-
Odp: Jaki statyw AD 2012-2015
Na wiatry w górach to ja bym jednak go nie brała. Na początku nie napisałeś dokąd go chceszs wieźć :) To jest bardzo fajny statyw ale na miejsko-studyjno-normalne warunki. Mimo, że to kawał solidnego statywu i jak wspomniałam wyżej ciężki sprzęt trzyma ładnie, to trzeba pamiętać, że jest mały i lekki. Jak nie będzie padało wieczorem, to wywlokę go i poświecę te 30 sekund i zobaczymy. Wiatr jest pewnie mniejszy niż w górach, no ale nie mam gór pod ręką ;) Ja go kupiłam jako coś małego i względnie przyzwoitego do samolotu, żeby mi pół walizki nie zabierało. W tej cenie możesz nabyć dużo pewniejszy sprzęt na "nocne foty podczas wiatru w górach", ale też większy i cięższy.
-
Bybym wdzięczy za mały test w wietrznych warunkach - najlepiej z jakąś fotką. Obecnie mam 550prob + głowica 329 i to trochę waży. Czasami chętnie wybrałbym się gdzieś, ale jak pomyślę, że znowu mam to dźwigać. Powoli leczę się też z befree carbon na rzecz befree aluminium (300 g mniej za 500 zł).
-
Szukam statywu pod 6D + 17-40 i tele 100-400 lub 150-500, do wykorzystania przy zdjęciach krajobrazowych. Przeważnie podjeżdżam autem na miejsce, albo idę godzinę na szczyt.
Wysokość jaka mnie interesuje to ok 150 cm bez głowicy (może być i 160). Waga do 2 kg. Po przeczytaniu wątków w tym temacie z 3 lat i przeglądzie dostępnym modeli wybrałem 3 następujące:
1. TRIOPO statyw karbon GT-3230 + głowica B-2 (waga i rozmiary fajne, tylko pytanie czy przy tej wadze będzie stabilny z tymi obiektywami?)
2. Statyw Fotopro MGA-684 Alu + głowica kulowa FPH-62Q
3. Manfroto MT190XPRO3 + głowica
Najbardziej podoba mi się ten 1. Jednak jeżeli jest coś tańszego, co spełni moje oczekiwania to chętnie bym przejrzał takie produkty.
Proszę o Wasze opinie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kyniu
Szukam statywu pod 6D + 17-40 i tele 100-400 lub 150-500, do wykorzystania przy zdjęciach krajobrazowych. Przeważnie podjeżdżam autem na miejsce, albo idę godzinę na szczyt.
Wysokość jaka mnie interesuje to ok 150 cm bez głowicy (może być i 160). Waga do 2 kg. Po przeczytaniu wątków w tym temacie z 3 lat i przeglądzie dostępnym modeli wybrałem 3 następujące:
1. TRIOPO statyw karbon GT-3230 + głowica B-2 (waga i rozmiary fajne, tylko pytanie czy przy tej wadze będzie stabilny z tymi obiektywami?)
Najbardziej podoba mi się ten 1. Jednak jeżeli jest coś tańszego, co spełni moje oczekiwania to chętnie bym przejrzał takie produkty.
osobiście to od wielu lat używam Triopo GX-1127 Triopo GX-1127 statywy sklep internetowy foto-net.pl plus głowicę manfrotto głowica kulowa Manfrotto 496RC2 głowice sklep internetowy foto-net.pl ale oczywiście można wybrać dowolny inny statywy Triopo weglowe Foto-Net sklep fotograficzny
warunkiem będzie odpowiednie dociążenie statywu (zaczep na środkowej nodze), bo sam statyw jest bardzo lekki i bez dociążenia może wpadać w drgania
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kyniu
Triopo używałem mogę polecić, Manfroto również będzie dobrym wyborem, Fotopro dobra jakość (porównywalna z Triopo) jednak stabilność tego statywu to porażka, głównie przez beznadziejną gumę na stopkach, testowałem i odesłałem ( ... jeszcze waga statywu się nie zgadza, jest cięższy niż piszą ;))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kyniu
się wypowiem bo używam taki korpus i szkła - od lat używam carbonowego velbona sherpa pro 535 waga ok 1300g z różnymi głowicami aktualnie z induro bhd2 delikatnie przesadzony rozmiar głowicy ale tylko delikatnie bo cholernie nie lubie jak mi kadr na długim tele opada po zablokowaniu głowicy - nie kadruję po zrobienu zdjęcia (mam taki kaprys) i chcę aby kadr był taki jaki ustawiłem i chciałem mieć arka swiss ze względu na osprzęt np. mam płyke z uchem do paska nadgarstkowego (bo normalnych pasków nie używam) przymocowaną na stałe do korpusu zastanawiałem się też nad l-bracketem - tego typu sprzęt daje radę - ale np. w przypadku silniejszego wiatru już nie jest tak różowo trzeba waczyć z tematem różnymi sposobami - polecam doświadczenie pooglądac LV z zestawem z długim tele przy wietrze to cenne doświadczenie w temacie stabilności, przypadku szerokiego kąta można użyć prawie czegokolwiek (byle nie plastiku za 90zł) ze stabilnością problemu nie powinno być.
