druga fotka troche za ciemna na twarzy...
Wersja do druku
druga fotka troche za ciemna na twarzy...
jesli chodzi o pierwszą fotkę to faktycznie cień nie do zniesienia...
zastanawia mnie czy nie robiłeś próbek?
kurde, nie widzałeś tego??? w PS'ie teraz będziesz tracił masę czasu żeby się tego pozbyć...
z ciekawości zapytam czy to to odbicie na tej kratkowanej blasze to to pomocnik trzymajacy blende (sty/eropian) ? bo na odbicie modelki to mi nie wygląda...
odnośnie drugiej fotki to tak jak Venio, a pozatym wolałbym aby te okna były prosto...
PS. po ile stoją takie fartuszki???
Jeśli wybrałeś te lepsze, to rzeczywiście, szkoda sensu...
pierwsze ... na prawdę używałeś lampy na wprost, jako światła głównego?!?
Dlatego pytałem wcześniej, jakim oświetleniem dysponujesz... do dużych pomieszczeń potrzebne jest mocne światło, i to na pewno nie z aparatu. Napisałeś, że nie dysponujesz żadnym, bo lampa na aparacie może się nadawać do reporterki, ale nie do studia. Ok, lampa w bok i odbić od jakiejś powierzchni i można walczyć.
Drugie zdjęcie potwierdza, że na to też nie wpadłeś.
Brak na modelce _jakiegokolwiek_ światła modelującego. Ot, płaskie zastane z lekkim doświetleniem (znowu!) lampą na wprost z aparatu.
A po co taki błysk w tym przypadku? Jakich cieni można się spodziewać jak strzelasz lampą na wprost, bez dyfuzora nawet?Cytat:
Zamieszczone przez Diabeł
Perwers :lol: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
zapewne jest ale nie wiem po co???Cytat:
Zamieszczone przez Diabeł
jak masz wlączoną lampę to naciśnij przycisk do podglądu głębi to lampa wyzwoli taki pseudo ciągły błysk...
na external flashu działa tak samo...
zawsze przecież można strzelić jedną/kilka fotek i zobaczyć co jest do nędzy nie tak ze światłem! to jest m.in plus fotogafii cyfrowej że na bieżąco robisz sobie podgląd...
przy takich zdjęciach to jest IMHO nieuniknione...
a więc tak. nie wybrałem najlepszych bo nie miałem nawet czasu i dalej nie mam cokolwiek wybierać. co do wypowiedzi któregoś kolegi że wogóle niemam się co brać za ten temat informuję że już się wziąłem, zrobiłem zleceniodawcy się nawet spodobało. ale i tak niemożna było oczekiwać niewiadomo czego. dzięki za podpowiedzi z blendami i światłami ale nie było jak tam tego zastosować. kobieta miała tych cicuchów na 2 dni robienia zdjęć a oprócz tego co ja robiłem były jeszcze zdjęcia studyjne zamówione u jakiegoś pro.
Domyślam się że moje zdjęcia są bardzo cienkie ale przynajmniej wiem co trzeba będzie kiedyś poprawiać etc. chciałbym się trochę teorii nauczyć więc pytanko: jakie książki/pisma polecacie?
forum promodels odwiedziłe, poczytałem ale tam oprócz tutoriali cała wiedza jest porozrzucana.a z usuwaniem cienia z 1ki nie jest tak strasznie. 15-20 minut i cienia nie ma. wczoraj miałem już usunięte cienie w sumie aż do podłogi no i nastąpił zwis i trzeba było resetować.. ehh...
że tak się zapytam: po co? i dla ułatwienia czytających jest to skrótowe pytanie skierowane nie tylko do autora wątku i zaprezentowanych wyników zapisu na kartę pamięci aparatu. muszę zrobić*jakiś unsubscribe tego wątku bo... właśnie - po co?
Il fuoco, po co się pytasz po raz któryś o te same rzeczy. szkoda naszego czasu. z rad nie korzystasz. chyba że są*jakieś zdjęcia, które mojemu, mam nadzieję, błędnemu zdaniu przeczą.
Zwłaszca, że nie wyobrażam sobie takiej sesji zdjęciowej, gdzie nie było jak zastosować blendy. :)
szkoda tylko tego, ze zleceniodawcy maja tak male pojecie o tym co potrzebuja..