30 dniową wersję testową PS CS2 możesz pobrać za darmo. A fulla oryginał niektórzy tu mają, uwierz mi. Jak ich stać na szkła za 7k zł to co za problem wydać drobne 2,3k zł. :)Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
Wersja do druku
30 dniową wersję testową PS CS2 możesz pobrać za darmo. A fulla oryginał niektórzy tu mają, uwierz mi. Jak ich stać na szkła za 7k zł to co za problem wydać drobne 2,3k zł. :)Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
A 350tka na którym bardziej szumi ? Zupelnie sie nie znam ale szum jest taki kolorowy więc pewnie chrominancji :rolleyes:Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Nie wiem. Zapisz oddzielnie kanały dla każdego zdjęcia z szumami i bez szumów, zrób z nich różnicę i odpal jakiś program do statystki który policzy ci odchylenie standardowe (std. dev). Jak Ci wyjdzie że w czymś 350D jest lepszy to od razu dawaj na forum, onaniści się ucieszą :lol:Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Tak. NIEKTÓRZY mają:)Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
ale to ewidentnie Off topic w dodatku chyba jeszcze bardziej niewygodny od głównego tematu?
Święte słowa TOKIN'koCytat:
Zamieszczone przez TOKIN
:) "Uderz w stół...":mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
Moj prosty sposob na NeatImage to AutoProfile a pozniej Autofinetune. W ogromnej ilosci zdjec sie sprawdza. Czasem zdarza sie ze zle wybierze (np rozmazane bokehem tlo zamiast zaszumionych partii w cieniach) to wtedy daje mu stop i recznie ustawiam ramke do profilowania.Cytat:
Zamieszczone przez TOKIN
Na oprogramowanie mojego komputera wydalem cos ok 5 tys zl nie liczac gier... gry to jakies kolejne 2 tys by sie znalazlo.Cytat:
A tak na marginesie ciekawe ilu z Was ma legalne oprogramowanie zakupione za ciężkie tysiące - często czytam popraw to czy tamto - to dziecinnie proste w programie X czy Y. Tyle, że ten program kosztuje bagatelne kilka tysięcy PLN. Taki OT ale jednak mnie to ciekawi - ilu z Was wydało te pieniądze na legalne oprogramowanie?
Sam komputer bez software ile mnie rok temu kosztowal to wole nie pisac ;)
PS CS2 legalnie zdobyty kosztuje niecale 2 tys zl (PS 6.0 nie OEM, odkupiona licencja na podstawie umowy od kogos + upgrade do CS2).
Z pewnym rozbawieniem czytam ten wątek. Moje 2 grosze:
2 fotki, statyw, światło żarówki, 1 fotka tak jak automatyka wskazała (lekkie niedoświetlenie), 2 fotka tak jak fotograf :-) sobie ustawił :-) po obserwacji histogramu po 1 fotce stosując regułe "na prawo".
Obydwie fotki w RAW po konwersji do jpg, 0 obróbki po konwersji. Fotka 2 korekta (w ACR) ekspozycji in - (lekkie przepalenie kanału czerwonego), fotka 1 korekta in + (lekkie niedoświetlenie). Obydwie fotki ISO 400 (przy większym różnica w szumach byłaby bardziej widoczna) i 100% cropy.
Różnią się trochę WB ale to nie ma żadnego znaczenia.
Wnioski (MOJE): Zdjęcia robi ŚWIATŁO, tam gdzie go nie ma jak ktoś robi na automacie, nie patrzy na histogram i nie wyciąga wniosków i narzeka na szumy proponuje kupno kompaktu... :-).
0_o cholercia cos szumi te iso400 auto
Jak nie ma światła i wyciągasz z cieni to nawet ISO 100 szumi...Cytat:
Zamieszczone przez emisiaczek