Kilka płyt po kilkadziesiąt PLN jest niezłe, ale prawdziwy hit to książka za 1zł.
Wersja do druku
Prawdopodobnie żaden sprzęt nie został skradziony, bo go zwyczajnie nie było a ludzie żyją marzeniami ..... o tanim sprzęcie.
Naiwność Kupujących nie zna granic :(
prawie tak jak piszesz - tyle że sprzęt jednak fizycznie był bo został sfotografowany a na aukcjach były real foto...
dzisiaj oszustowi doszło parę negatywów w tym jeden za C 24-70 2.8
Informacje o Użytkowniku jasiewicz775 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
doszedł do 9,5k
ale sie wzbogacil:mrgreen:
dziwi mnie natomiast zachowanie a raczej jego brak allegro
dopiero teraz go zawiesili
na pewno Allegro usunęło mu aukcję z body 5d3 w zestawie z 85 1.8, obserwowałem ją :
Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
...jest szansa że przynajmniej z tym nikogo nie oszuka - chyba że ktoś był aż tak naiwny żeby kupić po za Allegro
Przepraszam a skąd masz pewność, że sprzęt był? Może to zdjęcia zostały ukradzione :)
--- Kolejny post ---
Pieniądze kiedyś dostaniesz ale problemów nikt za Ciebie nie rozwiąże i nerwów lekko zszarpanych nie naprawi :(
Zanim dostaniesz kasę musisz się trochę wykazać na Policji itp.
Nie wiem, czy chodzi o tą samą osobę, ale jakieś dwa-trzy tygodnie temu na Tablicy ktoś oferował nówkę 5DmIII z C24-70/2.8II za ok. 8000 z opcją "dogadania się", a kilkanaście dni wcześniej identyczne ogłoszenie było z innej miejscowości!
pewność ma tylko oszust, ja przypuszczam - jakbyś obejrzał wszystkie jego aukcje foto to może dostrzegłbyś ten sam dywan/wykładzinę, kartki z odręcznie
napisanym nickiem oszusta ...a jakbyś poświęcił jeszcze chwilę to dowiedziałbyś się że zdjęć nie ukradł tylko je zrobił - wyszukiwarki nie znajdują takich samych
oczywiście najłatwiej jest napisać cokolwiek nie zagłębiając się w temat...
kolejny tani 5d mk3 Canon 5D mark III (4187480340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ciekawe jakiego to pochodzenia, chodzi o legalność
Kupno sprzętu na portalach lokalnych to jedynie na zasadzie odbioru osobistego. Przecież nie wyślesz takiej kasy w ciemno nieznanej osobie, bez żadnych gwarancji.
--- Kolejny post ---
Kojarzę po nicku, że to ktoś z branży, bo często sprzedaje puszki i to z przebiegami rzędu 60k-130k. Przy odbiorze osobistym raczej nie ma ryzyka, bo można wszystko sprawdzić.
ja tam jako sposób dostawy widzę tylko paczka pobrańiowa Canon 5D mark III (4187480340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. czyli zostawić jak najmniej "śladów" swojej tożsamości na allegro
Moją uwagę ostatnio zwrócił obiektyw Canon 85mm 1.8. Był wystawiony jako licytacja od 800, po czym po pewnym czasie zostały odwołane dwie oferty(powód podany przez sprzedającego :"Towar został delikatnie zniszczony. szkło w obiektywie zostało porysowane. Nie mogę w takim stanie sprzedać towaru. Przepraszam. Zostanie niestety uszkodzony w moim posiadaniu."). Warto dodać że była to aukcja grzecznościowa.( link Canon 5D Obiektyw Canon 85 1.8 - 85mm f/1.8 USM (4180042198) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.)
Dzisiaj pojawiła się tak samo wyglądająca aukcja z takim samym tytułem i treścią, ale innym sprzedającym. Nie ma ani słowa o domniemanym uszkodzeniu. Jest też spory rozrzut w miejscowościach z którym ma być wysyłka(I aukcja Trzebinia, Małopolskie, II aukcja Toruń, Kujawsko-Pomorskie)
tutaj link do II aukcji: Obiektyw Canon 85 1.8 - 85mm f/1.8 USM (4199675053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Według mnie coś tu nie pasuje.
