się za pomocą karty podatkowej. Czy opłacając składkę za styczeń odliczacie od karty podstawę składki zdrowotnej obowiązującą w tym roku, czy roku poprzednim?
Wybaczcie jeśli odpowiedź na to pytanie już była....na jednej z 25 poprzednich stron :(
Czasami (raz na kilka miesięcy, albo i rzadziej) mam możliwość "dorobienia sobie" Nie jest to wyłącznie kwestia fotograficzna, bardziej coś w formie "usług konsultingowych" :twisted: i nie sa też specjalnie duże pieniądze.
Myślę o założeniu działalności + postać w mojej obecnej pracy na etacie, (którą zresztą bardzo sobie chwalę)
W takiej sytuacji koszt miesięczny to składka 233zł z czego odliczyć można ok 190 z tytułu podatku co jak napisali poprzednicy daje ca 40zł miesięcznie.
A co jeśli w miesiącu nie wygeneruję obrotu i nie będę miał żadnego podatku do zapłacenia ? czy wówczas płacę również tylko te 40zł.
Jak prowadząc DG wygląda wspólne rozliczenie z małżonkiem + odliczenie podatku "na dzieci".
Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. A ostatnio stwierdziłem, że kilka razy w roku przydaje się być jednoosobową firmą.
Oj oj ale pomieszałeś, płacisz co m-c te ca 233 pln zdrowotnego, jeśli zarobisz pieniążka i wyjdzie Ci z tego podatek to wtedy możesz sobie część z tego zdrowotnego odliczyć. Może wyjść tak że np w maju wyjdzie Ci 600 pln podatku a że zapłaciłeś za styczeń-kwiecien ca 930 zdrowotnego z czego możesz odliczyć ca 760 wiec nie płacisz podatku i jeszcze masz 160 zapasu na przyszłość. Przy zasadach ogólnych możesz się normalnie rozliczać z żoną, wszystkie dochody z etatu i z dg zbierasz na jednym picie tak samo zdrowotne z dg.
[Jak prowadząc DG wygląda wspólne rozliczenie z małżonkiem + odliczenie podatku "na dzieci".]
Jeśli działalność gospodarcza jest opodatkowana w formie ryczałtu lub karty podatkowej nie masz możliwości rozliczenia ze współmałżonkiem. Składki płacisz cały rok, chyba że zawiesisz działalność.
Dodajmy że jeśli na KPiR wybierze podatek liniowy również wypadnie ze wspólnego opdatkowania
Tak, z pracy i ew. zleceń (tzn. umowa zlecenie i umowa o dzieło) tradycyjny PIT np. 37. Nie ma możliwości wspólnego rozliczenia - zastrzeżone w przepisach. Z karty podatkowej PIT-16a. Dochody z karty nie pojawiają się w PIT-37, nie mają więc wpływu na progi podatkowe.
Skorzystałem, ale i tak nie wszystko jasne. OK jestem głąb i jak ktoś mi tego nie wytłumaczy jak krowa na rowie to wiedział nie będę:-)
Podpisuje UMOWĘ O DZIEŁO (jako osoba nie firma) z drugą osobą (też nie firmą) na wykonanie zdjęć np. ślubnych i biorę za to 1000 zł.
Pytanie??:
1. Czy podatek mam zapłacić w miesiącu, w którym otrzymałem zapłatę za dzieło, ewentualnie jaka deklaracja.
2. Ile by tego podatku było w zł i dlaczego tak dużo:) ??
3. jaki pit roczny muszę złożyć?
4. Czy nie przeszkadza to we wspólnym rozliczaniu się?
Wszystkim wyrozumiałym z góry dziękuję.
Witam,
Zastanawiam się nad założeniem własnej działalności, czytam wasze posty i tak nie mogę się zdecydować czy karta podatkowa czy ryczałt.
Nie wiem czy to coś daje czy przeszkadza ale jestem studentem. Mam portfolio fotograficzne, ale nie jest jeszcze nie ślubne, dlatego chciałbym zacząć na ślubach (za nie duże pieniądze) ale legalnie tzn ze muszę mieć własna działalność.
Jaką formę płacenia podatków wybrać na starcie? tzn jeśli w miesiącu nie będę miał żadnego zlecenia (jestem pesymistą) to co zrobić aby w takiej sytuacji nie ponosić kosztów? albo je jak najbardziej zminimalizować? o ile dobrze rozumiem to i na karcie i ryczałcie co miesiąc musimy odprowadzać podatek tak ?
Problemem nie jest podatek - zazwyczaj po odliczeniu składek zdrowotnych wychodzi na zero - ale ZUS. Wydaje mi się, że jako student masz opłacone składki ZUS, więc płacisz tylko zdrowotne - ok. 230 zł. Działalność możesz w każdej chwili zwiesić - w tedy nie ponosisz kosztów.