czyli poczciwe 40d wykorzysta prędkość rzędu 50-70 mb/s?
Wersja do druku
czyli poczciwe 40d wykorzysta prędkość rzędu 50-70 mb/s?
Wg wykonanego jakiś czas temu testu w Digital Foto Video, 40D uzyskało następujące prędkości zapisu na poszczególnych kartach:
Pierwsza szóstka
1. Karta Pretec 233X 8GB - 14,21 MB/s
2. Karta SanDisk Extreme IV 4GB - 12,69 MB/s
3. Karta Verbatim Pro Series 300x 4GB - 12,60 MB/s
4. Karta SanDisk Extreme Ducati Edition 8GB - 12,48 MB/s
5. Karta Verbatim Pro Series 300x 8GB - 11,45 MB/s
6. Karta SanDisk Extreme III 200x 4GB - 11,41 MB/s
napewno karta z takim transferem nie będzie wykorzystana z tym body. Gdybyś miał canon 7d to spokojnie można brać te co wymieniłem poniżej i szybsze czyli do 90 MB/s. Jak będziesz chciał zmienić body lub kupić drugie za jakiś czas to będziesz miał już karte szybszą tym bardziej jak używasz seri raw+jpg to napewno Ci się przyda bo lepiej mięc niż później kupować i ponosić drugi raz koszty bo poprzednia nie wyrabia. Kup sobie sandisk ultra 30 MB/s bądź extreme 60 MB/s i napewno będziesz zadowolony. Wszystko zależy od Ciebie jakim funduszem dysponujesz bo tego nie napisałeś i jakie zdjęcia robisz czy raw+jpg czy same jpg i czy też serie. Pozdro
cykam tylko RAW, ale często robie seryjne zdjęcia w ruchu i potrafi mi to zapchać bufor
nie planuję w najbliższym czasie przesiadki na FF bo mój warsztat jeszcze do tego nie dojrzał
16gb i Kingston 266 jest IMHO sensownym rozwiązaniem
dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc!!
Nie wiem na ile to aktualne ale tu jest ranking kart CF
Karty pamięci flash - CF - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl
Tu macie aktualny test i możliwości korpusów :
Traumflieger: Speicherkarten-Leistung DSLR
Pozdrawiam