Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jedna rzecz mnie tylko trochę martwi. Właściwie można ustawić sobie aparat na M, np 1/2500, 6.3, korektę ekspozycji na +1, auto ISO i tak robić zdjęcia ptakom cały dzień. Nic nie zmieniając. I nic nie myśląc....
Koledzy, wytłumaczcie mi problem korekty ekspozycji w trybie M. Czemu to służy i jak to używać, bo dla mnie to takie sprzętowe masło maślane.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A już wydawało się, że wątek całkiem zszedł na psy. :? Kochajmyż się więc. Wiwat Canon kochany, Wiwat Sejm, wiwat Naród, wiwat wszystkie Stany.
I wygraliśmy z Hiszpanią, co nas wszystkich jednoczy. (Tak Szpak wczoraj powiedział.)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Koledzy, wytłumaczcie mi problem korekty ekspozycji w trybie M. Czemu to służy i jak to używać, bo dla mnie to takie sprzętowe masło maślane.
No nie do końca. Tak w skrócie. Jak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić. Przedtem robiłem na TV ale to nie to samo. Teraz to ja decyduję na jakiej przysłonie ma być zdjęcie zrobione.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale podpucha :) Nie wiem czy w moich puszeczkach jest taka literka.
M - ręczna regulacja ekspozycji "na drabinkę" - dolne kółeczko przysłona, górne - czas, a drabinka wg potrzeb i oszusta światłomierza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
ak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić.
Przedtem nie można było tego w M nastawić?
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
No nie do końca. Tak w skrócie. Jak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić. Przedtem robiłem na TV ale to nie to samo. Teraz to ja decyduję na jakiej przysłonie ma być zdjęcie zrobione.
No właśnie, jak koledzy wyżej: Nastawiam sobie parę przysłona-czas tak, żeby mieć te +1 lub cokolwiek innego (na tle nieba ustawiam nawet +2), patrząc na drabinkę (wskazania światłomierza); decyduję o wszystkim. W czym Ci pomaga korekta ekspozycji w tym trybie?
Wiem, że to nowy bajer w tym aparacie, ale dopóki nie zrozumiem, to wydaje się tak samo przydatny, jak przycisk "drukuj".
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Przedtem nie można było tego w M nastawić?
można było - jak się odwrócisz to Ci się zmieni na drabince :-) drabinka w M wskazuje tylko pomiar a nie żadne korekty ekpozycji ... chyba ze teraz jest inaczej ?
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
można było - jak się odwrócisz to Ci się zmieni na drabince :-) drabinka w M wskazuje tylko pomiar a nie żadne korekty ekpozycji ... chyba ze teraz jest inaczej ?
No dobrze, zmieni się. Ale tryb M to ręczne nastawienie i czasu, i przysłony, i czułości. I tak musisz przeregulować któreś z tych trzech, żeby znowu na drabince widzieć +1.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
No właśnie, jak koledzy wyżej: Nastawiam sobie parę przysłona-czas tak, żeby mieć te +1 lub cokolwiek innego (na tle nieba ustawiam nawet +2), patrząc na drabinkę (wskazania światłomierza); decyduję o wszystkim. W czym Ci pomaga korekta ekspozycji w tym trybie?
może jak zmierzysz nie na niebie tylko w cieniu to dalej na drabince będziesz miał +2 przy tym samym czasie i przysłonie - podskoczy Ci ISO ? tak kombinuje .. tak to działa ?
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ale podpucha :) Nie wiem czy w moich puszeczkach jest taka literka.
M - ręczna regulacja ekspozycji "na drabinkę" - dolne kółeczko przysłona, górne - czas, a drabinka wg potrzeb i oszusta światłomierza.
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Przeczytałem, że 7DII ma korektę ekspozycji w trybie M. No i tego nie rozumiem, dlatego pytam posiadaczy o tę funkcję.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Przeczytałem, że 7DII ma korektę ekspozycji w trybie M. No i tego nie rozumiem, dlatego pytam posiadaczy o tę funkcję.
Również tego nie rozumiem, bo w M jest zawsze korekta ekspozycji - przysłoną, albo czasem.