chciałbym prosić o jakieś wskazówki co jest złe co dobre itp
z ostatniej chwili:
7.Karola
Wersja do druku
chciałbym prosić o jakieś wskazówki co jest złe co dobre itp
z ostatniej chwili:
7.Karola
Fajne tło, słabe �wiatło na twarzy i widac flash... mina modelki niezbyt + czerwone oczka + patrzy niby w obiektyw a jednak nie patrzy, nie wiadomo gdzie patrzy poza tym osobi�cie bym w drugš stronę jš obrócił (żeby "szła" w lewš stronę [swojš prawš])... Z bardziej czepialskich to ten kosmyk na czole bym poprawił :) Z takich już oble�nie czepialskich: ^^ dziurki i drugi podbródek (to akurat np. jedna z moich modelek ma bardzo widoczne i unikam jak ognia :D)...
Jakbym miał w takich warunkach zdjęcie robic to bym go w ogóle nie robił :D Ew. jaka� fajna gra �wiateł i czarno białe zrobic...
To tyle z full amatorskich rad... My�lę, że w ogóle nie powinienem udzielac takich rad... Więc nie przejmuj się ;)
Hmmm... Przemyślę i wrzucę parę bardziej kobiecych (myśląc w tych kategoriach) jak coś wygrzebię ;)
PS co mi się porobi~ło z klawiatur~ą?
To nie w glamour, raczej mylisz z fashion...
Piękne zdjęcia. W sumie nic do tematu, ale zauważ, że te najpiękniejsze ma wspólne cechy - miękkie światło, rysowanie i świetne twarzy gdzie jest idealna GO dobrana.Cytat:
Tu macie kilka dobrych portretów, gdzie kombinowanie z upiększaniem, ubiorem, ozdabianiem, makijażem?:
http://www.onexposure.net/?photos=portrait
(wiem że jest kilka zdjęć z ostrym makijażem, i jakimiś duperelami/ozdobnikami, ale to zdecydowana mniejszość).
Pozdrawiam,
Robert
no fakt. Zatem zrozumiałem że lukep pod określenie portret stara się wkręcić coś w stylu fashion, ew glamour.Cytat:
To nie w glamour, raczej mylisz z fashion...
link który zapodałem nie wnosi nic do tematu? Widzę i potrafię wyciągnać wnioski. Nie ma tam (w PORTRETACH) zwykle nadmiernego makijażu, wymyślnych fryzur czy wyszukanych i odjechanych strojów. Bo to portret, a nie fashion czy glamour. Zerknij jaki jest temat. Nie "pierwsze kroki z glamour/(lub fashion) (...)" tylko "pierwsze kroki z portetem (...)".
Skoro mowa o portrecie, to może rozsądnie byłoby nie odskakiwać zbytnio od stylu narzucanego przez ten typ fotografii (bo może się okazać że zaczniemy proponować robienie pejzaży)...
Pozdrawiam,
Sorry, nie zrozumieliśmy się, nie jasno się wyraziłem za co przepraszam.:) Link i zdjęcia jak najbardziej mają się do tematu chodziło mi raczej o toJuż nie dyskutuję:)Cytat:
ale zauważ, że te najpiękniejsze ma wspólne cechy - miękkie światło, rysowanie i świetne twarzy gdzie jest idealna GO dobrana.
jeszcze jedno zdjęcie z wczorajszego wieczorku
8. Karola BW
bardzo cieżkie warunki sobie wybrałem na portret może następne bedą lepsze ,ogólnie podoba mi się w tym zdjęciu gra świateł i cieni
Owszem, to by było super gdyby tylko było widać modelkę ;) Przy portrecie gdzie pokazujesz głównie twarz to twarz musi być dobrze oświetlona... Jeśli koleżanka np. stała by pod lampą(uliczną), przyjęłaby jakąś ekspresywną(?) pozę i ująłbyś całą sylwetkę byłoby super (sorry za fantazjowanie :D) ;P
Może wróć w tamto miejsce z jakimś lepszym oświetleniem? Blenda, jakaś lampa porządna... Może nawet postawić z prawej strony samochód odpalić światełka i blendą odbić :D No nie wiem... kombinuj... i rozluźnij jakoś tę modelkę ;) widać, że spięta i nie wie co ma ze sobą zrobić...