żeby było bardzej w temacie to napisze ze conajmniej 2 znajomków używa manfrotto 190 z długimi szkłami i nie słyszałem żeby narzekali.
-
Dziękuje za Wasze porady. Wybrałem w końcu Manfrotto MT190x3 mini + głowica Triopo B2. Statyw waży 2 kg i ma 3 sekcje a jego wysokość bez wysuniętej kolumny centralnej wynosi 135 cm. Po doliczeniu głowicy podczas kadrowania przez ekran jest super. Gdy nie wieje można spokojnie wysunąć troszkę kolumnę centralną i można swobodnie korzystać z wizjera. Jedynie co mnie martwi, to że ma gumowe nóżki, ale może nie będzie miało to dużego wpływu na stabilność. Z 6D i Tamronem 70-300 sprawuje się bez zarzutu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kyniu
Dziękuje za Wasze porady. Wybrałem w końcu Manfrotto MT190x3 mini + głowica Triopo B2. Statyw waży 2 kg i ma 3 sekcje a jego wysokość bez wysuniętej kolumny centralnej wynosi 135 cm. Po doliczeniu głowicy podczas kadrowania przez ekran jest super. Gdy nie wieje można spokojnie wysunąć troszkę kolumnę centralną i można swobodnie korzystać z wizjera. Jedynie co mnie martwi, to że ma gumowe nóżki, ale może nie będzie miało to dużego wpływu na stabilność. Z 6D i Tamronem 70-300 sprawuje się bez zarzutu.
Pożycz/kup (około 5 zł) prosty wskaźnik laserowy, może być nie najlepszy.
1.
ustaw aparat na statywie jakieś 5-10 metrów od ściany
2.
przymocuj wskaźnik do body/obiektywu/statywu tak by plamka padała na ścianę
3.
stojąc przy ścianie, obserwując plamkę, wyzwól migawkę (pilot, samowyzwalacz, ..)
Porównaj także bez i z wysuniętą kolumną centralną.
I jest to sytuacja bez drgań podłoża (nic nie jeździ, chodzi) i bez wiatru.
jp
-
Że tak zapytam, kolego jan pawlak ? Który to model statywu macie uznany po próbach laserowych za godny zakupu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Że tak zapytam, kolego jan pawlak ? Który to model statywu macie uznany po próbach laserowych za godny zakupu ?
W sumie testowaliśmy tak 7 różnych statywów.
O takiego za 500 zł (z głowicą) do Gitzo
Amplituda zanikających drgań plamki na ściane była (przy 7 metrach "do ściany") od około 0,5 cm do 2 cm przy czasie trwania drgań od 1 sec do 3 sec
1.
W każdym wysunięcie centralnej dawało gorszy rezultat, większe drgania plamki przy wyzwalaniu
2.
Dużo zależy od jakości/staranności dokręcania "wszystkiego"
3.
Nie stwierdziłem zmniejszenia efektu drgań przy dodatkowym dociążaniu statywów
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W sumie testowaliśmy tak 7 różnych statywów
Pytam, bo muszę się rozglądnąć za statywem pod Sigmę 150-600 ,ale w połączeniu z głowicą kulową a nie gimbalową.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Pytam, bo muszę się rozglądnąć za statywem pod Sigmę 150-600 ,ale w połączeniu z głowicą kulową a nie gimbalową.
