Ale czemu przykład Canona, skoro Nikon ma w ofercie obiektyw 800 mm f/5.6 w cenie Canona - 3 razy droższy i prawie dwa razy cięższy (nie 1/3) niż twój wymażony?
Wersja do druku
Pawle miło Ciebie tu widzieć, od dawna śledzę Twoje foty ;)
Co do testu obiektywu to oczywiście przeczytałem ale dla mnie to nie bardzo jest obiektyw pod krajobraz i brakuje mi w Twoim teście tego do czego moim zdaniem został stworzony taki obiektyw czyli ptaków i przyrody. Ty jak sam wspomniałeś używasz RF70-200/4 a pewnie jako dłuższa ogniskowa dużo bardziej pasuje 100-500?
Witaj witaj, jestem tutaj praktycznie od początku mojej przygody :) Wiem, że brakuje ptaków i natury ale moją główną spec. są krajobrazy i w tym kontekście robiłem test- nie chcę się wymądrzać w dziedzinie której nie mam styczności. Ostatni akapit tekstu wyjaśnia, że bardziej mobilny pod krajobraz będzie 100-500. Pozdrawiam
do krajobrazu w tele > 200mm trzeba mieć turbo warunki pt. brak falowania od gorąca (jak to się nazywa po ang..), duża przejrzystość powietrza, itp.
ja niestety w Tatrach większość fot krajo powyżej 100mm do niczego się nie nadaje, na pewno zimą jest inaczej, ale ja nie lubię śniegu, mrozu i ślizgawicy :D
#Cauchy - bez przesady z tą ogniskową 100mm. Spokojnie krajobraz w lato da radę na 400mm robić. Tj mam na myśli to, że krajobrazu nie oglądasz dla detali, więc nawet jak Ci lekko zawiruje obraz od gorącego powietrza to nie przeszkadza to jakoś znacząco w odbiorze zdjęcia. Natomiast jak ptak nie ma detali (np przez wysokie ISO), to już jest problem i wygląda jak sraczka.
ja mam w 90% taki warun jak niżej, i w nim żadnego tele powyżej 200mm nawet nie ma jak użyć, pewnie za późno wstaję/za wcześnie schodzę :( tylko kilka razy trafiłem na sztosowe warunki dla tele.
150mm
Załącznik 15667
mystek,kmeg pełna zgoda, krajobraz z długiej ogniskowej właściwie wykorzystanej dzięki spłaszczeniu perspektywy
daje często świetne rezultatu, ale nie jest narzędziem uniwersalnym czy codziennym, tu trzeba myśleć i fakt, mieć warunki.
Cauchy, kadr, który pokazałeś jest przykładem jak fotografować krajobraz przez tele nie można. Błąd ekspozycji, kadrowania i straszna surowizna, pewnie chciałeś udowodnić swoją tezę, mz wyszło słabo. Oczywiście bez obrazy, robisz fajne fotki.
pozdrawiam.
Nawet przy 500mm i mgiełce focenie krajobrazu ma sens:
https://500px.com/photo/1057760973/c...arek-kowalczyk
Podałem link bo mi się nic nie wstawia.