Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Witajcie,
ktoś doradzi może torbę w którą wejdzie 40D z gripem i założonym Tamronem 17-50, plus Tamron 70-300, jakiś mniejszy szeroki kąt i lampa błyskowa?
Fajnie byłoby gdyby miała pokrowiec p.deszczowy, metalowe zaczepy paska. Jest sporo toreb na rynku ale wiele z nich za wąskich na lustrzankę z gripem.
Gdyby udało się dodatkowo znaleźć coś co nie wygląda jak typowa torba na sprzęt, tylko bardziej cywilnie, byłbym zachwycony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Geko
Witajcie,
ktoś doradzi może torbę w którą wejdzie 40D z gripem i założonym Tamronem 17-50, plus Tamron 70-300, jakiś mniejszy szeroki kąt i lampa błyskowa?
Fajnie byłoby gdyby miała pokrowiec p.deszczowy, metalowe zaczepy paska. Jest sporo toreb na rynku ale wiele z nich za wąskich na lustrzankę z gripem.
Gdyby udało się dodatkowo znaleźć coś co nie wygląda jak typowa torba na sprzęt, tylko bardziej cywilnie, byłbym zachwycony.
A nie lepiej kupić dwukomorowy plecak z regulowanymi przegrodami? Przerabiałem torbę na podobnym zestawie i jednak kupiłem plecak.
pytanie do osób posiadających plecaki do przenoszenia sprzętu foto. Szukam plecaka do którego mogę włożyć dwa body z zakręconymi obiektywami. Dodatkowo mile widziana była by jakaś siatka aby plecy się nie pociły. Jeżeli możecie polecić jakiś sprawdzony model, który macie lub mieliście będę wdzięczny.
uzywam lowepro
aha, u mnie zaden plecak z "siatka" na plecach nie dziala
poce sie jak jasna holewka
Mam podobnie jak becekpl. Bez siatki pod którym sie pocą plecy Lowepro Rover AW II. Wygodny i bardzo go lubię. Również profesjonalną wersje Lowepro Rover PRO 45L AW
Rover Pro 45L AW Camera bags, backpacks and rolling cases
Ten ma siatke, plecy się pod nim pocą, tyle że jest większy przewiew i pot nie wsiąka w sam plecak.
Więc, Lowepro FastPack jest genialny! Czy i do którego modelu zmieścisz co potrzeba to już pytanie do Ciebie bo nie piszesz o jakie aparaty i przede wszystkim obiektywy chodzi. Jeśli o 100-400 i 70-200 podpięte do korpusów to lepiej kup plecak Alpinusa ze stelażem ;)
Na potliwość pleców w plecaku nie znane mi jest dobre rozwiązanie, bo na chłopski rozum: jeśli idziesz bez plecaka w naszym klimacie w upalny dzień bez wiatru to już masz plecy spocone. Jak założysz cokolwiek na plecy to musi być basen :))
Żadna porada nie poparta przykładem.
nadrabiam ten brak.
Lowepro 400 flipside.
Zawartość:
5DIII,7DII,C10-18,C70-200,C100-400,T16-28.C24-105.
Lampa YN560 w zewnętrzej kieszeni ,tak ,jak zapasowe rzeczy.
Pokrowiec przeciwdeszczowy w zestawie.
Trzeba jednak pamiętać że świat stoi otworem, a przed wejściem do samolotu trzeba (czasami) zmieścić plecak
w klatce o rozmiarze np. :
- 42cm x 32cm x 25cm
- 55cm x 40cm x 20cm
trochę ścisnąć się da, ale w środku sprzęt.
Leciałem zimą, wyjąłem obiektyw i wsadziłem do kurtki.
Latem by ten numer nie przeszedł.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
świat stoi otworem, a przed wejściem do samolotu trzeba (czasami) zmieścić plecak
Racja,ale temat :
W czym nosić sprzęt nie precyzuje zastosowania.
W przypadku podróży (było w innych tematach ) zestaw szkieł i body byłby całkowicie inny .
