Odp: Canon EF 35/1.4 L mkII
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To niby jasne i oczywiste a jednak wciąż mnie zadziwia :D Ludzie obecnie zachwycają się 6D pisząc, że to "tania" FF dla mas. Onegdaj kupowałem nowe 5D Mk1 za ok. 4900. Teraz 6D kosztuje ok. 6000 tys. Aparaty tanieją...
jak 5D I wchodził na rynek to dolar kosztował 2 zł a teraz kosztuje 4 zł...
też wtedy kupowałem nówkę 5D, stare dobre czasy,
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Całkiem poważnie wziąłem pod uwagę ten cud mechaniki za jedyne 8k oraz to, że stara wersja niedługo zapewne zniknie ze sklepów. Dlatego też niedawno zakupiłem wersję mk1.
Pytanie, czy za lepszą korekcję CA warto dopłacać 3tys. W moim przypadku odpowiedź jest jasna. Nie warto.
Zgadzam się, że cena starej wersji i tak jest zbyt wysoka. Sigmy w ogóle nie brałem pod uwagę bo moim zdaniem powinni ją sprzedawać z USB dockiem w komplecie. Poza tym ostrość to nie wszystko.
--- Kolejny post ---
To niby jasne i oczywiste a jednak wciąż mnie zadziwia :D Ludzie obecnie zachwycają się 6D pisząc, że to "tania" FF dla mas. Onegdaj kupowałem nowe 5D Mk1 za ok. 4900. Teraz 6D kosztuje ok. 6000 tys. Aparaty tanieją...
Nowy około 4900? Kolego, 4200,- to kosztował nowy 20D, a nowy 5D mkI ponad dwa razy więcej... w zestawie z 24-105, 5d kosztował 12000 zł. Podobnie było z następcą 5DmkII, cena jego po premierze wynosiła ok. 10 000... ja kupiłem za 9 200,-
Cytat:
Zamieszczone przez
Web
Nowy około 4900? Kolego, 4200,- to kosztował nowy 20D, a nowy 5D mkI ponad dwa razy więcej... w zestawie z 24-105, 5d kosztował 12000 zł. Podobnie było z następcą 5DmkII, cena jego po premierze wynosiła ok. 10 000... ja kupiłem za 9 200,-
Stara piątka była produkowana bodajże przez 4 lata. Uwierz że był taki okres (pod koniec produkcji), że nowe body można było kupić za ok. 5 tys.
5D1 pod koniec zapasów sklepowych leciały np w MM za 5,5tyś a 5d2 osobiście kupiłem za 7200zł Coś mi sie nie widzi żeby z 5d3 tak się stało... Aaaaa Cena nowego 5d1 zaraz po wejsciu na rynek i pierwszych zachwytach ustatkowała się na ok 9tyś a jej cena początkowa to ok 12tyś pamiętam jaki to był szok puszka pod FF która jest z poza serii 1D
Pojawił się test.;)
Test Canon EF 35 mm f/1.4L II USM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
Podrzucam też Mieszka I, screen z Lr, wszystko na zero.
f1.4/f4 center
Oj chyba żaden użytkownik poprzedniej wersji nie wymieni na nowszą skoro szybka tak samo jak Sigma Art, którą tak zwolennicy szybkiego Canona krytykowali za wolny AF, który to wykluczał ją w reportażu. Ale zaraz, przepraszam, przecież to Canon i wolniejszy AF niż u poprzednika można mu wybaczyć.
UP - lubię to! :)
Ale i tak znajdą się onanizatorzy czerwonego paska i go kupią.
9 tysi za stałkę i praca pod światło jak w tamronie za 1000 pln LOL
Jakieś argumenty ZA kupieniem 35LII? :mrgreen:
Bo jak kolejne rewelacje o bezbłednym AF to chyba zacznę ziewać :D
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Oj chyba żaden użytkownik poprzedniej wersji nie wymieni na nowszą skoro szybka tak samo jak Sigma Art, którą tak zwolennicy szybkiego Canona krytykowali za wolny AF, który to wykluczał ją w reportażu. Ale zaraz, przepraszam, przecież to Canon i wolniejszy AF niż u poprzednika można mu wybaczyć.
tu nie chodzi o samą "czystą" szybkość silnika AF i czas przejścia od nieskończoności do minimum i w drugą stronę,
na szybkość AF wpływ na też lag szkła i szybkość potwierdzenia ostrości i tu Sigma zawsze będzie gorsza od Canona
no i Sigmy gorzej też pracują gdy jest ciemno, zwłaszcza w servo