Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
AF przy filmowaniu w dSLR`ach (tych Canona przynajmniej) to tylko gadżet, warto o nim odrazu zapomnieć.
Kupić w tym celu szerokie jasne M42, przysłona w górę i się kręci.
Zresztą ogólnie w filmie - kinematografii w superprodukcjach nawet nie ma takiego czegoś jak AF, tylko manual.
Można też kupić SLT. Tam AF działa.
Do pamiątkowego filmowania dzieci to najlepiej kupić jakąś kamerkę w markecie ;).
NEX w takich kwestiach jest bezkonkurencyjny (tanio, dobrze, 50p w FullHD)..
Po krótkich testach powiem tylko tyle: pozbyłem się kompleksu nikona, mam zestaw prawie idealny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Po krótkich testach powiem tylko tyle: pozbyłem się kompleksu nikona, mam zestaw prawie idealny :)
I z czego się ten zestaw składa? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Może kompleksu nie miałem ale przez kilka lat i kilka przerobionych puszek Canona zastanawiałem się co jakiś czas czy nie przejść na Nikona, ale po zakupie 6d przestałem myśleć o zmianie systemu. Pewnie z 5d3 było by podobnie. Teraz tylko long way to Leica :D
Róeniez od ponad miesiąca jestem uzytkowanikiem 6D, puszka rewelacyjna jak dla mnie. Do tej pory używałem zawsze aparatów z gripem, przy 6D nie kupiłem jeszcze gripu i jest dobrze, ma dobrze wyprofilowany uchwyt. 6D + 35 1,4 L jak dl amnie super zestaw który TRAFIA!! Do tej pory używałem 40/50D 5D i 5D mkII, to co daje matryca z 6D jest bajką, w koncu można wyciągać jak w nikonie którym również czasem pracuje(D700, D800, D3s).
Poniżej kilka mało ambitnych zdjęć z wypadu: Karol Zdyb: Szolenie Vestas przy okazji zwiedzanie -Ringkobing Fjord Dania
bo dobra jest, ta puszka 6D
Po 2 tygodniach użytkowania i ja coś od siebie napiszę :)
AF - ładnie trafia ze wszystkimi obiektywami, duży plus
ISO - wiadomo, że bajka :)
GPS - dla mnie bardzo przydatna funkcja i cieszę się z niej jak dziecko :)
rozpiętość tonalna - chyba nikt o tym nie pisał, ale jest świetna... użytkowałem starą 5 i ten parametr poprawił się niesamowicie i byłem w szoku jak zobaczyłem zdjęcia :) Naprawdę duuuży plus... dodatkowo "ciągnięcie" zdjęć zarówno ze świateł jak i z cieni jest teraz bajką :)
No i chyba też jeszcze nikt nie napisał, że zdjęcia z 6 ładnie współpracują z ACR :) kolory są znacznie lepsze niż ze wszystkich innych Canonów i wreszcie zbliżone do ideału bez głębszego grzebania w ustawieniach :)