Już kiedyś pisałem: w pełnym słońcu ze 2 lata temu musiałem przymknąć 85L do f/2.8 by 1/8000 przestała migać - 20D.
Wersja do druku
Chodziło mi o Lo 50 własnie. Oby z tego nie zrezygnowali.
zawsze można założyć filtr ND
50D zapowiada się na fajną puszkę, choć dla mnie - użytkownika 40D - najważniejszą zmianą będzie: AF Micro adjustment. Nie zamierzam raczej 40stki wymieniać na 50tkę, wolę tak jak ktoś już napisał poczekać na FF'a. Natomiast co mnie zastanawia, to ten powiększony LCD (VGA). Ogólnie była by to super sprawa, gdyby podgląd na nim był z RAW'a a nie z zaszytego w nim JPG'a. Dla mnie najbardziej niewiadomą jest ostrość zdjęcia, którą widać dopiero po wywołaniu RAW'a na komputerze. Jeśli do jej oceny miałbym się oprzeć na JPG'u zaszytym w RAW'ie - to nawet super wysokorozdzielczy wyświetlacz mi nie pomoże... Jak to wygląda w innych puszkach?
Ojojoj, ciesz sie, ze w ogole jest. Ja mieszkam w 300 milionowym kraju, i sa tylko dwa serwisy....rozmnazaj cie sie, kupujcie sprzet. Moze bedzie drugi serwis w Polsce kiedy bedzie 150 milionow. :razz:
A poza tym, pozwole sobie miec odmienne zdanie: przede wszystkim cena sie konkuruje.
ehhhh... Bez jaj, przecież można powiększyć wycinek, tylko co z tego, że powiększa się nie RAW'a tylko zaszytego w RAW'ie JPG'a, który ma znacznie mniejszą rozdzielczość niż obrazek.. Poza tym nie mów, że aby ocenić ostrość kawałka obrazka powiedzmy 100x100 pixeli potrzebujesz wyświetlacza 1920x1200....
Ergo:
Chciałbym mieć możliwość podglądu na dowolnym ekraniku, może być nawet 2 calowy wycinka zdjęcia w powiększeniu 1:1 pixela z tego co zarejestrowała matryca, a nie z jakiegoś marnej jakości przetworzonego i pomniejszonego jpg'a. Czy to takie skomplikowane?
Dlatego się pytam, po co mi wysokorozdzielczy VGA, skoro i tak będe oglądał na nim wycinek marnego JPG'a? Niewiele mi to pomoże... Po prostu kwestionuję w tym wypadku potrzebę montowania takiego wyświetlacza i zastanawiam się jak to jest w innych puszkach np w d300 - czy tam można obejrzeć 1:1 NEF'a?
To jest najlepsze. Canon wypuszcza z fabryk nieskalibrowane buble a teraz się cieszysz że mógłbyś sam sobie wyregulować to co oni spieprzyli :-). Do starych modeli wiadomo że nowego firmware z regulacją AFa nie zrobią, bo może ktoś z tego powodu wymieni starą puszkę na nową i zarobią więcej kaski.