Najlepszy byłby jakiś Gitzo lub Manfrotto szczególnie jeśli będziesz drukował/powiększał
To kosztuje, ale to inwestycja na wiele lat.
Wszystko dobrze dokręcać oraz :
- LV z ostrością ręczną lub ustawianą matrycą tak aby lustro nie klapało przed zdjęciem
- wyzwalacz zdalny z ustawieniem 2s lub samowyzwalacz na aparacie z opóźnieniem 5s
jp
-
Wszystkie zdjęcia robię z wyzwoleniem radiowym i bardzo często z funkcja wstępnego podniesienia lustra.Takie przyzwyczajenie z pracy ze zdjęciami produktowymi .Więc cała ta otoczka poprawnego wykonania zdjęcia na statywie jest mi znana.Teraz dla własnej przyjemności biorę się za zwierzaki może czasami ptaki.I dlatego muszę rozglądnąć się za jakimś statywem pod Sigmę.Ale też ne zamierzam wywalać pieniędzy na produkt the best, :)
Ma to być statyw podpięty do plecaka, zabierany w góry i lasy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Wszystkie zdjęcia robię z wyzwoleniem radiowym i bardzo często z funkcja wstępnego podniesienia lustra.Takie przyzwyczajenie z pracy ze zdjęciami produktowymi .Więc cała ta otoczka poprawnego wykonania zdjęcia na statywie jest mi znana.Teraz dla własnej przyjemności biorę się za zwierzaki może czasami ptaki.I dlatego muszę rozglądnąć się za jakimś statywem pod Sigmę.Ale też ne zamierzam wywalać pieniędzy na produkt the best, :)
Ma to być statyw podpięty do plecaka, zabierany w góry i lasy :)
Ale będziesz go targał aby robić zdjęcia czy też po to aby te zdjęcia powiększać/drukować ?
Kup statyw w sklepie gdzie możesz zwrócić i zrób zdjęcia (np. gazety) na owe 600mm i je powiększ 100% na monitorze. Zobaczysz/porównasz obraz na monitorze/gazeta czy dla Ciebie jest ok
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale będziesz go targał aby robić zdjęcia czy też po to aby te zdjęcia powiększać/drukować ?
No jakoś pierw muszę go wytargać ze sobą żeby porobić potem zdjęcia :)
pomyśle o tym teście z gazetą.
Pewnie potem i powiększę i wydrukuję do własnego użytku.
-
Mam ciężki i wysoki statyw, nie Gitzo, i ten wożę autem.
Do plecaka przyczepiam jakiś lekki statyw i to wystarcza. Bo:
- statyw ma usztywnienie w postaci poprzeczek, nie rozkłada się zupełnie na płasko,
- do robienia zdjęć krajobrazów prawie nigdy (!!!) nie trzeba rozkładać go na całą długość, maks jedna sekcja, więc jest wystarczająco sztywny,
- do świstaków i podobnych i tak lepiej się położyć i użyć plecaka jako podpórki.
Zwróć uwagę, jak będziesz używał swój statyw, bo przy tylko częściowo rozłożonym test Jana wypadnie lepiej. Takie są prawa mechaniki.
-
Przymierzam się do kupna statywu. Kryteria to: markowy, wys. max >150 cm, waga <=1,5kg, wielkość transportowa <=60 cm, cena <200 zł. W Euro są w promocji Velbon EX-530 i EX-540, które spełniają wszystkie moje kryteria. Co warte są te statywy? Różnią się liczbą sekcji - pierwszy jest 3-sekcyjny, drugi 4-sekcyjny. Są jakieś istotne różnice w użytkowaniu statywu 3- i 4-sekcyjnego?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miromat
Przymierzam się do kupna statywu. Kryteria to: markowy, wys. max >150 cm, waga <=1,5kg, wielkość transportowa <=60 cm, cena <200 zł. W Euro są w promocji Velbon EX-530 i EX-540, które spełniają wszystkie moje kryteria. Co warte są te statywy? Różnią się liczbą sekcji - pierwszy jest 3-sekcyjny, drugi 4-sekcyjny. Są jakieś istotne różnice w użytkowaniu statywu 3- i 4-sekcyjnego?
