Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Jak to tak rozróżniam;
- techniczne, detal
- plastyczne, nieostrości
Wychodzę jednak z założenia że zmiękczyć da się zawsze, wyostrzyć już jednak nie zawsze, tzn. da się ale programowo nie dorówna plastyce ;)
Wiem doskonale o co chodzi mając 30D + 10-22 wierzcie lub nie nieraz lekko suwak z ostrością szedł w lewo - taką sztukę miałem że aż pewna "chropowatość" wychodziła, po przesiadce na FF + 17-40 - pierwsze co zauważyłem oprócz kolorów to że jest miękko - ale jakoś tak fajnie miękko (to chyba ta plastyka) i już zmiękczać nie trzeba.
Jednak nieraz z kolei trzeba jechać suwakiem w prawo. Ot taka różnica, z tym że UWA a szerszy standard to całkiem inna bajka.
Z tymi suwakami fajnie to ująłeś, coś w tym jest. Mam takie same odczucia. Pozdrawiam
Sigma 35/1,4 + mikrolegulacja w body :
Jeśli ktoś posiada ten obiektyw czy może podzielić się informacją jakiej dokonał/nie dokonał mikrolegulacji w swoim body .
Podając model aparatu + ile FF/BF na skali w swoim body .
Nie wiem po co to komu, ale u mnie nastawiłem mikroregulację na +13 (aparat 5DIII)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Nie wiem po co to komu, ale u mnie nastawiłem mikroregulację na +13 (aparat 5DIII)
mam identyko .. tak mi wyszlo :) na mk3
A ja kurde nie mam żadnej mikroregulacji na żadnym obiektywie (w tym na 35 1.4 A Sigmy) i wszystko ostro. 5D2 i 5D3.
5d3 +15
I kilka słów na temat tego szkła. Mam wszystko Canona (dla mnie przyjemność = jakość :-) i to jest jedyne niezależne szkło na które dałem się namówić. Dostałem oba na cały dzień do testów i fotografując w ogóle nie wiedziałem które mam akurat zapięte to raz. Dwa to zdjęcia: cały dzien na mieście zmieniałem szkła. W lightroomie nie widziałem różnicy żadnej pomiędzy zdjęciami. Stwierdziłem, że skoro nie widać różnicy to faktycznie po co wydawac 6k jak można 3? Poza tym Sigma jest nowszą konstrukcją i większość testów potwierdza jej wyższość. I teraz mając je już chyba ze 3 mce czasami mam takie dni, że chodzę i marudzę, że mogłem wziąść Canona, nie ufam tej Sigmie itd to zapinam ją do body i robię zdjęcia. Wracam do domu i już nie marudzę :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
esensja
I teraz mając je już chyba ze 3 mce czasami mam takie dni, że chodzę i marudzę, że mogłem wziąść Canona, nie ufam tej Sigmie itd
Bo za dużo czytasz to forum. Jak się człowiek naczyta tych narzekań na sprzęt to potem tylko szuka dziury w całym, sprawdza czy nie ma litght leaków, BF/FF, aberracji, czy mu farba nie złazi, albo czy w totalnej ciszy coś mu w body nie brzęczy.
Czasem mam wrażenie że jakieś 90% problemów tutaj wynika z tego, że jeden z drugi kupił ciut za drogi sprzęt i i zamiast cieszyć się że ma fajne narzędzie do fotografowania i robić zdjęcia jak wcześniej, zamienia się w domorosłego "testera" i foci tablice i skrzynki pocztowe.
Moja sigma robi jedno ostre zdjęcie i 5 rozmazanych w sobotę mam zlecenie. Gdzie w Warszawie mi to naprawią ? Proszę o szybką odpowiedź.
Jaka puszka? może mikro-regulacja o której mowa w poprzednich postach pomoże...
Sigma Pro Centrum
Ale nie wiem czy tam naprawiają...
Oficjalnie jest tu, tyle że nie W-wie
http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html
i czy się wyrobią do soboty...
Wogóle jest dziwne ponieważ przed chwilą przykleiłem na ścianę kartkę z czarnymi napisami zrobiłem serię zdjęć i wszystkie ostre. Ale gdy zaczynam robić zdjęcia z 3-5 metrów różnie to wychodzi. Jestem nie pewny tego obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Wogóle jest dziwne ponieważ przed chwilą przykleiłem na ścianę kartkę z czarnymi napisami zrobiłem serię zdjęć i wszystkie ostre. Ale gdy zaczynam robić zdjęcia z 3-5 metrów różnie to wychodzi. Jestem nie pewny tego obiektywu
moze w sigma pro wypożycza ci usb Dock i sobie skalibrujesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
karp29
moze w sigma pro wypożycza ci usb Dock i sobie skalibrujesz.
