Tyle , że nie wyczytałem nigdzie by miały tę funkcję jakieś aparaty ?. Może niedokładnie czytałem ?. A wg Ciebie które aparaty są wyposażone w tę funkcję - z chęcią się z tym wynalazkiem zapoznam !.
Wersja do druku
Cfn III-2 - 0 lub 1, Cfn III-4 - 1
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
To co proponujesz nie jest zgodne z zadanym pytaniem , które w części cytuję poniżej .
- wciskam przycisk wyzwolenia migawki do oporu i trzymam w tej pozycji - wykorzystuje wężyk spustowy w pozycji HOLD;
- teraz pozostaje tylko czekać aż np. ptaszek znajdzie się w polu AF, a tym samym wyzwoli migawkę. Ustawiając tryb zdjęć seryjnych funkcja pozostaje aktywna, aż do całkowitego zapełnienia karty pamięci.
To nie jest to samo .
Opis w artykule Almost Trap Focus
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w E)S 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jets tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.
To nie jest to samo .
To nie jest to samo .
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.[/QUOTE]
no niestety, canon chyba bardzo nie lubi tej funkcji, nazywa się to pułapką AF albo priorytetem AF, ale praktycznie nie występuje w większości puszek.
ależ oczywiście, że istnieje, i to od dawien dawna (już w analogach to było) i to niekoniecznie w najwyższych modelach. podobnie jak zasłonka do wizjera - te dwie "drobnostki" zawsze mnie bardzo drażniły jako wyznawcę canona :roll:
właśnie to robisz... :wink:
w nikonie? zdaje się większość tych lepszych.
w canonie? tylko jedynki i to nie wszystkie. :evil:
Czytaj do końca, z komentarzami - to działa na wszystkich eosach.
Nigdy nie było mi potrzebne, a teraz nie sprawdzę bo nie posiadam, ale wszystko jest w zgodzie z regułami sztuki. Wciśnięty spust migawki (pozbawiony oczywiście funkcji ostrzenia przez odpowiednie ustawienie Cfn) wyzwoli ją natychmiast po detekcji fazy.
To nie jest to samo .
dotyczy macro i FTM , ale tak z ciekawości popatrzę jak to działa w innych ustawieniach . Sprawdzali tę funkcję w EOS 1000 - nie wiem dlaczego - czyżby w innych mogła nie działać . Jest tam jeszcze jedna uwaga - że trzeba tak jakby oszukac AF .
Zawsze coś nowego , co warto wypróbować - ale czy stosować ??.
i crop 50%:
7d, ISO 3200, 300mm, f/2.8
To tak a'propos dyskusji w innym wątku, gdzie napisałem, że uzyskanie podobnego kadru za pomocą G1 (m43) było możliwe na ISO 800.
Witam.
Odkopie wątek bo mam pytanko do użytkowników 7d,otóż dzis przy czyszczeniu aparatu zauważyłem że z pokrętła/kółka trybów PASM miejscami zaczął mi jak by odchodzić matowy lakier którym kółko jest pomalowane i teraz jest świecące , zauważyliscie coś takiego u siebie po dłuższym uzytkowaniu?
Nie to zeby mi to przeszkadzało mocno ale pytam z ciekawości ;)
U mnie jeszcze nie odchodzi ;), więc wszystko przede mną :mrgreen:.
A może w 5d coś takiego zaobserwowałeś?:) teraz obejrzalem to dokładnie i wydaje mi się że to chyba wina paska i on w kontakcie z kółkiem go obciera przez co farba schodzi...Cytat:
U mnie jeszcze nie odchodzi , więc wszystko przede mną .
Zerknijcie jak to u was wyglada