jeszcze o kolorach tym razezm z 24-70 i 80-200 ( tylko wywolane i pomniejszone.) BTW NIkon swietnie mierzy swiatlo!!!
Wersja do druku
jeszcze o kolorach tym razezm z 24-70 i 80-200 ( tylko wywolane i pomniejszone.) BTW NIkon swietnie mierzy swiatlo!!!
Kolory kolorami, ale gdzie ostrość?
Trampek obehrzyj sobie swoje razy i zobacz jak wyglada na nich kolor granatowy. na wszystkich bedzie wygladal jak na pierwszej focie z tych dwoch, ktore wrzuciles powyzej (samochodzik w tle).
no mierzy mierzy ;) d700 to mechanicza poezja :)
nie martw sie. nie doostrzam po resaize stad gorzej wyglada. zapewniam cie ze obrazki sa trafione jak nalezy.
moze ja mam zle skalibrwany monitor ale dalej uwazam ze d700 mozna zblizyc i to bardzo do obrazka z 5d. roznice beda ale akceptowalne.
e tam, zaraz zle skalibrowany. rozni ludzie rozne potrzeby ;)Cytat:
Zamieszczone przez Trampek
Wiem ze temat byl walkowany ale nie znalazlem konkretnych odpowiedzi...
Moze inaczej...
1. w jakim sensie AF canona jest gorszy? (szybkosc, rozmieszczenie pol?)
2. czy to prawda ze canon ma jakies bledy we wspolpraca z lampa?
3. czy to prawda ze awb jest lepszy w canonie?
4. do ktorego obiektywy 2.8 sa tansze?
i w koncu - dlaczego jeszcze nie zamieniles systemu na nikona? czy tylko dlatego ze posiadasz duza szklarnie?
pozdrawiam i z gory dziekuje za czas poswiecony na odpowiedz
ps. dodam ze sprzet wykorzystuje na slubne sesje zdjeciowe
1. Mniejsza ilość krzyżowych w C. Skutkuje to ograniczoną uzytecznością innych niż centralne punkty przy slabym świetle i małych GO (jasne stałki)
2. Nie prawda, aczkolwiek przyjęło się stawiać N jako wzór pracy z lampą/lampami
3. Kompletnie bez znaczenia. W trudnych sytuacjach w obu systemach trzeba robić w RAWach.
4. Porównywalne cenowo
Nie zmieniłem na N bo:
- 1ds mk3
- 24/1.4 mk2
- 24-105is
- 70-200/4 is
- 85/1.2 mk2
N musi jeszcze dużo nadrobić w zakresie jasnych stałek i dobrych zoomów o świetle 4.
1. Przede wszystkim rozmieszczenie, ale faktem jest tez ze N duzo lepiej radziej sobie przy slabszym oswietleniu, w miejscach gdzie C czasami wogole sobie nie poradzi.
2. Błędów nie ma, aczkolwiek osobiscie odnioslem wrazenie ze N lepiej mierzy swiatlo, dzieki czemu czy z uzyciem lamy czy bez lepiej naswietla zdjecia.
3. Czy to prawda ze ABW jest lepsze w Nikonie?
4. Ceny porownywalne, ze wskazaniem w wyzszym segmencie na Canona.
Nie zmieniłem bo na razie wystarcza mi poczciwa 5tka, a w przyszlsoci kto to wie :]
Hm....
do tej pory pracuje na d300 - slyszalem jednak ze z canona sa ladniejsze obrazki/kolory i stad moje zainteresowanie 5d - prawda? czy to tylko wina zlego wb?
Jeden z testów porównanie RAW 5dII vs d700 :http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page23.asp.
Co do kolorów faktycznie jest taka opinia osobiście widziałem fotki z d300 vs 5d i wybrałbym te z 5d jako bardziej naturalne i oddające rzeczywiste, ale kolorki w 5dmkII są jeszcze lepsze niż w 5d.
W swoim czasie (początek 2009 r.) o mało sam nie zamieniłem systemu na N z d700 ale stałki w canonie mnie zdecydowanie powstrzymały (brak odpowiedników w N) i już nie żałuję zamiany :-D.