A jak ich odwiedzę to nie zrobią mi tego na miejscu ?
Jakiś czas temu pisałem, że kupiłem 35 1.4. Jestem amatorem co w moim rozumowaniu oznacza , że na fotografii nie zarabiam. Fotografowałem canonami 35/2 (starym - świetny bo mały i dobry optycznie, ale trochę niepewny mechanicznie i głośny AF) i 35/1.4L (bajka, ale droga więc morał wskazał inny wybór). Sigmę kupiłem bo nie ma alternatywy ze światłem 1.4 w tej cenie.
Obiektyw bardzo dobry optycznie, budowa ok (poza tym, że gwint filtrów i mocowanie osłony w L jest metalowe - nawet mocniejsze stuknięcia nie straszne)/spasowanie elementów budzi zaufanie nie mniejsze niż 35L, jest może nawet trochę lepiej.
Dzieliłem się jakiś czas temu pierwszymi wrażeniami (ostrość i kolory ok), i to wszystko się potwierdza po kilku miesiącach używania. Jeżeli chodzi o celność AF to napiszę możliwie syntetycznie (używane na 5D I, tylko środkowy punkt) najistotniejsze spostrzeżenie:
- obiektyw (a może zestaw obiektyw+body?) jest celniejszy w słabym świetle, ale naturalnym a nie żarowym (iso200 - iso800 1,4 1/125s) niż w dobrym/silnym świetle słonecznym gdzie częściej trzeba powtórzyć zdjęcie żeby trafił dobrze (iso100 1,4 1/4000s - 1/8000s). Ja jednak zwykle przymykam szkła jeżeli światło na to pozwala, a od f/2.8 nie ma problemu i zawsze jest ostro tam gdzie trzeba.
Mam USB dock i ostatecznie ustawiłem tylko dla najdalszego zakresu (1,5m do nieskończoność - trochę dziwnie, że pozostałe trzy zakresy regulacji mieszczą się w odległości do 1,5m) korektę +3 bo właśnie w dobrym świetle słonecznym lub w słabym (ale żarowym-sztucznym) obiektyw miał tendencję do ustawiania ostrości nieco bliżej. Teraz jest lepiej, 35L moim zdaniem celniejszy nie był (na 5DI i środkowym punkcie), ale był nieco szybszy.
Sample z życia:
To ostatnie to wstawiłeś, żeby do końca zniechęcić ;)
Mnie tam wręcz przeciwnie :) Zdjęcia i opis zachęciły albo raczej utwierdziły w decyzji kupna. Szczególnie przed ostatnie zdjęcie przypadło mi do gustu :) serio. Dzięki PioterD!
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
ewidentnie rozkalibrowany
Na nadmiar sampli ten wątek nie cierpi więc, jeszcze trochę z tegorocznego wypadu w Tatry;-) Wszystko to pełne kadry z 5d.
Fajne focie:)
Sent from my iPad using Tapatalk HD
kocham i nienawidzę tego szkła
mam je niespełna od miesiąca
AF w ciemniejszych warunkach ostrzy wolniej niż MF. Przy tańcach na sali z kilkoma źródłami światła 5/10 to mydło niemiłosierne. przydatność do reportażu w ciemniejszych warunkach podobna jak C50 1.8
W dobrych albo nawet i znośnych warunkach jest KOSA.
Będę musiał porównać z 35 1.4L na swoim 5d i wyciągnąć jakieś wnioski bo ilość frustracji po powrocie do domu potrafi czasami być przytłaczająca
Wiem, że 5dI to dziadek, ale z 85 1.8 i 70-200 4.0 trafiają jak złe nawet w słabszym oświetleniu....
