Odp: [Kaasik91] Makro i cała reszta
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Moja jedna uwaga,za duży bałagan na zdjęciu.Chodzi mi o te źdźbła traw.
To zdjęcie to kosz.Nie rób zdjęć na siłę , a to takowe jest.Znalazłaś łowika i pstryknęłaś mu fotkę.Tak jak portret cechuje się własnymi wymaganiami czy każdy inny rodzaj fotografii, tak fotografia przyrodnicza , ma swoje.Jeśli kadrujesz już trawę , wyszukaj takiej która jest zdrowa, bez uszczerbków, wysuszeń.Pewnie zaraz mi odpowiesz,że łowik nie chce pozować tam gdzie Ty byś chciała.I masz racje. Ale właśnie tu jest sens wykonania czystego kadru.
Spokojnie, mam kadr bez tych źdźbeł (potem go wrzucę). Po prostu mnie bardziej spodobał się taki "bałagan". Akurat z robalami jest ten plus, że można je spokojnie usadzić tam gdzie się chce (w dużej części przypadków), żaden problem. W internecie pełno jest zdjęć ustawek ;) W tym akurat przypadku łowik się sam "usadził".
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ostrość też nie tam gdzie powinna być.
pozdrawiam :)
A gdzie powinna być? Bo mi się wydaje, że jest tak jak trzeba czyli od oka do końca odwłoka.
Cytat:
Zamieszczone przez
vik
Zdjęcia psów również robione setką? Zastanawiam się, czy byłby dobry też do portretów bo zastanawiam się nad kupnem ;D
Co do galerii - zdjęcia robią wrażenie ;) Szkoda, że nie ma nowości, czekam na odświeżenie galerii. Mam wstręt do pająków, a w tym świetle wyglądają dosyć uroczo!
Z tym, które zdjęcie czym robione to różnie. Odkąd nabyłam 100tkę to psy głównie nią robię, ale wszystko zależy od sytuacji i co mam pod ręką. Czasem mam podpięte 70-200/4, czasem kita a ostatnio również sigmę 24-70/2,8. Nawet raz wzięłam 150tkę na zdjęcia psów, chociaż jak dla mnie do tego celu jest strasznie niewygodna.
fotografia 87 jak dla mnie bardzo dobry kadr, ilość źdźbeł trawy nie przeszkadza, a wręcz świetnie się komponuje z całym obrazem. Jedyne co bym zmienił to przyciemnił zdjęcie.
Daaawno mnie tu nie było więc chyba wypadałoby odświeżyć wątek :)
88.
89.
pieseł jaki model :D śliczny
Pierwsze wyjście makro w tym roku :D
90.
Wczoraj ten sam gatunek dorwalem w terenie ;) udane zdjecie, fajnie wygladaja podswietlone wloski.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
fristajlor
Wczoraj ten sam gatunek dorwalem w terenie ;) udane zdjecie, fajnie wygladaja podswietlone wloski.
To jest chyba czteroplama prawda? Drugi raz w tym miejscu byłam i drugi raz duża ważka mi się trafiła :D
Tak wyglada ale ekspertem od wazek nie jestem. Mozesz wrzucic zdjecie na makropasja.pl jest tam troche ekspertow nie tylko od zdjec ale tez od oznaczania owadow.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ta sama ważka tylko z innej perspektywy
91.
Choć ważki nie do końca leżą w moich zainteresowaniach, to zdjęcia mi się bardzo podobają.