hej
jesli mozna sie wtrącić
pytanie do "czornyj"
poleciłbyś ea224wmi jako entry level monitor do obróbki???
Wersja do druku
hej
jesli mozna sie wtrącić
pytanie do "czornyj"
poleciłbyś ea224wmi jako entry level monitor do obróbki???
Niestety, nie miałem jeszcze styczności z EA224WMi, więc ciężko mi wydawać autorytatywne opinie. Gdyby ktoś chciał zostać beta-testerem i kupić na ryzyk-fizyk, to proszę o info - postaram się*skołować to cudo i skalibruję go przed wysyłką*gratis, sam jestem ciekaw ;)
w takim razie czy ktokolwiek z forumowiczów miał stycznośc z nec ea224wmi i mógłby coś o nim powiedzieć?
z góry dzięki
Monitor: Nec 2490Wuxi
Problem: Słyszalne piski poniżej 140cd/m2
Z wiadomości w necie można doczytać, że najprawdopodobniej to cewki od przetwornicy.
Ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić ?
Zapewne poniżej pewnej jasności przetwornica opuszcza cykle żeby utrzymać mały prąd wyjściowy. Normalnie pracując bez przerw piszczy w zakresie ultradźwięków ale opuszczając cykle zaczyna to wchodzić w słyszalne. A piszczą nie koniecznie cewki, może to również być spowodowane elektrostrykcją w kondensatorach ceramicznych.
Mi jak zasilacz piszczał w głośniczkach to wymieniłem piszczący jeden kondensator i po bólu. Trochę lipa, że takie rzeczy się produkuje. Monitor to nie głośniczki które można sobie spokojnie rozkręcić i podłubać w środku.
ja tam jeszcze dalej poluję na ekran około 29". pozwolę sobie zapytać czy miał ktoś styczność z tym Dellem U2913WM?? Ogólnie planuję wykorzystać monitor w 20% w fotografii (przy czym rzadko kiedy zlecam obecnie coś drukować w labie), reszta wykorzystania bardziej w "biurowej" pracy :)
jak domyślam się 27" większe od 29" ze względu na wyższą rozdzielczość?
Ze względu na większą powierzchnię - większa rozdzielczość rozumie się sama przez się.
jakim sposobem 27" jest większe od 29"? ramka obudowy aż tak szeroka? jak już piszemy o tych 27" czy Twoim zdaniem wart uwagi jest model LG 27EA83? choć w kilku punktach testu ( http://www.chip.pl/testy/wyswietlani...Alist=18842168 ) pobił go model 29".
Geometrycznym.
Zgodnie ze starożytnym, tajemnym wzorem na tzw. pole prostokąta:
Aktywny obszar matrycy 29" ma szerokość 672,8mm i wysokość 283,8mm co daje 190.940,64mm^2
Aktywny obszar matrycy 27" ma szerokość 597mm i wysokość 336mm co daje 200.592mm^2
Istnieje pewien matematyczny aksjomat, w myśl którego 190.940,64<200.592 - stąd wnoszę, że 27" jest większy od 29" ;)
MultiSync
Jak dla mnie to porażka taka rozdzielczość. 1080 w pionie to bardzo mało, zwłaszcza do obróbki zdjęć. W jakich programach to się przyda? :)
chyba jednak odpuszczę sobie te 29" ;) także zapytuję czy warto kupić LG 27EA83?
Mam pytanie o różnicę między NEC P232W a P242W - czy różnica jest tylko w rozmiarze i rozdzielczości? Czy warto dopłacać te kilka stów za jeden cal przekątnej więcej?
W P242W nie dopłacasz za 1 cal przekątnej, tylko za dodatkowe 120pikseli w pionie - pozornie jest to niewiele, w praktyce przepaść w kwestii komfortu pracy.
P242W ma też nieco lepszą matrycę AH-IPS z satynowym dyfuzorem.
Fakt-faktem P232W jest cholernie tani, przez co różnica w cenie robi się spora, ale mz. większa wygoda jest tego warta.
Słusznie - 29" to straaaszna parówa:
Niestety, nie widziałem na oczy tego eldżika, ale sądząc po innych nie oczekiwałbym po nim Cudu Nazarejskiego.
Ciekawie się zapowiada NEC EA274WMi, z tym że nie było jeszcze nawet jego premiery, więc na chwilę obecną ciężko przewidzieć jaka będzie cena. Jeśli jednak nie będzie gorszy od EA244WMi, to powinien być godny uwagi.
a co to za NEC po lewej? ;>
To jest moja niezawodna trzydziestka - 3090WQXi ;)
w PL jednak ten konkretny model 27EA83 jest nie dostępny, tylko 27EA83R jego uboższa wersja w PL jeszcze dostępna (na witrynie LG już jako archiwalny produkt) :/ zaś Polski klient traktowany jako 2 gatunek :/
także wróciłem poniekąd do punktu wyjścia...
hmmm to może Samsung S27A850D??
Jak się nie spieszy to bym zaczekał na EA274WMi.
termin premiery tego monitora dla mnie jednak jest zbyt odległy... co polecilibyście z obecnie dostępnych na rynku wyświetlaczy (w zbliżonej cenie i możliwościach technicznych)? z tym Samsungiem miał ktoś może możliwość pracowania?
a może Dell?? ;>
http://premier.dell.com/portal/catal...~ck=dellSearch
--- Kolejny post ---
a może Dell?? ;>
http://premier.dell.com/portal/catalog/ProductDetailsPage.aspx?c=pl&l=pl&s=pad&cs=RC10785 52&productid=dell-u2713h&pid=10510_F%20_dell-u2713h_29733&baynote_bnrank=0&baynote_irrank=1&~ck =dellSearch
Teraz moja kolej, który monitor wybrać P242W czy SX2262W, lub jeszcze może coś innego, ta kwota i tak już jest mocno naciągnięta.