Niestety w Polsce jak jest w polityce, tak sie przeklada na mozgi ludzi. Kantowanie, oszukiwanie itp itd. jest na allegro non-stop. Nie tylko na allegro zreszta.
Polska mentalnosc - kombinowac zeby przezyc........
Ten obiektyw, nawet uzywany jest wart troszke wiecej jak 900 zl.
Jasne, że nie jest zgodne z regulaminem.
Zgłoszone, reszta w rękach obsługi.
Odpowiedź obsługi allegro:
Cytat:
Witam.
Sprzedający otrzymał ostrzeżenie w tej sprawie odwołania aukcji.
Zweryfikowałam opis trwającej aukcji - nie narusza on naszych zasad.
Dzięki Merde że zgłosiłeś to allegro sam chciałem to zrobić ale nie wiedziałem do jakiej kategorii to wrzucić. A tak swoją drogą to ta druga aukcja(czyli kup teraz za 975) też została skończona przed czasem. Nadal coś tu śmierdzi...
Będąc przejazdem w Toruniu kupiłem ten obiektyw. Właściciel wyjechał, odbierałem od jego kolegi.
Witam wszystkich zalogowałem się tutaj bo zostałem oszukany przez tego allegrowicza.Kupiłem od niego trochę płyt za sporo pieniądze i wiadomo jakie zakończenie...Sprawę zgłosiłem na policję i mam nadzieję że go znajdą albo już to zrobili.Jak płatność była przez payu to na jakieś konto musiały iść te pieniądze tak ? Allegro poda policji numer konta więc wtedy od razu dojdą do właściciela konta i będzie po sprawie (mam nadzieję) bo w końcu na jakieś konto te pieniądze musiały iść i jakoś wypłacić je musiał:evil:
Tego tzn którego?
Program Ochrony Kupujących - regulamin to sobie przeczytaj - bolek wrzucał wcześniej
kilka stron wstecz
Informacje o Użytkowniku jasiewicz775 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Canon 17/2.8 TS-E Ideał jak nowy Gwara
Interfoto: Canon 17/2.8 TS-E Ideał jak nowy Gwara (4200194814) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jak można atrakcyjnie zareklamować swój towar :mrgreen:
Nie wiem jak Allegro, ale bank wcale nie musi podawać do kogo należy konto... ze względu na ochronę danych osobowych... chyba, że coś się ostatnio zmieniło i banki udzielają takich informacji na każde zawołanie Policji, w co wątpię.
Taką decyzję wydaje sąd i dopiero gdy ten uzyska podstawę do wydania takiej decyzji to Policja może coś działać...
Jeśli konto jest w Polskim banku to pół biedy, gorzej jak taki oszust ma konto na Kajmanach albo jeszcze w jakimś Belize...
Jeśli przez Program Ochrony Allegro kasy nie odzyskasz, to licząc na naszą Policję nie wygrasz...
Prokurator może zwolnić bank z tajemnicy.
tyle że nawet jak zwolni - nie musi to skutkować ani ustaleniem kim jest oszust ani tym bardziej jego zatrzymaniem...
konto może być na słupa
finalnie poszkodowanym pieniądze odda POK tyle że to chwilę potrwa
Witam
Nie wiem czy to się kwalifikuje do tego topic'a ale natknąłem się na taką aukcję :
Canon EF 24-105/4L IS + BOX + UV - GWARANCJA Łódź (4215289854) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
W opisie "Obiektyw kupiony w Fotojoker w styczniu 2014r." i dalej "Zdjęcia są mojego autorstwa."
Natomiast w zakończonych znalazłem podobną - w zasadzie identyczną:
Canon EF 24-105/4L IS + BOX + UV - GWARANCJA Łódź (4180883190) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Z tą różnicą, że : " Obiektyw kupiony w EURO RTV w sierpniu 2013r. "
A zdjęcia jakby te same.
Wygląda dziwnie?