4 sekcje - mniejszy po zlozeniu ale nie tak stabilny ja ten z 3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miromat
Co warte są te statywy?
Szczerze? Jeśli na tym stawiasz kompakt, to może się nada.
Pamiętaj o starej zasadzie, że aby poznać rzeczywisty udźwig statywu, to trzeba podzielić udźwig deklarowany przez trzy.
Od tego producenta najniższa sensowna półka to Sherpa.
-
Za 200zl jedynie hama traveller compact pro albo cos takiego. Ewneutlanie uzywki benro/triopo co tam sie trafi.
-
Ostatnio miałem podobny dylemat i kryteria. Koniec końców kupiłem slik'a pro 330dx bo tańsze niestety nie były zbyt stabilne ...ale slik trochę poza budżetem. Tych Velbonów nie mieli na stanie więc nie miałem porównania. Hama do 200 PLN - miałem - rozsypała się. No i brak możliwości wymiany głowicy...
-
Witam Wszystkich,
Przewertowałam prawie cały wątek tutaj na temat statywu - ponad 100 stron ! (sic) ;) ale czuje, że jestem głupsza niż wcześniej, czy może mi ktoś jednak doradzić przy wyborze...
sprzęt na tą chwilę to: C50d + C10-22mm - generalnie traktuję to jako tymczasowe z czasem pewnie pojawi się jeszcze coś większego
do czego: jestem architektem i regularnie co jakiś czas potrzebuje zrobić dobre zdjęcia swoich realizacji do portfolio - wnętrza + architektura na zewnątrz
mój wzrost: 165cm
fundusze: no chciałabym się zmieścić w 500zł razem z głowicą - da radę coś dobrego znaleźć za taką kwotę?
wielkość: jako,że jestem raczej drobnej budowy pewnie lepiej, jakby miał mniejszą wagę, ale nie jest to konieczne, bo na sesje raczej jeżdżę autem...no ale czasem na 4 piętro trzeba wdrapać się samemu ze wszystkim ;-)
moja opcja, którą rozpatruję po przeczytaniu to: Triopo MT-3228X8C + jakaś głowica do dopelnienia kwoty (z tego co u Was przeczytałam, to pewnie lepiej 3w, ale z drugiej strony, piszą, że to jest trochę roboty, przy ustawianiu tego sprzętu, to może kulowa mogłaby się zdać, czy wykluczone?). Generalnie wcześniej nie posiadałam żadnego statywu, także zupełnie nie mam pojęcia na ten temat ;-) mam nadzieję, że wszystko ujęłam..
-
W tej kwocie trudno będzie się zmieścić. Ale trzeba szukać, okazje czasem się trafiają. Ja ze swojej strony polecam Manfrotto 190xprob.
-
Panie i panowie czy ktoś kojarzy w cenie 300-500 zł za ciężki i masywny statyw? :). Standardowo 3 sekcje. Moje być coś tak 3-4kg co by ciężko było przypadkiem kopnąć i ruszyć ;].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
winjywoman
Witam Wszystkich,
Przewertowałam prawie cały wątek tutaj na temat statywu - ponad 100 stron ! (sic) ;) ale czuje, że jestem głupsza niż wcześniej, czy może mi ktoś jednak doradzić przy wyborze...
sprzęt na tą chwilę to: C50d + C10-22mm - generalnie traktuję to jako tymczasowe z czasem pewnie pojawi się jeszcze coś większego
do czego: jestem architektem i regularnie co jakiś czas potrzebuje zrobić dobre zdjęcia swoich realizacji do portfolio - wnętrza + architektura na zewnątrz
mój wzrost: 165cm
fundusze: no chciałabym się zmieścić w 500zł razem z głowicą - da radę coś dobrego znaleźć za taką kwotę?
wielkość: jako,że jestem raczej drobnej budowy pewnie lepiej, jakby miał mniejszą wagę, ale nie jest to konieczne, bo na sesje raczej jeżdżę autem...no ale czasem na 4 piętro trzeba wdrapać się samemu ze wszystkim ;-)
moja opcja, którą rozpatruję po przeczytaniu to: Triopo MT-3228X8C + jakaś głowica do dopelnienia kwoty (z tego co u Was przeczytałam, to pewnie lepiej 3w, ale z drugiej strony, piszą, że to jest trochę roboty, przy ustawianiu tego sprzętu, to może kulowa mogłaby się zdać, czy wykluczone?). Generalnie wcześniej nie posiadałam żadnego statywu, także zupełnie nie mam pojęcia na ten temat ;-) mam nadzieję, że wszystko ujęłam..
