-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Przy obecnej promocji w RTV Euro, na zakupie 6D MkII można zaoszczędzić prawie 2tys.
Cena wyjściowa 7400zł - dwie raty gratis po 246zł każda - lampa za 1zł (warta ok.1100zł) - 350zł na karcie w prezencie = ~5550zł a to już chyba dobra cena jak za tą puszkę.
Co jak co, ale ja chyba się skuszę :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Przy obecnej promocji w RTV Euro, na zakupie 6D MkII można zaoszczędzić prawie 2tys.
Cena wyjściowa 7400zł - dwie raty gratis po 246zł każda - lampa za 1zł (warta ok.1100zł) - 350zł na karcie w prezencie = ~5550zł a to już chyba dobra cena jak za tą puszkę.
Co jak co, ale ja chyba się skuszę :D
A to są raty 0%? Coś za dobra ta cena.
-
Tak raty 0%:
https://www.euro.com.pl/lustrzanki/c...-ii-body.bhtml
Ja już zamówiłem z odbiorem na jutro :D
-
Całkiem spoko ta promka tylko, że w przypadku odsprzedaży tej lampy będzie kilka stówek mniej ale i tak dobra cena wychodzi
promo do 31 lipca więc jeszcze chwila jest na przemyślenie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Kurde może by tak drugie dokupić? ;)
-
Myślałem, że to problem z sigmą 35A po aktualizacji, ale Canony 50 i 85 nie L też źle ostrzą przy automatycznym wyborze punktu af z odległości powyżej kilku metrów. Na punktowym albo strefowym i z bliska nie ma problemu. Na auto mam front focus:/
Na 40 stm, 100L i 200L chyba działa dobrze. Musze sie temu dokładniej przyjrzeć.
-
Sprzęt odebrany.
W szoku jestem, bo zawsze coś próbują wkręcać na siłę do rat, coś w stylu obowiązkowe ubezpieczenie itp..... a tu się okazało, że poszło gładko i bez żadnych natręctw.
Raty rzeczywiście 0%, tak jak pokazuje na stronie 247zł rata, tak jest rzeczywiście, dwie pierwsze raty płaci RTV Euro, i w gratisie karta podarunkowa na 350zł którą dostałem od razu przy zakupie no i lampa za 1zł (a to już muszę u Canona zgłosić). Najdroższy w życiu zakup na raty jaki do tej pory zrobiłem, a najmniej z nim problemów było.
Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, żeby trzeciej raty nie płacić szybciej niż przewiduje to hormonogram (tzn nie zapłacić 3 raty przed dwiema pierwszymi które opłaca RTV Euro) bo inaczej to przepadnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Myślałem, że to problem z sigmą 35A po aktualizacji, ale Canony 50 i 85 nie L też źle ostrzą przy automatycznym wyborze punktu af z odległości powyżej kilku metrów. Na punktowym albo strefowym i z bliska nie ma problemu. Na auto mam front focus:/
Na 40 stm, 100L i 200L chyba działa dobrze. Musze sie temu dokładniej przyjrzeć.
Co masz na myśli mówiąc o automatycznym wyborze punktu AF?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Wszystkie 45 punktów.
Nawet jeśli nie byłoby wady typu bf/ff to i tak taki af jest dosyć loteryjny. Nigdy nie wiadomo co wybierze jako punkt ustawienia ostrości. Jedyne zastosowanie widzę przy śledzeniu obiektów poruszających się po całym kadrze. Choć i tak pewnie najpierw próbowałbym ze strefowym (grupa 9 punktów).
-
Sęk w tym, że punkty wybierane były tam gdzie chciałem, więc bie powinno być różnicy czy ustawię je ręcznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Sęk w tym, że punkty wybierane były tam gdzie chciałem, więc bie powinno być różnicy czy ustawię je ręcznie.
A to czasami nie jest tak, że po wyostrzeniu (mniej-więcej tam gdzie chciałeś)świeci się kilka tych punktów np. 3. W takim wypadku one niekoniecznie są w jednej płaszczyźnie ostrości. Może aparat wybiera jakąś średnią, albo punkt najbliższy? Nie chcę się tu "mądrzyć". Po prostu dla mnie ten tryb był zawsze zawodny przy jasnych stałkach,choć przy zoomach typu f4 już całkiem OK.