Co powiecie o takiej obrobce i takim kadrze ?
dla mnie troche sztuczne przez obróbkę
A mi tam się podoba - tylko zdecydowanie bym zblurował krawędzie ramion (i w ogóle trochę rozostrzył ten rejon - np. nad jej prawym ramieniem widać coś a la ślady pociągnięć), bo faktycznie nieco nienaturalnie to wygląda w kilku miejscach.
Pzdr
Grzesiu
Nie wiem, na ile uwagi od osoby uczącej się będą dla Ciebie wartościowe, ale może na coś się przydadzą. :)
Stosujesz strasznie agresywny blur. To oraz mocno wyostrzone oczy powodują wrażenie okropnego plastiku. Nie masz wrażenia, że oczy są nałożone na manekin? Mnie bardzo do gustu przypadła technika propagowana przez Vana, tzn. blur na nowej warstwie, domyślnie czarna maska i delikatnie o pędzelkiem nanosimy poprawki w miejscach, które tego wymagają. Ja zwykle stosuję pędzelek o maksymalnej miękkości, biały, flow maksymalnie 2-4%. Oczywiście malujemy nim po masce.
Przegiąłeś też chyba z usuwaniem cieni pod oczami. Zabieg ten wykonuj zawsze na nowej warstwie i zmniejsz opacity, szukaj kompromisu między "ideałem" a naturalnością. U mnie najczęściej wychodzi to w granicach 40-60%.
Na tym zdjeciu chcialem uzyskac troche plastikowy wyglad i wyeksponowac oczy. Nie stosuje Blur-a w poich zdjeciach, to zdjecie jest pierwszym gdzie sprubowalem to zastosowac.
Ja widzę tylko tyle, że ostatnie 20 zdjęc jakie wstawiłeś są bardzo podobne do siebie!!! Prawie ten sam kąt spojrzenia przyslona 2 podobne kadry inne tlo i światło bo tego nie sposób mieć identycznego. W każdym razie nie podoba mi się, że zdjęcia są do siebie non stop podobne. To, że jedna i ta sama osoba to można przeżyć... ale bez końca to samo mi by się już dawno znudziło :] Osobiscie to mi sie podobała w miare ta fotka z kucykami było chociaż coś innego i aż miło było spojrzeć na troche weselsze zdjęcie;]
Ok a ta fotka w bw ?
Znów to samo. Człowieku ludzie Ci piszą juz wprost, że do 20 zdjęć to samo a Ty dalej.
Zaplanuj sobie wcześniej sesje ze szczegółami i próbuj to zrealizować a nie idziesz na spacer (bo akurat masz wolne)i strzelasz 1000 takich samych zdjęć. W taki sposób niczego więcej się nie nauczysz i jak widać utknąłeś w martwym punkcie. Czekamy na postępy na nowe pomysły. ;)
--
Robert.
Kadry robisz cały czas te same, nic nowego, czas na zmiany. Postaraj się.
Obróbka mizerna zbyt widoczna, kadr bez zmian od kilnunastu ostatnich zdjęć. Konwersja do BW - za szaro brak widocznych bieli oraz czerni jak to bywa w BW. Być może wynika to z tego ze orginał jest wyprany z kolorów, już ktoś pisał o sinym zafarbie. Popracuj nad kolorem a później BW.
--
Robert.
Dokładnie od początku walisz te same kadry, dodatkowo one nie są poprawne, wszystko centralnie. Ostatnie po co kwadrat tu aż by się chciało widzieć znacznie więcej dołu. A obróbka. Cyber już napisał. Weź mniej siedź przed komputerem przed obróbką, nie kombinuj z jakimiś kwadratami i konwersjami, kiedy kadru nie dobracowałeś, wiem, że chcę się wszystkie zdjęcia obrobić, bo wydaje się dużo świetnych, ale uwierz, że jak zrobisz kolejną sesją to raz, że się będziesz uczył, a dwa, że fotki będą lepsze, a o starych nie będziesz pamiętał tym bardziej, że cały czas ta sama modelka..... R.I.P.
Ten wątek jest o portrecie, bez ograniczania się tylko do kobiecego portretu.
