??
Moja wersja ma joystick.
Jak ładuje się do oryginału w tej wersji baterie to nie wiem.
Jedyna zastrzeżenia co mam to takie jak do każdego innego gripa, czyli mało poręczna doczepiana grucha, niestety w niektórych przypadkach bardzo przydatna.
Wersja do druku
Zbieram się do kupna nowej piątki i mam kilka pytań:
1. Da się tak ustawić auto-iso żeby w trybie Av, iso było dobierane w ten sposób żeby uzyskać czasy 1/200 i krótsze?
Uprzedzając niektóre odpowiedzi - mógłbym robić na Tv ale wtedy przysłona leci na 1.2-1.4 i ciężko trafić.
2. Do jakiej wartości można ustawić auto-iso? (w mkII wkurza mnie np. że tylko do iso3200)
Reszty się chyba doczytałem więc pytania zbędne :)
Rozumiem, że masz coś porządnego w zanadrzu w zamian do zaproponowania?
Idąc Twoim tokiem "rozumowania" powinienem najpierw kupić sprzęt a potem jęczeć. Świetne, dziekuję.
Swoim postem chciałem uświadomić tylko fakt iż producenci zamiast zrobić wszystko by dograć tak ważną rzecz jak AF (chyba, że uprzesz się by udowadniać racje kiepskich focących, że liczy się klatka jako całość i ostre wcale nie musi być ostre) wpierniczają się w jakieś, praktycznie!, nikomu niepotrzebne wodotryski, które z kompletnego ignoranta fotografii (jako takiej) mają uczynić "profesjonalistę".
Żenada producentów niestety omija szerokim łukiem gdyż zawsze znajdą się tacy, których skuszą nowinki technologiczne typu, choćby HDR; no tak, bo po co przyłożyć się do zwiększenia tonalności? Najpierw musimy upchnąć ten - jak to ładnie kolokwialnie nazwałeś - "szajs".
popi1612 czego nie rozumiesz w tytule "5DmkIII w praktyce "????? kup i jęcz nie masz to jęcz w innym wątku
mnie ?? szczęśliwego właściciela mk3??? dziękuje postoje
rozumiem, nie mam nie widziałem ,nie znam się ale wygarnę cala prawdę i tylko prawdę
dziękujemy
ignoranci głownie wypowiadają się o rzeczach o których nie maja pojęcia , zupełnie jak ty;)
really? nie sadze
tego nie rozumiem,uświadom mnie poprawna polszczyzna :mrgreen:
jak se kupisz to se wydłubiesz scyzorykiem ta funkcje ,taki pro jak ty nie potrzebuje przecież hdr, mnie i nie tylko mnie się podoba (poczytaj posty)
ja z czystym sercem polecam mkIII:D
Tak też myślałem, by w ten sposób ominąć ograniczenie maksymalnego czasu 1/250 (w rzeczywistości bardzo często ustawia 1/320). Okazało się jednak, że w AutoISO i na Manualu nie można korygować ekspozycji, a jak wiadomo światłomierz szczególnie w pomieszczeniach "lubi być korygowany" szczególnie na +2/3EV.
Zdecydowałem się jednak, przy mało dynamicznych scenach korzystać z Av i AutoISO.
Sprawdza się to rewelacyjnie np podczas przygotowań ślubnych.