-
Po 3-4 dniach od zakupu, jestem zabujany w tym aparacie. To o czym piszą wieczni malkontenci (którzy dosyć często nie mieli nawet tego aparatu w rękach) na temat tej puszki, miałem i mam to gdzieś (tak delikatnie mówiąc).
Jedyna chyba rzecz która mnie czasami irytuje, to to, że przy dotykowym ekranie czasami nosem wybieram jakąś opcję przez co kiedyś mogę coś niechcący zmienić.
Mam wersję MK I na stanie, i się zastanawiam czy nie sprzedać i nie przejść na obie sztuki MK II.
Kapitalna sprawa w MK II, to wyświetlanie w wizjerze informacji np. o formacie w jakim pstrykamy, albo poziomica. Fajnie są wygaszone, ale na tyle że są czytelne. Super sprawa. Ogólnie póki co jestem mega zadowolony z zakupu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Jedyna chyba rzecz która mnie czasami irytuje, to to, że przy dotykowym ekranie czasami nosem wybieram jakąś opcję przez co kiedyś mogę coś niechcący zmienić.
Podczas fotografowania przez wizjer zamykam po prostu ekran LCD. Druga możliwość to wyłączenie obsługi dotykowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Podczas fotografowania przez wizjer zamykam po prostu ekran LCD. Druga możliwość to wyłączenie obsługi dotykowej.
No, ale przecież żeby ekran był aktywny najpierw trzeba wcisnąć np. guzik "Q", "info", przeglądanie zdjęć itp. a tego nie robimy raczej przypadkowo - piszę o tym żeby osoby nie posiadające tego aparatu nie pomyślały, że przy korzystaniu z wizjera zawsze coś tam nosem przestawimy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No, ale przecież żeby ekran był aktywny najpierw trzeba wcisnąć np. guzik "Q", "info", przeglądanie zdjęć itp. a tego nie robimy raczej przypadkowo - piszę o tym żeby osoby nie posiadające tego aparatu nie pomyślały, że przy korzystaniu z wizjera zawsze coś tam nosem przestawimy ;)
Mi się nigdy jeszcze nie zdarzyło żeby coś przestawić w ten sposób, mam klepnięte pewnie około 30-40 tys klatek na tym aparacie.
-
Witam. Mam problem z moim 6d mk II. Otóż autofokus często się myli przy środkowym punkcie i zdjęcia są nieostre. Obiektyw miałem kalibrowany do aparatu. Nieruchome obiekty (martwe przedmioty) wychodzą ostro. Najgorzej jest przy fotografowaniu ludzi. Mimo, że stoją to i tak AF robi co chce. Nadmieniam, że stabilizacja jest włączona a czasy naświetlania krótkie. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić.
-
Poprosimy o więcej informacji. Np. model obiektywu i przykładowe zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
UN1
Witam. Mam problem z moim 6d mk II. Otóż autofokus często się myli przy środkowym punkcie i zdjęcia są nieostre. Obiektyw miałem kalibrowany do aparatu. Nieruchome obiekty (martwe przedmioty) wychodzą ostro. Najgorzej jest przy fotografowaniu ludzi. Mimo, że stoją to i tak AF robi co chce. Nadmieniam, że stabilizacja jest włączona a czasy naświetlania krótkie. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić.
A spróbuj użyć strefowego (tych 9 kwadracików na środku).
-
Jak używasz krótkich czasów, to wyłącz stabilizację i wykonaj test.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Posiadam tamrona 24-70 2,8 G2 i inne graty. Poza tym najczęściej jest tak, że ustawiam środek i kadruję. Może to wina spustu migawki. W innych aparatach, które używałem przycisk był bardzo wyczuwalny i nie było takiego problemu. Nawet jak nie kadruję tylko fotografuję środkiem. Fakt stabilizację mam włączoną. Na statyw tylko wyłączam. Myślę osobiście, że źle zrobiłem kupując ten aparat. Testowałem Sony A7 III i af jest tam znakomity. Tylko ten balans bieli zawodzi przy sztucznym świetle. Zdjęcia podłącze następnym razem.