Nigdy nie sądziłem, że mój rodzony brat może trafić tu na tapetę :)
afoka, tak się składa, że 24-105 zakupiony w tym roku jest moją własnością i poprosiłem brata żeby wystawił go na allegro. Ten z 2013r był jego ale nie sprzedał się i postanowił go zostawić. Masz rację, zdjęcia są takie same, mój błąd bo sam mu powiedziałem, że nie ma sensu coś zmieniać bo oba wyglądają identycznie jak nowe w stanie sklepowym. Gdybyś chciał wiedzieć coś więcej lub wylegitymować mnie z dowodu zakupu i zgodności daty na karcie gwarancyjnej z tą na fakturze ( na dwóch dokumentach te same pieczątki fotojoker) to jestem do dyspozycji. Za brata mogę ręczyć a wiem, że sprzęt foto jaki posiada jest zawsze w stanie nie do odróżnienia od nowego, zresztą jak i mój.
Niestety i ja muszę zabrać głos w tym temacie.Uważajcie na sprzedającego atylko.Kupiłem obiektyw na tej aukcji:OBIEKTYW CANON EF 85 mm 1,8 USM w B. Dobrym Stanie (4192383415) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Miał być w bdb stanie.Przed chwilą dotarł do mnie i trochę szok przeżyłem.Jakieś plamy i ślady smaru? na tylnej soczewce...
Powiedzcie czy na swoich 85 też macie takie mankamenty i od czego coś takiego mogło powstać(zdjęcie poniżej) i czy będzie to miało wpływ na zdjęcia.Czysczenie miękka ściereczką nie pomogło na te plamy.
Smaru nawet nie dotykałem bo napisałem do sprzedawcy i póki co czekam na wyjaśnienie.Oczywiście sprzedający "zapomniał" wspomnieć o tym na aukcji.
To wygląda raczej jak uszkodzona powłoka, mam podobnie ( ale tylko dwa małe punkty) na tylnej soczewce mojej 50 1,8... ja nie zauważyłem wpływu, ale u Ciebie wygląda to tragicznie....
Ze zdjęć wygląda to tak jakby ktoś jednak ingerował w obiektyw, użył jakiegoś kleju/smaru/chemikaliów i wpłynęło to na powłokę...
Na zdjęciu w Allegro widać te brązowe/żółte kawałki "czegoś"...
Ten smar to wygląda jakby natarł obiektyw wazeliną, aby wyszedł "ładniejszy" (obudowa bez rys) na zdjęciu do allegro.
Miękką ściereczką nie wyczyścisz - jakiś płyn do czyszczenia optyki lub izopropanol zastosuj.
A smar to wacikami zbierz. (widać go było na zdjęciu allegro)
Dzięki za odpowiedź.Napisałem do sprzedawcy i będę dążył do zwrotu tego szkła.
Dodam,że sprzedający "zapomniał" również wspomnieć o tym,że prowadzi działalność gospodarczą związaną jakżeby inaczej z...fotografią.
To daje do myślenia,że obiektyw najprawdopodobniej jest już dość mocno wyeksploatowany i długo bym nie miał z niego pożytku.
Czekam na odpowiedź sprzedającego.Będę informował na bieżąco,ale miejcie uwagę na inne aukcje tego sprzedającego.
Mam jeszcze do Was pytanie.Czy stan tego obiektywu podchodzi Waszym zdaniem pod bardzo dobry?Według mnie to kwalifikuje się znacznie niżej...
Niezupełnie allegro, ale chyba nowy wątek niepotrzebny.
Cena nie jest podejrzana?
GIEŁDA FOTOGRAFICZNA - aparaty fotograficzne
co sądzicie o tej ofercie?
Canon EOS 6D Nowy GWARANCJA !!! Najbogatsza wersja (4201335235) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ta osoba też ma wiele pozytywów, a najwięcej od samej siebie pewnie (podbijanie cenyi wystawianie pozytywnych komentarzy pod nikiem tolo7777) tak że do końca nie jest uczciwa
CANON EOS 600D (4212521671) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.