Do tego o czym piszesz wystarczy Ci głowica w stylu FreePower 663S. Do tego statyw z możliwością podwieszenia balastu. Ja mam jakieś ciężkie, aluminiowe fomei, do arch i do studia spoko, ale na niedzielne spacerki nie bardzo.
-
Triopo MX-1327. Waży wprawdzie tylko 2,2 kg, ale jest dosyć sztywny.
Cytat:
Zamieszczone przez
MM-architekci
Panie i panowie czy ktoś kojarzy w cenie 300-500 zł za ciężki i masywny statyw? :). Standardowo 3 sekcje. Moje być coś tak 3-4kg co by ciężko było przypadkiem kopnąć i ruszyć ;].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MM-architekci
Żeby było ciężko kopnąć i ruszyć to musi ważyć przynajmniej 10kg.
-
Może drewniany, taki jak geodeci noszą? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Może drewniany, taki jak geodeci noszą? ;)
Albo lekki albo taki którego nie da się kopnąć :)
Jak lekki to ważne żeby był sztywny
-
Z tym kopnięcie to przesadziłem ale generalnie szukam ciężkiego i masywnego statywu po prostu ;)
-
Cześć wszystkim.
Potrzebuję pomocy w wyborze statywu pod Canona 1200D + teleobiektyw (razem jakieś 1,5 kg w rzyszłości pewnie więcej) głównie do zdjęć nocnych i krajobrazów i makro . Mój budżet to ok 350 zł. Co możecie mi polecić.
Myślałem o Manfrotto Compact Advanced, ale nie wiem czy on wystarczy?
Pozdrawiam Adi1
-
kojarzy ktoś filmik, gdzie koleś skracał sobie nogi od statywu żeby był bardziej mobilny?
coś mi świta, że ten filmik był tu na forum wrzucany, a teraz nie mogę znaleźć, ani na yt ani na forum..
to był chyba manfrotto 190
-
Ja od dwóch dni jestem posiadaczem Fotopro X4i-e.
Kupiłem go tylko dlatego, że Manfrotto Compact Light nie jest nigdzie dostępny... Natomiast w lokalnym fotosklepie był w.w. Fotopro, który jest o tyle fajny, że jest równie poręczny (chyba nawet o 10cm krótszy po złożeniu od wspomnianego Manfrotto). Moje 6D i stałki spokojnie utrzymuje, a jest lekki - 1.13kg.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Kupiłem go tylko dlatego, że Manfrotto Compact Light nie jest nigdzie dostępny... Natomiast w lokalnym fotosklepie był w.w. Fotopro, który jest o tyle fajny, że jest równie poręczny (chyba nawet o 10cm krótszy po złożeniu od wspomnianego Manfrotto). Moje 6D i stałki spokojnie utrzymuje, a jest lekki - 1.13kg.
http://i.imgur.com/yYVSCS3.jpg
to jest ten?
STATYW FOTOPRO X4I W + GŁOWICA 53P + ETUI (BIAŁY) (6139971010) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
różni się literką, ale literki chyba odpowiadają za inne kolory? chociaż tutaj wygląda jakby kolumna centralna była non stop wysunięta na maksa i nie dało się jej schować? O_O wtf?
chyba jednak literki oznaczają inny model :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
http://i.imgur.com/yYVSCS3.jpg
Testowałeś już czy to jest na prawdę statyw #1158 ?
jp
-
Ernest - jak wrażenia z używania zakupionego statywu?