Inny w przypadku koncertu z możliwością fotografowania
Ten zestaw plecakowy dotyczy :ogólnego zastosowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Dodatkowo mile widziana była by jakaś siatka aby plecy się nie pociły
Typowe plecaki z systemem air to plecaki rowerowe takie jak ten PLECAK HI-TEC V-LITE ARIZONE 35L SYSTEM WENTYLACJI | PLECAKI I TORBY \ PLECAKI | sportmaxx.pl | sklep sportowo - turystyczny które można normalnie użytkować w terenie, tam siatka odpycha komorę od pleców, więc wentylację masz siłą rzeczy. Nie widziałem czegoś takiego w foto plecakach. Slrc-5, ( Case Logic SLRC5 - Plecaki na sprzęt fotograficzny - Torby i plecaki fotograficzne - Inne Produkty - sigma-sklep.pl) który posiadam, ma wyprofilowany tunel wentylacyjny, ale po godzinie jazdy rowerem i tak odczuwam przegrzanie. Tym bardziej teraz, gdy jeszcze trzeba na siebie worek łachów założyć, żeby nie zmarznąć rano:)
Hej, czy ktoś z Was używał Lowepro Urban Reporter 150? Zamierzam w nim przenosić 7d z Sigmą 17-50/2.8 plus jakimś krótkim tele i małą stałką, czy warto wydać ponad 300zl? Zależy mi na prostym wyglądzie i jakości wykonania. Pozdrawiam :)
Może z takim czymś dałbyś radę? Nawet niezła, miałem przed plecakiem. I tańsza.
Torba na lustrzankę - czarny | Torby na lustrzankę | Case Logic Polska
Nie lubię tak bardzo kwadratowych toreb, myślałem jeszcze nad używaniem takiej na codzień (lowepro) po wyjęciu insertu. W tym roku na studia wiec przydałoby się coś wygodnego
Witam
Szukam dla siebie torby takiej na ramie i sama mam wątpliwości czy aby pomieszczę swoje graty: Canon 6D +24-105mm, Canon 40D + 28-105mm, + C70-200MM F/4 + Lampa Shanny 600 kilka filtrów Cokin dwa Holdery, gruszka, szmatka itp drobiazgi. Cena ok 250 firma Canon, Kata, Lowepro, Tamrac. :-)
Tu
Lowepro | Find the best camera bag with Lowepro Bagfinder
znajdź sobie torbę na swój zestaw.
A jak już będziesz miała torbę typu Lowepro, to podobne innych producentów już łatwo według wymiarów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Super dzięki :) nie wiedziałam że taka wyszukiwarka jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
ale się ten internet poprawił od ostatnich kilku lat. ja też dziękuję!
Cześć,
Szukam jakiegoś twardego, zapewniającego dobrą ochronę futerału na kompakt (rx100). Przeznaczenie głównie na rower. Żeby można było gdzieś go przymocować (do paska biodrowego plecaka?) i był łatwy i szybki dostęp do aparatu.
Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Cześć,
Szukam jakiegoś twardego, zapewniającego dobrą ochronę futerału na kompakt (rx100). Przeznaczenie głównie na rower. Żeby można było gdzieś go przymocować (do paska biodrowego plecaka?) i był łatwy i szybki dostęp do aparatu.
Dzięki
Najtwardszy "futerał" i najszybciej dostępny sprzęt na rowerze to jest w przednim koszyku na kierownicy (albo w torbie mocowanej na kierownicę). Kilkanaście lat woziłem w ten sposób sprzęt w szmacianej torbie Hama "Spirit", z klapą na dwa suwaki). Teraz torbę mam porządniejszą (Lowepro Toploader 75AW) na lustrzankę z długim teleobiektywem- błyskawiczny dostęp do aparatu. Na kompakt wystarczy mniejsza torba z szybkim dostępem od góry (właśnie np. z klapą na podwójny suwak). Można ją też zabezpieczyć przed wypadnięciem z koszyka przypinając ucho (lub oba uszy) karabińczykiem do siatki kosza.