2 przykładowe z wczoraj, które trochę odbudowały moją wiarę w to szkło:
https://canon-board.info//brak.gif
http://i280.photobucket.com/albums/k...div>[/URL]
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
AF w ciemniejszych warunkach ostrzy wolniej niż MF. Przy tańcach na sali z kilkoma źródłami światła 5/10 to mydło niemiłosierne. przydatność do reportażu w ciemniejszych warunkach podobna jak C50 1.8
A jakie to są te ciemniejsze warunki? Nie wiem czy porównanie do c50 1.8 nie jest trochę na wyrost, ale oczywiście każdy ma prawo do subiektywnych odczuć. 50 1.8 miałem i tam af nawet w niezłych warunkach działał niepowtarzalnie. Właściwie w każdych warunkach działał niepowtarzalnie ;-) Przyznaję, że w mieszanym/żarowym dość słabym świetle sigma miewa problemy z szybkością, ale z celnością raczej nie... dla mnie słabe warunki to takie np. gdzie przy iso800 i przysłonie 1.4 mamy poprawną ekspozycję dla czasu 1/45s. Ale nie zauważyłem aby sigma konsekwentnie w takich warunkach trafiała źle/słabiej niż np. canon 28 1.8, którego mam i którego USM jest godny zaufania - celny i szybki (w dobrym świetle szybszy niż sigma). Fakt, nie fotografowałem w takich kiepskich warunkach scen "dynamicznych".
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Najlepsze trzecie i drugie od końca ;) a pierwsze aż się prosi o przygaszenie w RAW przepałów ;)
Tak jak pisałem jakiś miesiąc temu w Sigmie blokowała się przysłona (od czasu do czasu ale jednak). Sprzęt wrócił już niespodziewanie z serwisu po naprawie i kalibracji przy okazji. Serwis wykazuje zerową komunikacje z klientem więc jak nie zadzwonisz to się nie dowiesz ;) Ale nadrobili sobie czasem operacji - wysłany 22, u mnie 31, mimo że po kilku dniach ciszy straszyli tygodniem na diagnozę i dwoma tygodniami na kalibrację. Po następnej "pracującej sobocie" okaże się czy wszytko jest ok...
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
W dobrych albo nawet i znośnych warunkach jest KOSA.
Będę musiał porównać z 35 1.4L na swoim 5d i wyciągnąć jakieś wnioski bo ilość frustracji po powrocie do domu potrafi czasami być przytłaczająca
Tu nie ma za bardzo czego porównywać. 35L nawet przy świeczce w drugim końcu sali szybko trafi :D a sigma niestety potrzebuje sporo wiecej światła. Ja co prawda używałem obydwu szkieł na 5dII i 5dIII, ale odczucia mam identyczne.
Jak pisałem o tym dawno temu, to mnie zaszczuli i nazwali ślepym wyznawcą eLek :). Owszem, sigma pod względem obrazka jest super, tylko ten AF...
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
A jakie to są te ciemniejsze warunki? ... dla mnie słabe warunki to takie np. gdzie przy iso800 i przysłonie 1.4 mamy poprawną ekspozycję dla czasu 1/45s. Ale nie zauważyłem aby sigma konsekwentnie w takich warunkach trafiała źle/słabiej niż np. canon 28 1.8, którego mam i którego USM jest godny zaufania - celny i szybki (w dobrym świetle szybszy niż sigma).
To są słabe warunki? To jest super jasność i tu każde szkło trafi. Dla mnie słabe warunki to są ISO3200 F1.4 i 1/25s. Przed chwilą strzeliłem kilka prób 35L przy takich nastawach i bez problemu szybko ustawia ostrość. Spróbuj sigmą...
Cytat:
Zamieszczone przez Matsil
To są słabe warunki? To jest super jasność i tu każde szkło trafi. Dla mnie słabe warunki to są ISO3200 F1.4 i 1/25s. Przed chwilą strzeliłem kilka prób 35L przy takich nastawach i bez problemu szybko ustawia ostrość. Spróbuj sigmą...
Ja spróbowałem ale ciemniej. Działa ale wolno ;) 1.4 1/50 12800 ... ciekawi mnie takie porównanie z 35L czy byłoby zauważalnie szybciej niż 2sekundy ale nie raczej nie prędko będę miał okazję się przekonać. Dawno temu podpiąłem czyjąś 35L i nie powaliła mnie szybkością w jasnym pomieszczeniu ale wtedy miałem 40D i 17-40L więc byłem przyzwyczajony do innych prędkości ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Ja spróbowałem ale ciemniej. Działa ale wolno ;) 1.4 1/50 12800 ... ciekawi mnie takie porównanie z 35L czy byłoby zauważalnie szybciej niż 2sekundy ale nie raczej nie prędko będę miał okazję się przekonać. Dawno temu podpiąłem czyjąś 35L i nie powaliła mnie szybkością w jasnym pomieszczeniu ale wtedy miałem 40D i 17-40L więc byłem przyzwyczajony do innych prędkości ;)
No to hardcorowe warunki nadałeś :). Realnie patrząc raczej niespotykane.
