Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Przy cięższych szkłach np. S50/1.4 aparat trochę leci do przodu. Używa ktoś może paska nadgarstkowego peak design clutch lub podobnego? W sumie już od dawna planowałem kupić do dslr-a, ale w R może trochę utrudniać operowanie guzikami, czy obsługę punktu AF z poziomu ekranu.
przed laty probowalem stosowac , ale to trwalo krotko.
bilans ogolny byl negatywny.
bardziej przeszkadzal mi brak wolnej reki , niz pochylony do przodu aparat zawieszony na szyi/ramieniu.
w sumie to byl Gadget , ktory jak wiele podobnych po pewnym czasie wyladowal najpierw w szufladzie a pozniej na smietniku.
Ja mam pasek nadgarstkowy (Canon) jeszcze od 6d ktory w sumie pasuje, ale jakoś nigdy mi to nie przypadało do gustu, a od kiedy ma grip, to już w ogóle ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
....... Używa ktoś może paska nadgarstkowego peak design clutch lub podobnego? W sumie już od dawna planowałem kupić do dslr-a, ale w R może trochę utrudniać operowanie guzikami, czy obsługę punktu AF z poziomu ekranu.
Ja używam i bardzo sobie chwalę.
Natomiast w sytuacji gdy mam na sobie plecak, to używam paska łącznie z uchwytem Peak Design Capture V3, np w czasie wędrówek w górach, ale i wtedy mam nam ręku w gotowości peak design clutch.
Sorry, końcówka zdania powinna brzmieć:..., ale i wtedy mam na ręku w gotowości peak desing clutch.
Dzięki "szybkozłączkom" przepięcie puszki jest bardzo szybkie.
Mam, używam i bardzo chwałę. Zwłaszcza z teleobiektywami jest przydatne
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Sorry, końcówka zdania powinna brzmieć:..., ale i wtedy mam na ręku w gotowości peak desing clutch.
Dzięki "szybkozłączkom" przepięcie puszki jest bardzo szybkie.
Mam podpięte :
1.
Oryginalny pasek firmowy do lewego (klasycznie) podpięcia aparatu a prawy koniec paska do szybkozłączki statywowej peakdesign
Gdy pasek na szyi to :
- obiektyw jest skierowany w lewo dół
- łatwy, niczym nie skrępowany dostęp do prawej części aparatu.
Nic się nie kiwota przy chodzeniu, łatwość połączenia ze statywem
2.
Dodatkowo klipsy Peakdesign w punktach przypięcia paska do aparatu oraz mocowania/gniazda klipsów dołączone do ramion plecaka.
Gdy daleka droga, ciężki obiektyw to dodatkowo (i łatwo) podpinam/wieszam aparat do plecaka, ciężar aparatu na ramionach, pasek na szyi jest wtedy luźny.
Tak ustawione ze można bez problemu robić zdjęcia panoramiczne i portretowe
Wadą jest że trzeba pamiętać aby przed zdjęciem plecaka wypiąć aparat, to łatwe i szybkie .... ale trzeba pamiętać
Aparat nigdy nie jest "przymocowany" ręki.
Od czasu gdy (1ds2) szybko walnąłem w głowę dziecka
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Jest również na polskiej stronie canona.