Odp: Canon 135mm f2 L Opinie
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Moja opinia o tym szkle jest taka, że absolutnie do niczego nie można się przyczepić. Nawet gdybym na siłę chciał coś znaleźć to nie potrafię :)
ale dlaczego masz takie negatywne podejscie do szkieł?;)
ja staram sie patrzec na pozytywy, i jak cos mnie urzeknie w danym obiektywie to na inne powiedzmy 'przypadłosci" jestem w stanie przymknąc oko, bo "są plusy dodatnie i plusy ujemne"(patrz:85/1.2):mrgreen:
Ja mam bardzo pozytywne podejście ogólnie do każdego sprzętu foto :) Dziś jednak mamy bardzo krytyczne podejście do wszystkiego i ten obiektyw jest dla hejterów nie lada wyzwaniem - nie ma za co go hejtować :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja mam bardzo pozytywne podejście ogólnie do każdego sprzętu foto :) Dziś jednak mamy bardzo krytyczne podejście do wszystkiego i ten obiektyw jest dla hejterów nie lada wyzwaniem - nie ma za co go hejtować :mrgreen:
eeee tam... a brak IS? toć Panie w szkle za 300zł jest a tu nima...:mrgreen:
To nie wada. Szkło jest po prostu wymagające :lol:
Jak ktoś widzi wady 135/2 to niech lepiej kończy przygodę z fotografią, bo to nie dla niego. Lepiej może np lego :-D
Kupiłem 135L i używam na 5DmkII. Optycznie szkło jest rewelacyjne ale mam problem z focusem.
Robiąc zdjęcia wszytko się wydaje OK, focus trafia szybko i nie błądzi. Ale mam bardzo duży odpad zdjęć które wyglądają na poruszone. Tylko cięzko poruszyc zdjęcie przy czasie 1/2000 w pełnym słońcu. Robiąc zdjęcia 70-200/F4 nie mam takich problemów a ogniskowa większa. Wczoraj robiłem zdjęcia studyjne, lampy ustawione na mniejszą moc to i błysk szybki. Też poruszone.
Zakładam 100 macro czy 70-200 i wszyskto jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzik
Kupiłem 135L i używam na 5DmkII. Optycznie szkło jest rewelacyjne ale mam problem z focusem.
Robiąc zdjęcia wszytko się wydaje OK, focus trafia szybko i nie błądzi. Ale mam bardzo duży odpad zdjęć które wyglądają na poruszone. Tylko cięzko poruszyc zdjęcie przy czasie 1/2000 w pełnym słońcu. Robiąc zdjęcia 70-200/F4 nie mam takich problemów a ogniskowa większa. Wczoraj robiłem zdjęcia studyjne, lampy ustawione na mniejszą moc to i błysk szybki. Też poruszone.
Zakładam 100 macro czy 70-200 i wszyskto jest ok.
Obiektyw nowy czy używany?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Obiektyw nowy czy używany?
Nowy, nie jest też chyba ze starych zapasów bo ma nowy typ dekielka.
Załącznik 1013
Cytat:
Zamieszczone przez
dzik
Tylko cięzko poruszyc zdjęcie przy czasie 1/2000 w pełnym słońcu. Robiąc zdjęcia 70-200/F4 nie mam takich problemów a ogniskowa większa. Wczoraj robiłem zdjęcia studyjne, lampy ustawione na mniejszą moc to i błysk szybki. Też poruszone.
A jesteś pewny, że są poruszone ?? Może po prostu FA ciut nie trafił.
2.0 stawia zupełnie inne wymagania jeśli chodzi o precyzję ustawiania ostrości niż zoom 4.0
Aparat musi być naprawdę dobrze skalibrowany z tym obiektywem, plus trzeba mieść wprawę w robieniu zdjęć jasnymi obiektywami.
Miałem kiedyś ten obiektyw i znów go kupię.
Jeden z najlepszych do portretu.