https://www.youtube.com/watch?v=J8kMYrfjVGg&t=1278s
Wersja do druku
Wybór między Mac a PC to nie tylko kwestia co, za ile. I czy za podobne pieniądze mamy lepszą czy gorszą wydajność do fotografii.
Mogę pisać tylko oczywiście o własnych odczuciach.
Wydajność jak najbardziej się liczy i to jest powód tego, że obecnie jest już sens rozważać Maci.
Kompaktowe i eleganckie rozwiązanie. Mała prądożerność. Ciche. Nie ma potrzeby wyłączania w ogóle (chyba że coś sie zwiesi, bo się zdarzają źle napisane programy)
Zarządzanie kolorem wprost z pudełka, bez jakichś problemów konfiguracyjnych.
Dobre monitory 5K Studio Display (lub dla maksymalistów 6K 32cale XDR)
Zoptymalizowane aplikacje Adobe (szczególnie LR działa sprawniej, bo PS na obu systemach jest OK)
Inne ficzery typu AirDrop, AirPlay, czy choćby Apple Music (do zarządzania playlistami), od razu w systemie.
Odkąd Eversolo A8 dostał aktualizację Apple Musik, jest to dodatkowa zaleta. Z Tidalem bowiem zdarzają się problemy, raz na jakiś czas (chyba na ich serwerach przepustowość)
Mac może bezproblemowo grać np przez AirPlay na A8 czy na AppleTV z obrazem.
Blutooth, który działa zawsze bez zarzutu czego nie mogę tak stwierdzić w PC/Win.
Ale są też takie drobne szczegóły jak choćby łatwość przełączania między słuchawkami a głośnikiem, które działa (w win zawsze jakiś problem z tym przełączaniem)
Zmierzam do tego, że gdy posiadam iPhona, AppleTV, Eversolo A8 to Mac jest urządzeniem, który działa w tej układance po prostu, bez żadnego problemu. Dodatkowo Synology wpasowuje się do tej układanki bardzo dobrze.
Wyjmujesz Maca z pudełka, podłączasz Studio Display, i wszystko po prostu działa. Domowy system multimedialny :)
MacOS jak auto elektryczne. Ładujesz baterię, wciskasz Start, wybierasz kierunek jazdy i nic więcej cię nie obchodzi. Windows to klasyczne auto gdzie można powyłączać wszystkich asystentów, zajrzeć pod maskę, samodzielnie wymienić olej czy klocki hamulcowe czy coś zmodyfikować.
Jeśli chodzi o muzykę to mam komputer z Daphile z wtyczką Tidal oraz muzyką zgraną do plików na dysku, sterowany z PC, smartfona czy tabletu. Ten sam komputer obsługuje Kodi jeśli chodzi o filmy. Lubię grzebać w komputerach więc Mac czy Eversolo nie jest dla must have. Poradzę sobie sam ale rozumiem, że nie każdy chce grzebać w sprzęcie i woli gotowe rozwiązania.
Do jeżdżenia z domu do pracy, a w niedzielę do kościoła bardzo dobre. Wybierz się autem elektrycznym z Gdańska do Cortiny d'Ampezzo.
Mam 4 samochody, w tym elektryka Mini tylko do jeżdżenia po mieście :) ten w dalekie trasy, mimo że w trasie pali mało, w mieście już niekoniecznie.
--- Kolejny post ---
Tak, po latach grzebania się w serwerach, komputerach, już mi się nie chce prywatnie tego robić.
Fajny film tylko w kontekście naszych rozważań przydałoby się porównanie wydajności takiego M4 10 Core z procesorami np Intela czy AMD.
https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Jak widać w zestawieniu Ryzen 7 Pro trochę ustępuje, natomiast wersja Ryzen 9 czy Intel i-7 12-tej generacji już jest szybszy. Pamiętajcie tylko ze tu są zarówno procesory w laptopach jak i w PC stacjonarnym.