@sconner, @Marylka - przemyślcie kupno plecaka zamiast torby. Miesiąc czasu (lub nawet dwa) szukałem i mierzyłem torby na ramię i kupiłem plecak dwukomorowy. Torba żadna mi nie podchodziła. A byłem nastawiony na torbę jak szczerbaty na suchary.
Nie radzę kupować torby na odległość. Pewnego dnia już miałem kliknąć i kupić na odległość, ale okazało się że w sklepie stacjonarnym "za rogiem" akurat mieli ten model. Pojechałem, przymierzyłem i ... rozczarowanie. Wtedy przyszło olśnienie - bez macania nie biorę.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Najtwardszy "futerał" i najszybciej dostępny sprzęt na rowerze to jest w przednim koszyku na kierownicy (albo w torbie mocowanej na kierownicę).
Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Mam taką torbę, ale rzadko z nią jeżdżę. To niewygodne dla mnie. Za to zawsze mam plecak. Poza tym aparat na ciele jest lepiej amortyzowany...
Mam taki patent, że mogę jechać rowerem z aparatem na ciele, gotowym do akcji :)
https://canon-board.info//brak.gif
https://farm9.staticflickr.com/8733/.../a>, on Flickr
https://canon-board.info//brak.gif
https://farm8.staticflickr.com/7634/.../a>, on Flickr
Dowcip polega na podpięciu paska do lewego ucha aparatu i do gniazda statywowego i na przewieszeniu go na skos, nie na szyi. Wtedy sprzęt przylega do ciała. Pasek należy odpowiednio skrócić, aby nie był luźny, a aparat jest natychmiast dostępny i można go przyłożyć do oka w poziomie lub w pionie. W takim zawieszeniu podczas jazdy co najwyżej zsunie się na środek piersi i, o ile nie ma zbyt długiego obiektywu, to nie będzie przeszkadzał ani wisiał przed nosem. Uważać trzeba tylko przy wchodzeniu i schodzeniu z roweru, aby aparatem nie przywalić w manetki. Patent na dwa aparaty na sobie podczas jazdy też mam i korzystam.
Jeżeli koniecznie aparat ma być czymś osłonięty, to polecam torbę Lowepro Toploader Zoom 55 AW bo ma dodatkowe uszy do szelek piersiowych na dole torby, i można albo sobie kupić takie szelki, albo przypiąć pasek do lewego dolnego i prawego górnego ucha, i przewiesić analogicznie ja na powyższych zdjęciach. Wtedy jest doskonały dostęp do sprzętu, a klapę wystarczy zapiąć na krótkim boku torby i aparat nie wypadnie. Mniejsze Toploadery nie mają uszu do szelek piersiowych.
Cokolwiek jest z tyłu, czy to w bagażniku, czy na plecach, to nie jest szybko dostępne. Nie przesadzajmy też z tą amortyzacją. Kilkanaście lat woziłem lustrzanki w przednim koszu mając sztywny widelec, po każdych wertepach, i nic im nie jest. Zdecydowanie najlepiej dla sprzętu jest go mieć w plecaku i na plecach, ale to nie jest wcale fajne dla rowerzysty.
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Cześć,
Dzięki
nie mocowalbym aparatu do roweru , ze wzgldu na wstrzasy.
zdaza mi sie czasami zabrac aparat ze soba na rower , choc nie sa to dlugie wycieczki.
najlepiej mi sie sprawdzila na maly aparat ( a taki masz ) kamizelka z kieszeniami - cos jak rybacka , sa tez dla fotografow.
dla wiekszego aparatu jednak plecak i w sroku aparat miedzy ciuchami , jakis pulower, cos takiego , co sie na wycieczke zabiera.- nie jest to rozwiazanie eleganckie i przede wszystkim nie jest szybkie , ale aparat jest chroniony.
