Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)
Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny. Co za tym idzie, wróżby na temat posunięć firmy na tej podstawie są jedynie zabawą erystyczną bez większego związku z rzeczywistością.
Ja zresztą od dawna mam wrażenie, że ogromna większość posunięć Canona mijająca się z oczekiwaniami czy wydająca się jako działanie prowadzącę wręcz do upadku firmy bierze się właśnie stąd. Ich kalkulacje są oparte na podstawie szczegółowej znajomości rynku w przeciwieństwie do użytkowników którzy tej wiedzy nie posiadają.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny.
Myślę, że w grupie sprzętu na podobnym poziomie optycznym, cenowym (z gruba biorąc np.: "białe zoomy") liczba opinii użytkowników zamieszczonych w poważniejszych sklepach daje jakąś próbkę statystyczną co do popularności, a w jakiejś tam relacji i do sprzedaży np. na B&H:
C70-200/2.8L IS II 2453 opinie
C100-400L IS 1086 opinii
C40-200/4L IS 751 opinii.
Tak, obecnie C70-200/2.8L IS II jest prawdopodobnie najlepiej sprzedającą się białą L-ką. Ale w sprzedaży jest od 4 lat, podczas gdy 100-400 od 16.
ciekawe, co z zapowiadanym 24-105/3.5/5,6
gdzieś czytałem, że ma kosztować 600$
może będzie lepszy optycznie od starego modelu ze światłem 4 (bo mechanicznie na pewno nie)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny. Co za tym idzie, wróżby na temat posunięć firmy na tej podstawie są jedynie zabawą erystyczną bez większego związku z rzeczywistością.
Pisałem przecież, że to zabawa. Dodatkowo w wątku "spekulacje i plotki". A związek z rzeczywistością będzie miała dość mocny w momencie gdy objawi nam się oczekiwany następca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja zresztą od dawna mam wrażenie, że ogromna większość posunięć Canona mijająca się z oczekiwaniami czy wydająca się jako działanie prowadzącę wręcz do upadku firmy bierze się właśnie stąd. Ich kalkulacje są oparte na podstawie szczegółowej znajomości rynku w przeciwieństwie do użytkowników którzy tej wiedzy nie posiadają.
Dokładnie tak, z akcentem na "większość". Canon też nie jest nieomylny i popełnia błędy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Pisałem przecież, że to zabawa. Dodatkowo w wątku "spekulacje i plotki". A związek z rzeczywistością będzie miała dość mocny w momencie gdy objawi nam się oczekiwany następca.
Dokładnie tak, z akcentem na "większość". Canon też nie jest nieomylny i popełnia błędy.
Nikt nie jest nieomylny ale tu nie o tym mowa. Mowa raczej o wróżbach z fusów ;).
Co do nazwy wątku. Owszem zobowiązuje ale nie wyklucza też pisania o sensie i zakresie takich dywagacji 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
; co do popularności wśród amatorów to wystarczy pojechać na dowolny punkt widokowy czy inny rezerwat w USA, tam 90% obiektywów to właśnie nasz bohater, z tego przynajmniej połowa jedzie na zielonym prostokącie ;)
Widocznie odwiedzam inne punkty widokowe i rezerwaty w USA ale moje obserwacje sa inne. 100-400 to jest najtańsze i najbardziej uniwersalne poważniejsze tele. A niby czego innego maja amatorzy używać do ptaków czy samolotów? EF 1200 mm? Jakiejś innej stałki za ponad 10 k$? :roll: Jednak to nigdy nie będzie 90%. Może 90% białych zoomów....i to tylko w miejscach gdzie się jedzie specjalnie żeby obserwować ptaki, samoloty czy wieloryby czy inne misie. I tak zawsze będzie więcej tanich czarnych zoomów. Poza zawodowcami na meczach, białe rury turysta może zobaczyć w USA bardzo rzadko a takich typu 500-800mm praktycznie nigdy.
W miejscach turystycznych w USA białe elki można zobaczyć bardzo rzadko, a jeżeli już, to nosicielem takiego sprzętu najczęściej okazuje się być jak w dowcipach, Polak, Rusek , albo Niemiec. Jeżeli trafi się Amerykanin, to nie jest to prawie nigdy osoba młodsza, tylko zwykle zgred w conajmniej średnim wieku. Natomiast każdy zawodowy bez wyjatku czy to do kotleta, portretu, czy koncertu/eventu bez względu na wiek i płeć używa 70-200/2.8.
a nie wiedziałem ze średni wiek to zgred :)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
a nie wiedziałem ze średni wiek to zgred :)
Jest jeszcze gorzej. Zaraz sie dowiemy ze "sredni wiek" to 30-35 lat. :p
No nie wiem... Mnie ostatnio pewna nastoletnia modelka powiedziala, ze jestem w kategorii "dojrzalych mezczyzn" (mam 33 lata). Pomyslalem sobie: "o k..., to juz?".