35L obok 135L to moim zdaniem najszybsze i najpewniejsze stałoogniskowe eLki canona jeżeli chodzi o AF. Co do porównania z 17-40, to 35L wypada napewno nie gorzej na tym polu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Super jasność... To jak wtedy określisz słoneczny dzień? ;-) Próbowałem Sigmą w zaproponowanych przez Ciebie warunkach i daje radę bez problemu. Porównałem szybkość z 28/1.8 które ma imo nawet nieco szybszy AF niż 35L - i faktycznie canon ustawia nieco szybciej. NIECO.
Co do raczej niespotykanych warunków wymienionych w poście powyżej - tegoroczne zdjęcie roku WPP było wykonane na 1,4, 1/40s i iso10000. Swoją drogą właśnie 35L podpiętym do 5dIII. Jestem pewny, że sigmą też dałoby ustawić ostrość na mocno kontrastującym ekraniku telefonu na tle ciemnego nieba. Warunki bardzo trudne, ale jest gdzie wycelować punktem AF, a to najważniejsze. Chociaż może Stanmeyer ustawił ostrość ręcznie? ;-)
http://www.worldpressphoto.org/award...john-stanmeyer
Cytat:
Zamieszczone przez
PioterD
Super jasność... To jak wtedy określisz słoneczny dzień? ;-) Próbowałem Sigmą w zaproponowanych przez Ciebie warunkach i daje radę bez problemu. Porównałem szybkość z 28/1.8 które ma imo nawet nieco szybszy AF niż 35L - i faktycznie canon ustawia nieco szybciej. NIECO.
To teraz spróbuj sfotografować na bocznych punktach poruszające się osoby - taka tańcząca weselna para. U mnie na 5DIII sigma się całkiem wykładała, z 35L miałem znaczną większość trafionych.
Sigma jest naprawdę świetnym szkłem, ale nie daje rady na servo i bocznych a jak jeszcze dojdzie słabe oświetlenie, to całkiem się wykłada.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
To teraz spróbuj sfotografować na bocznych punktach poruszające się osoby - taka tańcząca weselna para. U mnie na 5DIII sigma się całkiem wykładała, z 35L miałem znaczną większość trafionych.
Sigma jest naprawdę świetnym szkłem, ale nie daje rady na servo i bocznych a jak jeszcze dojdzie słabe oświetlenie, to całkiem się wykłada.
Fakt, sprawdziłem na środkowym bo tylko tego używam i nie potrzebuje innych punktów.
Trochę słabo że przy servo i bocznych punktach sigma wysiada nawet na takim 5diii. Tzn nie mam z tym doświadczenia ale nie tylko Ty zdajesz takie relacje więc lepiej brać to pod uwagę. O ile jest to istotne w fotografii która robimy czy chcemy robić.
Kwestia tego, że Canon nie udostępnia innym obiektywom punktów podwójnie krzyżowych.
Któryś raz się spytam ;) jest na to ten temat gdzieś oficjalne info canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Canon w ogóle nie uznaje istnienia obiektywów alternatywnych i nie publikuje żadnych opisów działania swoich korpusów z zastępczymi szkłami, więc raczej nie szukałbym takiej informacji.:roll:
System AF jest sterowany cyfrowo i istnieja nieograniczone możliwości nie tyle utrudniania obcym obiektywom, co rozpoznawania swoich na podstawie ich identyfikacji. W ten sposób można np. poprawiać specyficzny dla danego szkła focus shift. Nie ma żadnych szans na rozkminienie takich algorytmów bo wymagałoby to podrobienia charakterystyki szkła Canona. Również dla dociekliwego użytkownika jest bardzo trudno eksperymentalnie rozpoznać jak wielopunktowy AF traktuje dany obiektyw.
Najlepsze co może niezależny producent zrobić, to usunać wszelkie wady i aberracje, tak, żeby postawowy algorytm AF działał zadowalajaco. I to chyba Sigma stara się osiagnać.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Canon swoje obiektywy poklasyfikował o czym już też pisałem.
Natomiast tutaj wypadalo by pytać Sigmę jak klasyfikuje swoje, oraz też inne firmy wytwarzające obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie ma żadnych szans na rozkminienie takich algorytmów bo wymagałoby to podrobienia charakterystyki szkła Canona.
