Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Co prawda mam tylko R7, ale jakiś czas temu taka informacja się tu ujawniła, że w przypadku obiektywów ze stabilizacją nie-RF IBIS przejmuje tylko rotację wokół osi obiektywu, a w innych kierunkach on nie działa. Natomiast IBIS działa z obiektywami bez stabilizacji, jednakże dość dobrze tylko z obiektywami Canona, a od innych producentów to jest jakaś "pomyłka" ;)
Największe jaja są jednak z obiektywami z IS kiedy się tę stabilizację wyłączy- wtedy nie ma qrva żadnej! :mrgreen:
Dobrze IBIS działa z Canonami bo je rozpoznaje. Przy nierozpoznanych obiektywach trzeba ręcznie wprowadzić do puszki jego ogniskową. To chyba oczywiste. Działa świetnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
takie dwa porównania
oba przykłady wycinki 100% crop
RF 560mm f4 (400 + TC 1.4) VS Sigma 600mm f6.3, obie z R5.
To mi pokazało jak ostrą Sigmę trafiłem, byłem prawie pewien, że jej jakość będzie zauważalnie niższa, a tu miła niespodzianka :)
Załącznik 18322
R5 vs R6 różnica w rozdzielczości:
Załącznik 18323
Oszukujesz, wiadomo że Sigma to obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Dobrze IBIS działa z Canonami bo je rozpoznaje. Przy nierozpoznanych obiektywach trzeba ręcznie wprowadzić do puszki jego ogniskową. To chyba oczywiste. Działa świetnie.
W moich testach IBIS w R7 z niededykowanymi obiektywami innego producenta, niż Canon, prawie nie działa. Dopiero po ręcznym wprowadzeniu ogniskowej 500-1000 mm coś tam działa.
No i ja się pochwalę chociaż zdecydowanie biedniej niż koledzy RF 70-200/F4 :p akurat wpadł w ramach Światłosiły, rok temu R6 teraz to.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
No i ja się pochwalę chociaż zdecydowanie biedniej niż koledzy RF 70-200/F4 :p akurat wpadł w ramach Światłosiły, rok temu R6 teraz to.
Gratulacje! Bardzo fajne szkło do wszystkiego :)
Załącznik 18326
Ech, w ostatnim dniu promocji, przez kolegę powyżej i przez kolegów ptasiarzy, dałem się namówić na R5. Więc R6 Mark II idzie na sprzedaż :D
abyś nie żałował ;) porównaj je sobie najpierw który dla Ciebie jest lepszy
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
abyś nie żałował ;) porównaj je sobie najpierw który dla Ciebie jest lepszy
Poklikałem trochę w weekend na R5 znajomego, plus siadłem do moich zdjęć z 200-800 i jednak doszedłem do wniosku że jak R6mk2 nie daje rady w pewnych sytuacjach, to nie ma sensu robić z tego argumentu :)
A 20fps, to i tak więcej niż potrzebuję - teraz jeszcze tylko dokupić kartę i w sobotę kolejne focenie :)
mnie teraz mniej martwi sprzęt, i tak jest lepszy niż moje umiejętności
bardziej mnie martwi współpraca zwierzaków, która w tym roku jest wyjątkowo kiepska :?
To prawda, ostatnie wyjazdy to 50/50 - z ostatniej soboty przywiozłem całe 30 zdjęć, może w tą będzie lepiej (bo na pewno zimniej)...