Niestety nie mam możliwości obejrzenia ich na żywo, dobra sprawa mieć pełny gamut, tylko czy ten jeden argument to nie za mało na korzyść SX.
A może jednak odpuścić i wziąć P232W, zawsze to prawie tysiąc w kieszeni, na szkiełko zostanie.
Dzięki za pomoc, jeszcze troszkę to .... dostanę.
Szkielka dobrego za 1000zl raczej nie kupisz (no moze poza jakas 50tka) wiec lepiej dolozyc do monitora :)
Za P242W przemawia komfortowa, 24-o calowa matryca AH-IPS z satynowym dyfuzorem i możliwość pełnej, sprzętowej kalibracji, oraz świetne oprogramowanie i bizantyjskie bogactwo ustawień na 1000 możliwych sposobów.
Za P232W przemawia cena, okupiona niższym komfortem mniejszej matrycy o mniejszej rozdzielczości.
Za SX2262W przemiawia poszerzony gamut i ew. dobra czerń (dla tych, dla których ma to znaczenie).
Moja rekomendacja do fotografii publikowanej w internecie i odbitek z labu - P242W.
ostatecznie decyzja padła na Dell U2713H :) po pierwszych dnia użytkowania myślę że nie będzie z nim problemów, jedynie co przyuważyłem to podczas odtwarzanych filmów/klipów w przeglądarce aktywuje się filtr szarawo-niebieskawy na obszarze wyświetlanego filmu. Za bardzo nie wiem jak tego pozbyć się. W menu kontekstowym w monitorze nie znalazłem opcji która mogłaby za to odpowiadać. Może ktoś z Was będzie wiedział co jest grane?
problem rozwiązany :)
Witam.
Czy istnieje NOWY monitor w cenie 1000zł nadający się do amatorskiej obróbki zdjęć?
Aktualnie mam IBM t60 z matrycą IPS.
Czytałem wątek: Lista godnych uwagi monitorów LCD (za rozsądną i nierozsądną cenę) i niestety chyba wszystkie monitorów w tej cenie to modele używane.
Co kupić?
.. a może po prostu kupić kalibrator i pracować na laptopie?
nie męcz się z laptopem. ja nawet wyświetlaczowi IPS na moim macbooku nie ufam jeśli chodzi o kolory. zewnętrzny monitor gdy pracujesz ze zdjęciami to mus
Czy jest jakaś znaczna różnica by dokładać 200zł do FS2333?
Jeszcze mam ostatnie pytanie.
Czy ten monitor da się kalibrować kalibratorem X-Rite i1Display Pro?
Jeżeli słabo współgrają to proszę o polecenie innego monitora do tego kalibratora ( może być troszkę droższy).
Dziękuję.
Jak najbardziej się da.
Podsumowując:
Jeżeli kupię kalibrator to będzie to na 100% X-Rite i1Display Pro.
Co do monitora to albo FS2333 albo coś w granicach 2tys. (jeszcze muszę to przemyśleć).
Dziękuję za odpowiedzi.
W okolicach 2 tys jest już w zasięgu uniwersalny EIZO EV2436W lub niskobudżetowy ale jednak graficzny NEC P232W.
Oglądałem na Pańskiej stronie te monitory i tak się zastanawiam gdyż w zakładce EKRAN > Fotografia niema tego modelu EIZO EV2436W (czyli nie jest dedykowany do obróbki?). Jest za to w podobnej cenie:
EIZO FlexScan S1921XSH i EIZO FlexScan S1932SHB dedykowane do amatorskiej fotografii. Rozumiem, że EV2436W jest lepszy od tych dwóch?
Bo to formalnie nie jest monitor do fotografii, tylko korporacyjno-uniwersalny. EIZO przekonstruowało typowo korporacyjne modele serii EV i obecnie, z 6 na końcu, nadają się do szerszego kręgu zastosowań. Seria S już nie jest produkowana, EV w pewnym sensie ją zastępuje, ma wiele zalet, ale liniowość, czyli kluczowy parametr przy jakości reprodukcji, gorszą.
Przemyślałem sprawę i zadecydowałem, że jeżeli kupię to prawdopodobnie będzie to NEC P232W.
Tom01 dziękuję za fachowe rady i pomoc.
Krotkie pytanie, co jest lepsze i dlaczego, monitor iMac 27' czy NEC Pa271 27'. Jak jest z tymi Macami, czy nadaje sie to do czegos?
tak, kwestia większej przestrzeni w pionie, reszta to praktycznie to samo
Dzięki!
No własnie, ma ktoś fotkę lightroom/aperture na 1920 x 1080 ?
Ja mam NEC PA231W. Monitorek fajny do zdjęć panoramicznych bo jest bardzo szeroki przez co do zdjęć portretowych za mały, zwłaszcza w LR, gdzie miniaturki są rozmieszczone na dole. Ten 1 cal na wysokości skutecznie podniósł by komfort pracy. Miałem wcześniej kwadratowy 19" i ekran był wyższy około 2.5cm.
Trafił do mnie na biurko Eizo S2243W-FS. Ot tak na zasadzie 'przetestuj, pobaw się i jak się spodoba, to się dogadamy'.
I takie pytanko do ośmiganych userów, czy 4121h na roczny monitor [jeszcze 4 lata gwarancji] to dużo czy mało?
Ekran z firmy komputerowej wykorzystywany do tworzenia www i jakiegoś tam programowania.