szelki , aparat na szyi sie nie sprawdzily - albo szelki utrudnialy oddech , albo aparat nieprzyjemnie dyndal.
generalnie to przyjrzalbym sie blizej kamizelce - sa tez lekkie , cienkie takze na upalne dni.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
dla wiekszego aparatu jednak plecak i w sroku aparat miedzy ciuchami , jakis pulower, cos takiego
Jeżeli plecak ma służyć tylko do transportu sprzętu foto, to posiadany case logic slr c-5 sprawdzał się doskonale, zarówno na wypadach pieszych i rowerowych.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jeżeli koniecznie aparat ma być czymś osłonięty, to polecam torbę Lowepro Toploader Zoom 55 AW
Trochę duża jak do RX100 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Cokolwiek jest z tyłu, czy to w bagażniku, czy na plecach, to nie jest szybko dostępne.
Zgadzam się. Dlatego chciałem przypiąć do paska biodrowego - z przodu. Kiedyś tak jeździłem i było nie najgorzej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
najlepiej mi sie sprawdzila na maly aparat ( a taki masz ) kamizelka z kieszeniami - cos jak rybacka , sa tez dla fotografow
Dla mnie aparat ma być dodatkiem do jazdy na rowerze a nie odwrotnie. Jazda w ciuchach rowerowych i do tego kamizelka fotograficzna - czułbym się dziwnie ;)
Torba Toploader 55 AW jest za duża dla RX 100, ale ma wkładkę, dzięki której można ją spłycić, albo włożyć na spód przeciwdeszczówkę, no i jest "rozwojowa", na większy aparat. Wbrew pozorom to jest mała i lekka torba, a dając dwa pasy robi się z niej plecak. Ma też szlufkę do paska biodrowego. Za 25$ można kupić na eBay.
Lowepro Nova Sport 17 po maleńkiej personalizacji ;)
muszę jeszcze wypruć rzepy ze środka, są mi niepotrzebne i szkoda żeby rysowały sprzęt
"nie dla idiotów" - 349zł, allegro z dostawą free do paczkomatu - 219zł, jestem idiotą i kupiłem za 219 ;)
Co w tym nosisz? Zmieści się lustrzanka i 3 małe obiektywy?
Piękna ta Nova, idealna na lato :) Widze tylko że sporo grubsza od event messengera, na co dzień by mi to przeszkadzało.
5d3 z gripem + 85LII, nic więcej w torbie nie potrzebuję, obok mieści się jeszcze 35L
...muszę zapiąć 135L i zobaczyć jak leży, w boczną kieszeń bez problemu włożę lampę 600tkę
moja poprzednia torba (Cokin) miała jakieś 20 lat i przetarcia na rogach na wylot, po ostatnim FW stwierdziłem że czas zmienić
- nie wypada na dziada ;)
W czym nosić, a raczej w czym NIE NOSIĆ to mam plecak Delta, zamiennik Lowepro fastpack 250 i napisze tak, - już go raz reklamowałem i znów zaczyna się rozchodzić chyba na wszystkich możliwych szwach.
Zestaw: 5D + grip + 24-105f4L
Potrzebna mi torba / futerał na taki zestaw (i nic więcej, żadnych dodatkowych obiektywów, lamp, ładowarek)
Cel rodzinno-spacerowy. Plecak duży mam, ale nie chce mi się taszczyć 20kg na spacer z dziećmi ...
Próbowałem się przegrzebać przez wątek ale nie znalazłem nic odpowiedniego - ktoś, coś?
Do tego zestawu wzorcową torbą jest Lowepro Toploader Pro 65AW. Pomijam to, że jest klockowata i nie zlewa się z sylwetką "nosiciela" - poza tym jest OK.
Jednak, gdybyś odczepił gripa polecam Lowepro Apex 120 AW. Wymiary producenta nie śmią nawet sugerować, że ta torba pomieści coś wielkości xD + 24-105L, jednak rzeczywistość jest inna. Torba niewielka, nie rzucająca się w oczy, miękko wyściełana wewnątrz i co bardzo ważne - bardzo szeroko otwierająca się dzięki długim suwakom. Świetna do noszenia samodzielnie, jak i jako "wrzutka" do plecaka.
