:-) poprawiłeś mi humor na koniec dnia tym wpisem
Wersja do druku
Jak się mieszka gdzieś w Ameryce Północnej to taka opcja wchodzi w grę, przy wysyłce do Polski ten numer nie przejdzie http://i58.tinypic.com/1pchgm.jpg Dlatego zamawiałem w B&H.
A ja swój filtr (Hoya HMC UV-0) zdjąłem i przestałem go używać. Nie korzystając z mikroregulacji AF przy założonym filtrze na przysłonie f5.6 przy odległości do celu około 2,5m nastąpiło niewielkie ale widoczne przesunięcie ostrości do tyłu. A tak przy tej wartości przysłony nie powinno być. Jak go zdjąłem to zrobiło się wszędzie równiutko (sprawdzałem w zakresie od f5.6 do f1.8).
Widzisz, ja mam 5Ds i u mnie to działa. Jest to prawdopodobnie jak na razie jedyny aparat (plus zapewne również wersja R) gdzie korekcja aberracji tego obiektywu z poziomu aparatu działa.
Musisz mieć zainstalowany EOS Utility 2 albo 3 i EOS Lens Registration Tool. Podłączasz włączony aparat z zamontowanym EF 50mm f/1.8 STM pod kompa, odpala się EOS Utility. Spod niego wybierasz stosowną opcję (niestety nie pamiętam dokładnie jak się nazywa, w nazwie pewno będzie coś z "aberration") która odpali EOS Lens Registration Tool. Zaznaczasz "v" przy Canon EF 50 mm f/1.8 II i klikasz bodajże na OK. Odłączasz aparat od kompa i sprawdzasz czy masz aktywną korekcję aberracji tego obiektywu. Jeśli nie to nic na to nie poradzę.
Czy coś to daje? Jest lepiej czy może gorzej? Niech każdy sam sobie oceni.
Po lewej stronie zdjęcie bez korekcji, po prawej z korekcją. Pliki JPEG prosto z aparatu.
1/200, f1.8, ISO 100
Witam, u mnie wszytko działa podobnie... do momentu włączenia Eos Utility, tam mam 2 zakładki :
Camera Control - nie ma opcji aberracji, i Opcja Accesories gdzie podświetlony mam tylko Picture Style Editor, mam jeszcze - WFT Utility, ODS Administrator i ODS Utility ale te opcje mam nieaktywne.
Chyba pozostanie czekać na aktualizację, profil pod STM.
W ramach ciekawostki napisałem do Canona, ci skierowali mnie do serwisu w Warszawie.... tradycyjna przepychanka, tam zakładam potwierdzą słowa Lutka: brak.
Dzięki i pozdrawiam.
Dariusz
Kupiłem i ja, zobaczymy co to za cudo, mam 3 body a żadnego szkła do ich przetestowania, jedno zostanie reszta dla ludu a ta 50 najtańsza jak nie podpasi to 14 dni na zwrot, oby nie była gorzej wykonana od 40 nalesnika. Docelowo i tak szukam 17-40. Jak w piątek przyjdzie to coś się napisze o tej 50 więcej.
Obiektyw ten kosztuje około 600 PLN czy Waszym zdaniem warto wymienić starą 50/1,8?
Dotarł i jest ok, wygląda całkiem znośnie, działa wolno ale celnie na 5D czarne rogi i to bardzo na 1.8 na 50D już przejdzie, tak czy inaczej jestem zadowolony, a czy warto wymienić starą 50 na stm to powiem warto o ile ktoś często sięga po tą ogniskową
Dodam że mam do niego filterek Hoya sky 1B i fajnie to razem chodzi, podkręca kolorki a ostrości nie psuje, pozostaje tylko zakup osłony by mu nadać powagi:)i zabezpieczyć ten wychodzący element bo lekkie pukniecie i pewnie po stm by było.
witam
Potrzebuję porady .
Chciałem kupić ten obiektyw ale w jednym sklepie mieli tylko 2 szt. albo tak mówili i obie mi nie pasowały.
Pierwsza totalne mydło na 1.8 dopiero 2.8 znośne ,a druga dopiero po mikrokalibracji na -7 zaczęła celnie trafiać.
I tu mam pytanie czy trzeba było kupić tę drugą czy szukać lepszej sztuki.
Pan sprzedawca był bardzo zdziwiony że nie chcę kupić obiektywu po kalibracji na -7.
Chyba że to wina mojego body 50D , ale mam jeszcze to co w stopce i nie ma żadnych problemów i nie trzeba nic kalibrować.
Jak myślicie szukać lepszej sztuki czy brać i kalibrować .
pozdrawiam Wojtek
Szukać. Zbyt wiele osób zachwyca sie jakością optyczną tego szkła. Zbyt mało narzeka na konieczność kalibracji. Ja mam pierwszy lepszy z brzegu egzemplarz i jestem zadowolony.
Zobacz gdzies inne egzemplarze, jesli każdy jest na Twojej puszce do kitu, to cos byłoby niepokojącego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Szukaj innej sztuki. Chociaż u mnie ta 50ka na 6D śmiga idealnie, ale już na 50D trafia w cały świat (próbowałem kalibrować, ale nie mam do tego cierpliwości, bo tej puszki i tak nie używam).