-
Spróbuj LiveView i napisz czy jest lepiej.
-
Dzięki za każdą radę. Muszę dodać, że lustrach analogowych nie miałem takiego problemu z af. Był jedno punktowy i 98% fotek była ostra.
--- Kolejny post ---
Fakt ustawianie przez lcd jest lepsze i jest więcej trafień. Tylko po co wtedy lustrzanka.
-
Możesz spróbować dać przycisk af z tyłu a pomiar i blokadę ekspozycji na spuście. Wygodniej się tak przkadrowuje. Nie pomoże to na wadliwy układ af. Zrób test na statywie czy jest jakaś prawidłowość. Może to po prostu front albo back focus i skorygujesz w menu.
-
Ale w tym przypadku najbardziej prawdopodobna przyczyna problemu to przekadrowanie. Czy jak ustawiasz ostrość bez przekadrowania to ten problem również występuje?
-
Nikt chyba nie pisał a pojawiła się aktualizacja fv 1.04. Poprawia jakiś błąd z dotykiem.
-
tak sobie czytam i czytam,i w końcu nie wiem, warto się przesiąść z mkI na mkII czy nie??
proszę o pomoc
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
tak sobie czytam i czytam,i w końcu nie wiem, warto się przesiąść z mkI na mkII czy nie??
proszę o pomoc
Od razu byś wiedział, że nie możesz dalej focić bez tych nowych bajerów. Zostań na razie z mkI ;)
-
6D MkI wcale nie jest gorszy od MkII. Na razie na pewno nie warto.
-
"Czy warto" to jest bardzo subiektywne pytanie więc udzielanie odpowiedzi na nie nie ma wielkiego sensu. Zawsze może paść zupełnie inna w pełni uzasadniona odpowiedź :-( więc czy warto trzeba zdecydować samemu.
-
Mam oba i na II pracuje mi się dużo lepiej. Jest szybszy i ekran robi robotę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
proszę o pomoc
Czy warto? Może moje subiektywne odczucia pomogą Ci w podjęciu decyzji. Ja uważam, że warto się przesiąść na nową szóstkę, aparat lepszy pod każdym względem od swojego poprzednika, a autofocus jest wręcz nieporównywalny oczywiście na korzyść 6DII. Na wiosnę stałem przed podobnym dylematem. Głównie fotografowałem portret i krajobraz (6D i 5D ) i tu rzeczywiście 6d daje radę, nie można mu nic zarzucić, z jednym punktem autofocusa nauczyłem się żyć fotografując wcześniej kilka lat 5d. W starej szóstce środkowy bardzo czuły ale niestety pozostałe już niekoniecznie, szczególnie jak się fotografuje w studio przy świetle ciągłym, na dużych otworach przysłony, tu nie zawsze da się wykorzystać środkowy punkt, jak praktycznie każde przekadrowanie zmienia punkt ostrości. Od pewnego czasu wciągnęła mnie tez fotografia przyrody, głównie ptaki i tu zaczęły się schody, większość zdjęć dynamicznych nietrafionych. Żyłem tak z tym kilkanaście miesięcy, uczyłem się na nowo używać autofocusa, kombinowałem z różnymi ustawieniami, udało się trochę poprawić odsetek nietrafionych zdjęć ale to dalej nie było to z czego bym był zadowolony. Rozważałem zakup dodatkowego korpusu 7d lub 80d ale z pełnej klatki niekoniecznie chce wracać do apsc. Czytałem w necie opinie o nowej szóstce, pytałem i tylko narzekania, że Canon nie dał tego czy owego. Zacząłem szukać jakieś używanej jedynki, zastanawiałem się czy nie poczekać na następcę, tylko ile można czekać. Sprzedawałem obiektyw i okazało się, że człowiek, który go kupował, używał równolegle 6d i 6dMKII i trochę zasugerowałem się jego opinią, że aparat naprawdę jest niezły, a niepochlebne recenzje piszą pewnie ludzie, którzy nie mieli go w rękach. Stwierdziłem, że w końcu raz się żyje :-), postanowiłem zakupić ten aparat i nie żałuję decyzji. Przez pewien czas używałem starej i nowej szóstki razem, robiłem testy, porównania, nie widziałem żeby nowy zakup był gorszy ( obrazek, szumy, autofocus) w końcu sprzedałem starą szóstkę ( używałem jej z powodzeniem 4 lata). Teraz z perspektywy kilku miesięcy uważam, że nawet gdyby mocno nie wciągnęła mnie fotografia ptaków to kupiłbym nową szóstkę. Obrazek na pewno nie jest gorszy, a cała reszta funkcjonalności zdecydowanie lepsza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
Czy warto? Ja uważam, że warto się przesiąść na nową szóstkę, aparat lepszy pod każdym względem od swojego poprzednika, a autofocus jest wręcz nieporównywalny oczywiście na korzyść 6DII.