Mój zestaw spacerowy do mix dwóch powyższych: Apex 120 + pasek od Toploadera Pro 65 :) .
jac+ ogromnie dziękuję, właśnie tego szukałem ...
a ja proponuje lowepro inverse 200
meega wygodna torba na kazda okazje
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a ja proponuje lowepro inverse 200
Całkiem niezła ... choć za duża
ale jest nisko zawieszona wiec w niczym nie przeszkadza
można mieć jednocześnie ja i plecak
z zapiętym pasem biodrowym można ja przesuwać z tylu do przodu jednym ruchem
Polecam plecak Lowepro zapinany od strony pleców.
Chodzi o to ze plecak mam. Potrzebuje coś na aparat z gripem i obiektyw. Zamówiłem już Toploadera 65 jak przydzie to dam znać :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No to po bandzie pojechałeś, bo Toploadera Pro 65 AW już nie produkują w tym roku. :o Jesienią wymienili całą serię na modele Toploader Pro xx AW II, ale tylko w wielkościach 70 i 75, natomiast 65 nie wiedzieć czemu wypadła (choć w tej czy innej postaci była robiona chyba od jakichś 20 lat).
W czym nosić sprzęt - część II
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
No to po bandzie pojechałeś, bo Toploadera Pro 65 AW już nie produkują w tym roku. :o
No ale to dobrze czy źle zrobiłem? Wydawał mi sie idealny ... Taki w sam raz ...
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
No to po bandzie pojechałeś, bo Toploadera Pro 65 AW już nie produkują w tym roku. :o Jesienią wymienili całą serię na modele Toploader Pro xx AW II, ale tylko w wielkościach 70 i 75, natomiast 65 nie wiedzieć czemu wypadła (choć w tej czy innej postaci była robiona chyba od jakichś 20 lat).
LOWEPRO TOPLOADER PRO 65 AW - Cyfrowe.pl
widać że jest nadal dostępna.
Właśnie tam kupiłem :) będzie w poniedziałek
Cytat:
Zamieszczone przez
gonzul
Właśnie tam kupiłem :) będzie w poniedziałek
To nam pokaż potem jak sobie to wszystko tam poukładałeś , bo zaczynam być nią zainteresowany.
Pewnie :)
Cytat:
No ale to dobrze czy źle zrobiłem? Wydawał mi sie idealny ... Taki w sam raz ...
Nie no, dobrze, jak najlepiej, to rzeczywiście bardzo fajna torba. :D Sam się po prostu dziwię, dlaczego zrezygnowali z tego modelu (też ją mam, jeszcze starą wersję, nie-Pro).
Cytat:
widać że jest nadal dostępna.
Tak, ale to już tylko wyprzedaż zapasów - w katalogach i na stronie Lowepro już jej nie ma: Lowepro | Toploader Pro - Professional Camera Holster Bags
W czym nosić sprzęt - część II
Przyszedł i jest idealny.
Lowepro Toploader 65 AW
Niestety dopiero teraz pisze bo w tygodniu urwanie głowy. 5dmkII z gripem i 24-105/4L mieści sie idealnie. Większego nie trzeba.
Oczywiście po Lowepro można sie spodziewać najwyższej jakości i tu sie nie zawiodłem. Kieszonki i inne gadżety, no i oczywiście ochrona przeciwdeszczowa. Jak ktoś by chciał jeszcze o cos zapytać to polecam sie.
Dzięki za pomoc w wyborze. Teraz czas na dobry statyw, ale to juz w innym wątku :)
Witajcie,
czy możecie doradzić zakup plecak do którego włożę bez problemu podpięty C60D z 70-200 + spakuję ze sobą 2 dodatkowe obiektywy.
Fajnie jak by plecak miał mocowanie na statyw/monopod.