W informatyce, programistyce, czy elektronice nie ma pojęcia "niemożliwe" - trzeba tylko chcieć, mieć na to środki i czas...
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
W informatyce, programistyce, czy elektronice nie ma pojęcia "niemożliwe" - trzeba tylko chcieć, mieć na to środki i czas...
To w ogólności oczywista nieprawda, od dawna są znane twierdzenia o nierozwiązywalności pewnych zagadnień.
Natomiast co do tematu obiektywów , nie chdzi tu o informatykę ale o własności optyczne obiektywów, na co i mój przedmówca też zwracał uwagę.
Ps. No i jest na to oczywiste rozwiązanie należy od Canona kupować licencje oczywiście jeśli to jest możliwe. :) .
Cytat:
To w ogólności oczywista nieprawda, od dawna są znane twierdzenia o nierozwiązywalności pewnych zagadnień.
Na przykład nie umieją dodać tabel tymczasowych na slave w Postgres, co bardzo boli i właściwie eliminuje często układ master / slave z użycia. :)
Ma ktoś z Małopolski USB docka?
Nie wiem czy to już było linkowane, przyjemne obrazki z 35L i S35.
https://www.flickr.com/photos/891325...57632294925060
Fajne porównanie,...
Gdzie są Ci od niemożliwych do realizacji przez Sigmę kolorów i kontrastu Lki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Fajne porównanie,...
Gdzie są Ci od niemożliwych do realizacji przez Sigmę kolorów i kontrastu Lki ;)
Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek to podważał, ale...
Zresztą każda z par tych fotek po kilku ruchach w LR będzie nie do rozróżnienia :).
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Fajne porównanie,...
Uwielbiam takie tanie prowokacje...
Wyobraź sobie, że żyjemy w 2014 roku a Canon zaprezentował swoją 35L w 1998r. Gdzie była Sigma ?
Po kilkunastu latach wraz z ogromnym postępem technologicznym i popytem na optykę Sigma wypuszcza szkło, które jest tak samo dobre optycznie jak 35L ba nawet lepsze bo ostrzejsze. Szkoda tylko, że Af nie działa tak idealnie jak w elce i widać bebechy od strony bagnetu. Ciekawi mnie również po ile będą chodziły używki za 3-5 lat.
Swoją drogą nie dziwicie się obrońcom eLki, gdyż zazwyczaj są to ludzie, którzy znają to szkło i pracują na nim od wielu... naprawdę wielu ładnych lat. Entuzjastów Sigmy nigdy nie brakowało i życzę Wam, aby wasze Sigmy nigdy Was nie zawiodły a kolejne modele tego producenta były lepsze nawet od Zeissów czy Leici bo co tam takie eL...
Gdzie jest Canon i MK II? :) Kto mu broni co 3 lata wypuścić nową wersję? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Przez te wszystkie lata projektowali nowy 35L mkII ktory powali na kolana wszystkie inne 35tki innych producentow:) Zniszczy tez portfele:)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Ale po co ? Obecna wersja zła jest? To sobie kup Sigme :)
Panowie, mniej canon rumors i będziecie spać spokojniej.
Nigdy nie narzekalem na 35L. Obrazek jali daje jest cudny. Sigma moze i ostrzejsza ale co z tego. Obiema da sie zrobic rewelacyjne zdjecia.
Ale było tłumaczenie, że 35L jest z 98 r. Kto broni Canonowi wypuszczać kolejne wersje? :) Ludzie by kupili.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Ale było tłumaczenie, że 35L jest z 98 r. Kto broni Canonowi wypuszczać kolejne wersje? :) Ludzie by kupili.
Jakby starczylo po sprzedazy nerki :-)
Dlaczego w watku o Sigmie 35/1.4, dyskutuje sie tak namietnie o Canonie 35L? Te osoby, ktore wybraly Sigme i nadal ja posiadaja, zrobily to zapewne po doglebnym przestudiowaniu wszystkich za i przeciw i przekonywanie ich o wyzszosci Elki jest zbedne. Jedni maja Sigme inni maja Elke i jak widac wszyscy sa szczesliwi :) Kazdy dobiera sprzet na podstawie wlasnych kryteriow, tym sposobem na szerokim koncu wybralem nowa Elke 16-35/4 a nie np. Sigme 12-24 itd...
PS. A z tytulowej Sigmy jest zadowolony i to bardzo ;)