Skróciłem cycat ale zgadzam sie w 100%! AF robi mega robote w nowej 6. Sam mam obecnie mk1 i mk2.
-
Od ponad miesiąca używam 6D MKII razem z 6D MKI, w tym czasie trafił się jeden ślub i po nim stwierdziłem, że sprzedaję MKI i dokupuję drugą sztukę MKII.
Szybkość i jeszcze raz szybkość na korzyść MKII zdecydowanie i do tego gibany ekran z fajnymi funkcjami.
Na ślubie pod 6D MKII miałem podpiętą Simgę 35mm, czyli typowo pod repo i jest naprawdę dobrze, Sigma 85mm była podpięta pod 6D MKI i oczywiście dawała radę, ale po tym co zobaczyłem w nowszym modelu to przepaść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Od ponad miesiąca używam 6D MKII razem z 6D MKI, w tym czasie trafił się jeden ślub i po nim stwierdziłem, że sprzedaję MKI i dokupuję drugą sztukę MKII.
Szybkość i jeszcze raz szybkość na korzyść MKII zdecydowanie i do tego gibany ekran z fajnymi funkcjami.
Na ślubie pod 6D MKII miałem podpiętą Simgę 35mm, czyli typowo pod repo i jest naprawdę dobrze, Sigma 85mm była podpięta pod 6D MKI i oczywiście dawała radę, ale po tym co zobaczyłem w nowszym modelu to przepaść.
U mnie sigma 35 jeśli chodzi o af działa bardzo sprawnie bez względu na warunki oświetleniowe. Nawet używam bocznych punktów af :) zastanawiam się, czy nie dokupić docka. Podobno aktualizacja firmware jeszcze to poprawia. Niestety gorzej jest z moimi ulubionymi, małymi USM-kami 28, 50, 85. Parę dni temu wyznaczyłem im dokładniej korekty MA. Zobaczę na ile to pomoże. Przy tych nowych, ostrych obiektywach Af chyba ma łatwiej. Szkoda, że te nowe sigmy art są takie ciężkie. C50 1.4 - 290g vs. S50 1.4 - 815g :) od lat marzę o odnowieniu kompaktowych stałek f1.8-f2, ale raczej się nie doczekam.
-
Działa ci tak samo celnie przy automatycznym wyborze punktów i pojedynczym?
Aktualizacja 35a zrobi tyle, że będzie zdziałał DPAF no i korekta wad optycznych w jpg. Nowt firmware nie ma wpływu na zwykły AF (tylko w 50A ponoć ma).
Ja mam nadzieję bze nowy samy 85 da radę bo ma rozsądną wagę.
-
Dziwna rzecz mi się stała. miałem podpięte 100L macro z włączoną stabilizacją, zrobiłem zdjęcie i chciałem powiększyć, ale aparat zwisł. Musiałem wyjąć baterię, zmieniło się ustawienie punktów AF na prawą stefę, a miałem wczesnej wybrane wszystkie punkty i ten sam błąd. Za trzecim razem wyłączyłem stabilizację i już działał.
-
Masz zainstalowany firmware w wersji 1.0.4?