-
ten fotopro to podrobka podrobki czyli triopo g130
fotopro
Materiały: aluminium, magnez
Wysokość maksymalna: 143,5 cm
Wysokość minimalna: 37 cm
Długość po złożeniu: 32 cm
Ilość sekcji: 5
Masa: 1,2 kg
Maksymalny udźwig: 4 kg
Gwarancja producenta: 6 lat
vs
triopo
Materiał, M130: stop aluminiowo-magnezowy, G130: włókno węglowe,
Liczba sekcji: 5,
Wysokość maksymalna z wyciągniętą kolumną: 130 cm,
Wysokość z głowicą: 118 cm,
Wysokość transportowa: 32.5 cm,
Wysokość minimalna: 34.5 cm,
Mocowanie statywowe: 3/8"
Zalecana waga aparatu: do 4 kg,
Waga z głowicą, M130: 1060 g, G130: 933 g.
http://www.optyczne.pl/6894-news-Sta...30_i_M130.html
-
Hej. Szukam czegoś lekkiego i stabilnego (nie taniego - bo takiej kombinacji nie ma) na wyjazdy, po rozsypce Triopo Traveler. Służył z głowicą B2 kilka lat w ciężkich warunkach i dobrze się spisywał, ale czas na następcę. Mam też lekki Vanguard Espod CX203Ap - ale praca z taką głowicą jest średnia... Co używacie i możecie polecić pod lustrzankę FF z obiektywem, jeśli chodzi o stabilność i minimalną wagę (wiem, że to trochę wykluczające się parametry)?
-
Zdecydowałem się na eksperyment z zamówieniem statywu no-name od chińskiego "majfrenda". Ponad dwa miesiące użytkuję statyw DiC&MiC E302C.
Z zakupu jestem bardzo zadowolony, spełnił moje oczekiwania. Poszukiwałem statywu jak najbardziej uniwersalnego, lekkiego, małego po złożeniu. Głównie z przeznaczeniem do krótkich wędrówek i wyjazdów zagranicznych (aby nie zabierał za dużo z limitu masy bagażu lotniczego). Heroiczna wytrzymałość statywu nie była prymatem, gdyż fotografuję rekreacyjnie i okazjonalnie.
Nie znalazłem bezpośredniego odpowiednika na polskim rynku. Statyw jest kolejną, bliską podróbką, podróbki, podróbki wspominanego Triopo G130. DiC&MiC E302C jest od niego o tyle lepszy, że ma możliwość całkowitego schowania kolumny centralnej i ma możliwość łatwego zrobienia monopodu. Głowica bez szału - stabilna, po zablokowaniu trzyma b. mocno ale regulacja oporu działa skokowo (mocno blokuje a potem szybko puszcza). Waga (zmierzone 1327g), długość po złożeniu (36cm) i inne parametry zgodne z opisem sprzedawcy.
Po rozłożeniu, z opuszczoną kolumną i wyciągniętą pojedynczo kolumną - stabilny. Podwójną kolumnę traktuję jako bajer, po jej wyciągnięciu - też stabilny ale wyraźnie drży.
Konstrukcyjnie bardzo podobny do wspomnianych powyżej Fotopro X4i-e i Triopo G130 więc utrzyma cięższe puszki. Ja używam z 700D oraz różnymi szkłami (długie, szerokie, stałki).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Hej. Szukam czegoś lekkiego i stabilnego (nie taniego - bo takiej kombinacji nie ma) na wyjazdy, po rozsypce Triopo Traveler. Służył z głowicą B2 kilka lat w ciężkich warunkach i dobrze się spisywał, ale czas na następcę. Mam też lekki Vanguard Espod CX203Ap - ale praca z taką głowicą jest średnia... Co używacie i możecie polecić pod lustrzankę FF z obiektywem, jeśli chodzi o stabilność i minimalną wagę (wiem, że to trochę wykluczające się parametry)?
Jako lekki zestaw skompletowałem sobie Sirui T-1005X z głowicą panoramiczną Sunwayfoto FB-36IIDDHi. Waga ok. 1,35 kg ale pięknie się składa na długość ok. 35 cm.
Nogi w wersji karbonowej pewnie obniżyłyby masę.
-
Wybór statywu pod Canona
Ponieważ rozglądam się za statywem + głowica wytypowałam kilka zestawów. Moglibyście się wypowiedzieć na temat poniższych statywów?
Benro A2970Fc+ głowica BH-1
Fotopro MGA-684 + głowica FPH-62Q
Triopo GT-3230x8C + głowica B-2
Może inne konfiguracja, statywy czy głowice zaproponujecie?
