Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
... Czemu tak długo nic nie robią z niniejszym?
Bo on jest lepszy od wątku humor.
Zawartość podobna a ruch dużo większy.
Sednem tego wątku jest to samo, co reklamowanie lepu na muchy.... muchom :mrgreen: Jaki jest prawdziwy cel lepu na muchy muchy nie wiedzą :mrgreen:
Nie wiem, ale to bardzo dobre pytanie. Nie wierzę, że tego nie widzą. Że JP po prostu wodzi wszystkich za nos...
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dotarliśmy do sedna tego, kim jest fotoamator: jest to osoba, której robienie zdjęć nie tylko sprawia przyjemność i daje satysfakcję, ale staje się stałym zajęciem i celem samym w sobie bez żadnego przymusu. Jest to po prostu hobby, a używany sprzęt nie ma żadnego znaczenia, albowiem służy on tylko realizacji celu, a tym celem nie jest samo używanie tego sprzętu.
Jednakże to hobby przeważnie sprawia, że gust fotoamatora się kształtuje, rozwija, i sprawia, że rośnie jego zapotrzebowanie na wysoką jakość otrzymywanych obrazów, co doprowadza do konkluzji, że tę może zapewnić tylko normalny sprzęt fotograficzny, a wszelkie ułatwienia w wykonywaniu zdjęć są oczekiwane od tego sprzętu, a nie od jego namiastki, jaką jest smartfon. Trud i koszt używania normalnego sprzętu opłaca się ze względu na jakość obrazów, a także jego niezastępowalność przez smartfon w wielu sytuacjach.
Wplatanie wątku o AI ma się nijak do dyskusji nt. aparat vs. smartfon, albowiem AI ma- lub będzie miała- zastosowanie na obu tych platformach, natomiast generowanie obrazów przez AI od podstaw fotografią nie jest i i nigdy nie będzie, albowiem można te obrazy rozpatrywać jedynie jako fotorealistyczne grafiki, które nie przedstawiają rzeczywistych przedmiotów i sytuacji w funkcji czasu, gdy tymczasem fotografia polega na rejestrowaniu rzeczywistego obrazu w konkretnym momencie i ze wszystkimi tego konsekwencjami, wśród których naturalnym efektem często jest niedoskonałość zdjęcia.
Fotografowanie jest wyzwaniem, aby tworzyć obrazy doskonałe już w momencie ich rejestracji, a postproces jedynie je udoskonala.
Nawiasem mówiąc, AI opiera się na złodziejstwie, albowiem została wyszkolona na ukradzionych miliardach prawdziwych fotografii, aby naśladować nie tylko styl obrazów, który jest inspiracją dla fotoamatora, ale przede wszystkim sam rzeczywisty wygląd rzeczy.
Piszesz : Wplatanie wątku o AI ma się nijak do dyskusji nt. aparat vs. smartfon
Uważam AI ma bardzo istotny wpływ na relacje aparat czy smartfon
Jeśli AI "wejdzie" do aparatów klasycznych (co jest wątpliwe) to porawi to co jest dobre lub bardzo dobre na lepsze w wykonywaniu zdjęć, w interfejsie itd.
Słaboscią smartfoto (w stosunku do aparatów) jest nieco gorsza jakość na poziomie pikseli w niektórych sytuacja zdjęciowych oraz nieporadność w wykonywaniu niektórych typów zdjęć.
AI to "zasypie" i chyba przy tym tempie rozwoju już niedługo.
jp
No i widzicie. Po moim apelu, JP niemal natychmiast wrzuca obszerny cytat i kolejny pozbawiony sensu, głupi komentarz. Próbując w ten sposób zepchnąć na dalszy plan wypowiedź "nie po myśli zleceniodawcy". Za wszelką cenę. Nawet za cenę bełkotu powtórzonego po raz setny.
Widzicie tą "strategię"?
Jakież to naiwnie prymitywne...
Ale skuteczne niestety. Tam nad tym pracuje cały sztab. JP jest tylko posłusznym wykonawcą. On ma swoje wytyczne, w punktach i się ich trzyma.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Piszesz : Wplatanie wątku o AI ma się nijak do dyskusji nt. aparat vs. smartfon
Uważam że bardzo istotny.
Jeśli AI "wejdzie" do aparatów klasycznych (co jest wątpliwe) to porawi to co jest dobre lub bardzo dobre na lepsze.
Słaboscią smartfoto (w stosunku do aparatów) jest nieco gorsza jakość na poziomie pikseli w niektórych sytuacja zdjęciowych oraz nieporadność w wykonywaniu niektórych typów zdjęć.
AI to "zasypie" i chyba przy tym tempie rozwoju już niedługo.
jp
A Ty swoje! Uj mnie to obchodzi, czy AI to zasypie, czy nie zasypie, bo smartfona nie posiadam, i nie będę go miał, z powodów pozafotograficznych. Inne funkcje tego sprzętu odstręczają mnie od niego, a ty z maniackim uporem usiłujesz targetować smartfony w grupie fotoamatorów, którzy preferują normalny sprzęt fotograficzny, a nawet posiadając smartfony nie pokładają w nich wielkich fotograficznych nadziei, natomiast mają ich do nowych smartfonów przekonać opowiastki o ich niebywałych możliwościach fotograficznych, podczas gdy o innych możliwościach tych nowych smartfonów panuje całkowite milczenie.
Jeżeli już, to zaczyna się zarysowywać tendencja do używania smartfonów jako sprzętu stricte foto bez włożonej karty SIM, czyli pozbawionego funkcji telefonu, elektronicznej obroży, i wielu innych pierdół właściwych smartfonom.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Bo on jest lepszy od wątku humor.
Zawartość podobna a ruch dużo większy.
To było pytanie retoryczne.
Jak ma być ruch - niech będzie.
Autor tasiemca nie wchodzi w otwarte konflikty, bo całe jego zadanie by się rozsypało. Może popuścił nerwy tym chwilowym alter ego. Wątek się zapętla pewnie już w kilku miejscach bo mam wrażenie deja vu. NIC nowego
To ja mam pomysł. Pokonajmy go jego własną bronią. Skoro JP caly czas bredzi, nie na temat, to ZASYPMY wątek wypowiedziami również nie na temat. Nie może nam nikt tego wytknąć, skoro sam założyciel wątku robi cały czas to samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To ja mam pomysł. Pokonajmy go jego własną bronią. Skoro JP caly czas bredzi, nie na temat, to ZASYPMY wątek wypowiedziami również nie na temat. Nie może nam nikt tego wytknąć, skoro sam założyciel wątku robi cały czas to samo.
Jest to jakaś myśl ;)
Fotografia smartfonowa ma się do normalnej, jak Zenek Martyniuk do zespołu Epica:
https://www.youtube.com/watch?v=BdBCVMD8TiM