Cytat:
Oprogramowanie sprzętowe w wersji 1.0.4 zawiera następujące poprawki:
1. Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach sprawia, że przyciski obsługi i niektóre funkcje panelu dotykowego nie reagują.
https://www.canon.pl/support/consume...cm:125-1687629
Jeżeli tak i problem nadal występuje no to tylko serwis Ciebie ratuje:
https://photography-on-the.net/forum...1493059&page=2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Działa ci tak samo celnie przy automatycznym wyborze punktów i pojedynczym?
Korzystam głównie z pojedynczego punktu i tu jest bdb. Czasami ze strefowego (9 kwadracików) i tu jest słabiej, ale nietrafienie bardziej wynika z błędnego doboru przez aparat obszaru, który ma być ostry. Myślę, że to się raczej sprawdza przy śledzeniu obiektów + przesłona od f2.8.
DPAF działa tylko zazwyczaj ekspozycja jest wtedy do bani (totalnie za ciemno). Tak na prawdę to głównie z tego względu muszę zaktualizować.
-
Właśnie mam najnowszy firmware. Często używałem 100L i nigdy mi się to nie przytrafiło. Moze to nowy bug w tej wersji?
Jak na razie nie udaje mi sie powtórzyć błędu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Właśnie mam najnowszy firmware. Często używałem 100L i nigdy mi się to nie przytrafiło. Moze to nowy bug w tej wersji?
Jak na razie nie udaje mi sie powtórzyć błędu.
Powiem tak, miałem taki przypadek na 5d2 ale jak podpiąłem Kenko DG Pro pomiędzy body a 100L. Aparat zawisł i został jeszcze z podniesionym lustrem. Stabilizacja też wydała dziwny zgrzyt - więcej tego nie próbowałem.
-
Dziecko najgorszej premiery Canona jednak do czegoś się nadaje. Już kilku wielkich youtuberów zamieniło to co miało, na 6D2 (do vlogów).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dziecko najgorszej premiery Canona jednak do czegoś się nadaje. Już kilku wielkich youtuberów zamieniło to co miało, na 6D2 (do vlogów).
Oceniam go bdb. Dla amatorów i pasjonatów myślę, że nic więcej nie trzeba. W niektórych zastosowaniach komercyjnych można pomyśleć o wyższych seriach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie używają 4K? :lol:
A przy okazji https://www.youtube.com/watch?v=NAAx3rknFjk. Spójrzcie na przykład na 22:00 (siedzi na murku, może też być 1:00 dla niecierpliwych ;)). Co ciekawego widać (oprócz mory na koszulce) i skąd wiem, że to Sony? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A przy okazji
https://www.youtube.com/watch?v=NAAx3rknFjk. Spójrzcie na przykład na 22:00 (siedzi na murku, może też być 1:00 dla niecierpliwych ;)). Co ciekawego widać (oprócz mory na koszulce) i skąd wiem, że to Sony? :lol:
-Gdzie w twoim linku widzisz Sony ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
-Gdzie w twoim linku widzisz Sony ???
A jak pisałem o moire na koszulce to Cię nie zastanowiło? Sony zostało użyte do realizacji tego filmiku.
A w "zagadce" starałem się zwrócić uwagę na jeden z dość oczywistych powodów, dla którego vlogerzy wybierają Canona zamiast Sony. Jaki?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A w "zagadce" starałem się zwrócić uwagę na jeden z dość oczywistych powodów, dla którego vlogerzy wybierają Canona zamiast Sony. Jaki?
Ekranik wywaracany tył na przód z boku body.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ekranik wywaracany tył na przód z boku body.
Tyż. Ale próbuj dalej, bo ekranika nie widać na filmie. A co widać?
-
Najbardziej oczywisty powód to odchylany ekran (można go obrócić w swoją stronę a niewiele aparatów daje taka możliwość) i dpaf śledzący twarz w znośnej cenie ;)
-
Video w tym aparacie jest skrojone typowo pod amatorów. Vlogerzy nawet jeśli produkują profesjonalne treści to zadowalają się niezbyt zaawansowanym sprzętem.