Nie znam się na statywach, a już temat głowic to całkowicie czarna magia. Jakieś kulowe, 3D, olejowe itd. itd. Mi zależy na statywie, którego nastawy będzie można szybko zmieniać (przyroda, makro). Waga nie ma aż takiego znaczenia, ważniejsze jest to aby można było aparat nisko zamocować. Jeśli chodzi o obciążenie to będzie używany z Canonem 70d i obiektywami Canon 100 f2.8 makro + lampa pierścieniowa, Canon 100-300 f/4.5-5.6 + lampa Canon 580EXII, a w przyszłości z Canonem 100-400.
Wszędzie polecają Manfrotto, ale te statywy są zdecydowanie droższe. Tańszy zestaw Manfrotto MK055XPRO3-3W + głowica MHXPRO-3W to już prawie 1100zł (z głowicą BHQ2 prawie 1200zł) co nieco przekracza budżet choć nie chcę takiej opcji wykluczać. Chciałabym raczej zamknąć się w budżecie 500-700zł.
Doradzicie co wybrać? Żeby też nie był zbyt niski, bo mam 185cm wzrostu.
-
Odp: Wybór statywu pod Canona
co do konkretnego modelu to nie podpowiem, sam mam od prawie ponad 8 lat jedne nogi a od chyba 4 ta sama glowice. z wymienionych producentow mam dosc dobre wrazenia z Benro (fajna jakosc, troche gorsza wytrzymalosc), swietne z Triopo (mam ich B-1 i bardzo mi sie podoba), masakryczne z Manfrotto (przestarzaly technologicznie szmelc o mizernej zywotnosci).
z niewymienionych bardzo sobie chwale Sirui (znakomite glowice, zupelnie fajne nogi) i Velbona (moje karbonowe nogi, jak wyzej wspomnialem, juz od 8 lat wytrzymuja intensywne uzytkowanie)...
dobrze by bylo jakbys sobie przemacala kilka statywow.
pamietal tez, ze nogi i glowica wcale nie musza byc tego samego producenta...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kropka
Nie znam się na statywach, a już temat głowic to całkowicie czarna magia. Jakieś kulowe, 3D, olejowe itd. itd. Mi zależy na statywie, którego nastawy będzie można szybko zmieniać (przyroda, makro).
od siebie polecam nogi z blokada "na zakretke" tak jak Fotopro czy Triopo, a nie jak Benro (z tych modeli, ktore wybralas). trudnie sie w pospiechu zaciac w palce i ogolnie troche to szybciej dziala.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kropka
Waga nie ma aż takiego znaczenia,
chyba jednak ma, tylko jeszcze o tym nie wiesz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kropka
ważniejsze jest to aby można było aparat nisko zamocować.
Jeśli chodzi o obciążenie to będzie używany z Canonem 70d i obiektywami Canon 100 f2.8 makro + lampa pierścieniowa, Canon 100-300 f/4.5-5.6 + lampa Canon 580EXII, a w przyszłości z Canonem 100-400.
to sa do kupy dosc ciezkie zestawy (body/obiektyw/lampy) jesli sa na statywie mocowane bez obreczy statywowej. ze 100-400 (jesli to jest L) nie bedzie problemu, tam taka obrecz jest w zestawie i nalezy jej uzywac. ze 100/2.8 (jesli to jest model nie-L) a zwlaszcza 100-300/4.5-5.6 to bedzie jednak troche zabawy z precyzyjnym ustawieniem glowicy, bo to sa dostatecznie ciezkie obiektywy. dlatego profilaktycznie proponowalbym kombinowac w raczej nieco wieksza glowice kulkowa (tzn. wielkosc kulki) niz mniejsza. ewentualnie poszukac glowicy 3D.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kropka
Wszędzie polecają Manfrotto, ale te statywy są zdecydowanie droższe. Tańszy zestaw Manfrotto MK055XPRO3-3W + głowica MHXPRO-3W to już prawie 1100zł (z głowicą BHQ2 prawie 1200zł) co nieco przekracza budżet choć nie chcę takiej opcji wykluczać. Chciałabym raczej zamknąć się w budżecie 500-700zł.