Tak więc twoje porównywania kobiet i dziewczynek są nie na miejscu w kontekście tego wątku. Można portretować dziewczynki, kobiety, starców, koty itd itp i o portretach tych wszystkich osób jest ten wątek.
Zrozum to i zejdź z tego tematu, bo nie tylko o kobiecych portretach tu piszemy, więc nie masz racji czepiając się Bystrego i jego modelek.
Kurcze, od jakiegoś czasu nie mam na kim ćwiczyć. Wyciągnąłem więc wczoraj jedno z szuflady, jestem ciekawy, jak je odbierzecie. Fotka lajtowa - spontan z ostatniej sesji - nazwał bym to Uchach-Anna ;-) Główne pytanie - czy w tego typu ujęciach zamknięte oczy rażą czy nie?
ja z portretami dopiero zaczynam ale mnie te zamkniete oczy troche rażą :(
albo bym je otworzył albo zaproponował modelce nie uśmiechanie się :P
a chyba mi się wydaje albo twarz jest troszeczke przepalona :/ ale możliwe że to u mnie tak widać.... no i szkoda ze z prawej strony nie ma przedłużenia tła tylko zaczyna się jakies nowe ale skoro mówisz ze spontan to w takim razie stwierdzam ze nie zwróciłes na to uwagi :)
No właśnie to był strzał pomiędzy pozowanymi ujęciami, kiedy młoda zaczęła się z czegoś tam śmiać :) Całkowicie niekontrolowane ujęcie.
To akurat wynik obróbki w LR - zawsze podobał mi się podobny efekt, a że dopiero od niedawna wiem, jak go uzyskać, to mogę przez pewien czas trochę tego nadużywać (jak ze wszystkim, co nowe) :DCytat:
a chyba mi się wydaje albo twarz jest troszeczke przepalona :/ ale możliwe że to u mnie tak widać....
Też żałuję, że te drzwi nie były dłuższe :)Cytat:
no i szkoda ze z prawej strony nie ma przedłużenia tła tylko zaczyna się jakies nowe ale skoro mówisz ze spontan to w takim razie stwierdzam ze nie zwróciłes na to uwagi :)
Dzięki za koment!
Dzieki za podpowiedzi, faktycznie troszkę testowałem różne ustawienia lampy. Tu była ustawiona na ścianę i troszkę do góry ale jednak błysk w oczach się pojawił. Ostrość i na oczach i włosach bo były w jednej odległości :-). To pierwsze koty za płoty ale pracuję nad sobą. Jeszcze trochę a allgsm usłyszy sapanie za plecami :-)
Dla mnie to zdjecie jest super, jako ujecie - szczery i prawdziwy usmiech, smieja sie nie tylko usta ale i cala twarz modelki. Zamkniete oczy? Zupelnie mi to nie przeszkadza, a jesli kloci sie to z jakimis ogolnymi kanonami to niech to bedzie problem kanonow :)
Dla mnie ok, futryna okna po prawej rowniez mi nie przeszkadza :)
Jako spontan, to ok, ale tak normalnie, to oglądający szuka na zdjęciu punktu zaczepienia. To może być kontakt wzrokowy, chociaż sam nie przepadam za takimi zdjęciami, wolę takie "podglądane", czyli "street-portret" :), czyli modelka udaje, że mnie nie widzi, ale ja widzę jej oczy :). Wracając do tematu, to w tej fotce takim punktem przyciągającym wzrok jest uzębienie modelki, a nie wypadło ono korzystnie, wiec gdybym miał się czepiać, to zamkniete oczy są ok, ale pod warunkiem, że fotka ma jakiś inny mocny punkt. Ta nie ma.
już nie czepiając się oczom a samemu uśmiechowi.
uśmiech jak uśmiech bardzo ładny ja nie wiem co jest złego w uzębieniu :grin: jak dla mnie oki ale mi głównie chodzi o ułożenie skóry na kościach policzkowych....
to mnie razi w tym aspekcie
ale jeśli chodzi o zupełny spontan to na serio jak dla mnie oki :)
Zęby, kości policzkowe... toście mi rozebrali siostrzenicę na części!!! :D
Fotkę tą wrzuciłem, mimo iż z założenia nie miała pretensji artystycznych, bo podobała mi się radość wymalowana na buzi modelki (taki przerywnik od "poważnych" ujęć, których sporo w tym wątku).