Kropko, nie idzcie ta droga!
manfrotto polecaja, bo maja marze wysokie :(
ja od siebie zdecydowanie zniechecam. mam kiepskie doswiadczenia. poza tym to jest niekompatybilne ze standardem Arca-Swiss, ktory moze potencjalnie duuuuuuzo pomoc w poprawie komfortu i stabilnosci pracy na statywie. zniechecam do Manfrotto i jego podrobek
-
Odp: Jaki statyw AD 2012-2016
Mialem manfrotto 190xprob i triopo b3 a teraz mam triopo mt 3232 z funkcja monopodu a głowicę wysłałem na gwarancję bo opcja panoramowania chodziła mega opornie i wymienili mi na nową.
Statywy porownywalem i ogolnie byly/sa podobnie stabilne. Zamieniłem bo sprzedalem frote i monopod a teraz mam dwa w jednym w triopo.
Mogę taki zestaw polecić i manfrotto również, jak znajdziesz uzywane nogi w okolicy 300zl to nawet sie nie zastanawiaj
-
Może wybór byłby łatwiejszy, ale ciągle chodzi mi po głowie ta minimalna wysokość statywu Manfrotto. Slas podał 190xprob tylko, że jego wysokość maksymalna jest niewielka, za to wysokość minimalna jest super. Pod względem wysokości min/max z tych, które przeglądałam najlepszy byłby Manfrotto MK055. Pozostałe statywy mają 30-40cm wysokości minimalne, a to robi dużą różnicę w makro.
Czy do każdego statywu pasuje każda głowica? Czy połączenie głowica-statyw jest standardowe dla wszystkich firm? Jaka jest różnica pomiędzy poszczególnymi rodzajami głowic? Chodzi zwłaszzca o różnice pomiędzy kulową, a 3D. Rozpiętość cen jest ogromna.
-
Mozna odwrotnie zamocowac kolumne i wtedy do macro focisz na samej ziemii. Nogi w manfrotto czy tym triopo rozkladasz jak chcesz. Manfrotto dodatkowo ma kolumne mocowana poziomo :)
W glowicach chodzi o rozmiar gwintu, czyli tam w statywach jest zazwyczaj 3/8cala i wszystkie o tym rozmiarze będą pasować. Typy głowic to już inna bajka, kulowe nie są tak dokładne jak 3d to w olbrzymim skrócie :D ale kulowe sa szybsze i wygodniejsze w obsłudze [emoji14] dlatego sporo osob wybiera właśnie je albo nawet pistoletowe :D wszystkie typy mają swoich zwolenników. Ja mialem 3d i pistoletowa i w koncu zostalem z kulowa i taka mi najbardziej odpowiada.
Na pewno polecę Ci głowicę z mocowaniem typu arca swiss (triopo takie mają) nie jakieś szybkozlaczki takie jak w manfrotto - dla mnie to lipa.
Sorry za taki niedokładny post, ale padam i z komórki piszę.
-
Do ciężkich obiektywów 100-400 mm polecam głowicę Triopo B-4.Waży swoje ale bdb blokuje obiektyw z aparatem. Ja do sigmy 150-600 mm używam statywu Statyw Racam 6165.Max wys -185 cm, min 38 cm, ale ja skróciłem kolumnę centralną do 13 cm i po rozłożeniu nóg mogę umieścić aparat na wysokości około 20 cm nad powierzchnia gruntu.
-
A czy ktoś z Was używał lekki statyw podróżny Vanguard VEO 204AB?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Mozna odwrotnie zamocowac kolumne i wtedy do macro focisz na samej ziemii.
Ciekawe rozwiązanie. Który z wymienionych statywów ma taką możliwość?
-
pewnie wszystkie, to jest powszechne rozwiązanie, za to manfrotto dodaje opcję tego poziomego zamontowania kolumny i BENRO w którymś modelu albo i kilku ukradło ten bajer :mrgreen: statyw trochę traci na stabilności, ale jak rozłożysz mocno statyw (prawie do leżenia) to da radę używać w tym poziomym ustawieniu.
Na tym filmie widać jak to wygląda w manfrotto i jak to wygląda w benro które podałeś:
https://www.youtube.com/watch?v=OiqD7v9mKPY
Całkiem ciekawie wygląda ten benro, z tego co podałeś to chyba wziąłbym tego benro + triopo b2 albo wyższy model jeśli starczy kasy.
-
Dobrze, Benro A2970F. Możesz do tego statywu polecić głowicę? Zakres cenowy do 250-260zł.