A teraz ciekawostka - jak widzi fotkę sama modelka? "Dziwny ten uśmiech wyszedł... ale za to fajne piersi :D". Padłem ;-)
hahaha no o tych krągłościach to nie mi mówić :P
Coś tu ostatnio ruch mniejszy, to wrzucam kolejne z wczoraj do pastwienia :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam wszystkich za manewr podmianki, ale poszła nie ta wersja, co miała. Ze względu na porę ufam, że szkodliwość społeczna czynu jest minimalna ;)
A co to ma na szyi :D
Hm? Możesz kucza rozwinąć, bo nie kumam, o co chodzi?
nie wiem czy dobrze dostrzegam ale powyżej ręki widze po kolei..
-światło
- mięsień
-pieprzyk chyba :P
-i powyżej jakiś fałd skórny :P
wiec nie wiem o co moze chodzić :P
No możliwe, że o te fałdki chodziło, przegapiłem je. Tak lepiej?
A od pieprzyka ani myślę usuwać, ja tam go lubię :)
1,2,3 i 4 prosze do oceny, a w 5 prosze o pomoc. Coś mi w nim nie pasuje z kolorami, ale nie potrafie tego naprawić.
1.
2.
3.
4.
5.
tomdz, faktycznie dzieje się coś na szyi, ponad ręką, bezpośrednio przy linii włosów.. może to jakiś odblask, a może coś zrobiłeś przy obróbce...
plyszczasz:
1. ostrość uciekła ci gdzieś, coś się dzieje z kolczykiem...
2. niepotrzebna ta gumka na ręce... ten zegarek jakoś też mi nie pasuje
3.nawet fajne, ale odsłoniłabym też drugie oko
4. nos lekko przepalony...
5. za dużo zielonego...
to jest ramię?
no a nie widac??
jest mocno podświetlone moze dlatego takie złudzenie :P
P86, na pierwszym ostrość. Poszła w drzewo. Na drugim przesadnie ostre swiatło i kadr trochę za ciasny. Za to modelka bardzo mi się podoba, ale to nie Twoja zasługa :). Tak na mój gust, to za bardzo przymknąłeś 50/1,8, wolałbym bardziej rozmyte tło. Trzecie - chyba też problem światła, twarz wyszła za płasko no i w takim kadrze oczy powinny przyciągać wzrok, a oczu prawie nie widać. Czwarte wygląda jak poruszone. Podoba mi się kadr i światło, ale z ostrością coś nie tak. Ja takie z bólem serca wyrzucam. Podkreslam, że z bólem, bo byłoby dla mnie najlepsze z serii. Piąte? Jakie piąte? Proponuję przemilczeć... :)
Gunia, to jest tak:
Abstrahując już od tego ramienia, jak odbieracie ogólnie to zdjęcie?
jako, ze obserwuje ten watek od poczatku, to wrzuce cos swojego :)
Canon30D+Sigma 70-300@238 f/5.6 1/100 ISO400
Canon30D+Sigma 70-300@214 f/5.0 1/100 ISO400
C30D+T28-75@75 f4 1/125 ISO 640
Canon400D+Sigma 70-300@133 f/5.0 1/250 ISO400
Canon400D+KIT@47 f/5.6 1/100 ISO1600
ostatnio wymieniłem sprzetu troszke, wiec moze cos dorzuce ;) uwagi i sugestie mile widziane :)
Mnie podoba się ostatnie, wydaje mi się, że forma dobrze pasuje do treści. Fajny cross.
Te z sigmy masz strasznie poruszone, spójrz na czasy, są zdecydowanie za długie.
Elajasz, fajne te Twoje portrety (czwórkę bym odrzucił).
Szkoda że na jedynce plyszczarza ostrość poszła na drzewo... naprawdę byłoby fajne zdjęcie, modelka wydaje się naturalna (jakby specjalnie nie pozowała w tym momencie), fajna kompozycja.
dzięki za krytyke, postaram sie poprawić :D
generalnie starałem się zachować naturalną i luzną atmosfere podczas zdjęć zeby mie było sztywnego pozowania.
Ale nie zjechaliście mnie tak jak przy pierwszych zdjęciach, a to juz dla mnie duzo :D