s1nn3r sorry, zapomnialem o Tobie ;)
sprawdz maila :D
staralem sie wybrac tylko te zdjecia, na ktorych sa ludzie w rogach kadru (czyli to, czego sie wszyscy najbardziej obawiaja przy tych 24mm)
Wersja do druku
s1nn3r sorry, zapomnialem o Tobie ;)
sprawdz maila :D
staralem sie wybrac tylko te zdjecia, na ktorych sa ludzie w rogach kadru (czyli to, czego sie wszyscy najbardziej obawiaja przy tych 24mm)
Dzięki. Przekonałeś mnie do tego szkła. 24L świetnie rysuje. Nie widzę żadnych zniekształceń. Moje obawy wynikały stąd, że prawdopodobnie kiedyś widziałem foty ze ślubu ( w trakcie tańca wokół pary młodej goście ) robione 16-35 na @35 gdzie wyglądało to masakrycznie i myślałem że było to robione 24L.
Twój zestaw jest do bólu pragmatyczny i prawie idealny .. bo 100 to nie 135 ale znowu 100 zrobisz szybko detal a do 135 to chyba jakieś pierścienie będzie trzeba podłączać.
Zestaw marzenie to 15 + 35L + 85 + 135L i dwie puchy 5d II ale rzeczywistość jest brutalna i kosztowna :D. 35L i 135L to wyśnione obiektywy, których w ręku nie miałem ale całe forum się nimi jara :). I ja chciałbym się pojarać :D.
I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Zakres 15,24,35 da radę pokryć zoomem 16-35 z przeobrzydłym światłem 2.8 :D. Jest to jakieś rozwiązanie ... ale chyba tylko przystanek w drodze do 24L i 35L ? :) Ktoś ma porównanie ? eLki gniotą zooma jak 24-70 jest gniecione przez 24 1.4 i 50 1.4 ( mówię o jakości obrazka a nie wadzę i uszczelnieniach :D ) ?
naprawde warto :)
o ile 50L raczej odradzam, bo oplacalnosc znikoma (wzgledem swietnego 50/1.4), to jednak 24L jest nie do zastapienia.
24L (badz jego nikonowski odpowiednik), to po prostu obiektyw unikatowy, dajacy strasznie charakterystyczny, dynamiczny i "gleboki" obrazek.
Mimo iz 35L i powiedzmy 50L to dwa rozne obiektywy i rozne ogniskowe (a wiec i rozna perspektywa), to jednak roznica miedzy nimi jest o wiele mniejsza, niz miedzy 24L a 35L (juz o 50L nie wspominajac)
Po prostu czasem jak ogladam zdjecia w necie to sie zastanawiam, czy to bylo robione 35L czy 50L.. takie podobne perspektywy.
Natomiast jakakolwiek fota z 24L jest tak charakterystyczna, ze nie wymaga podpisu czym byla robiona ;)
Dlatego tak mi pasuje zestaw 24 + 50 + 100
Jest bardzo charakterystyczny, dynamiczny, miekki i gleboki obrazek z 24L, ciasne tele do detali badz pleneru i standardowe ujecia z 50mm, malo przerysowane i mile dla oka ;)
mam podobny zestaw 24 1,4 II + 50 1.2 zamiast 100 mam 135 2.0 i dodatkowo 14 2.8 I
zestaw jak dla mnie miodzio przy 2x 5D mkII
Może ktoś mi pomóc z moim problemem ?; ) Co kupić zamiast 24-70 Canona, który jest nie do dostania? Czy lepiej kupić nawet i używkę, czy skusić się na Tamrona czy Sigmę? Cena to raczej około 5500... Będzie to obiektyw do robienia ślubów razem z 50 1.4 i 5dMK2
Lampa oczywiście, że będzie, to nawet nie ma co mówić! ; ) Używka by mnie interesowała ale na fakturę, mało osób sprzedaje swoje 24-70 bo to uniwersalne szkiełko według mnie... Przed chwilą byłem w sklepie z znajomego 24-70 canonowskim szkiełkiem i 5d mk1 by porównać sigmę i tamrona, szkło od canona wygrało oczywiście ale tamron też był niczego sobie a sigma w ogóle odpada, wolniejsza od tamrona i obrazek jakiś dziwny... Więc wybór pada chyba na tamrona... W następnym tygodniu idę po cały zestaw chyba... 5dMK2, 50 1.4, 24-70 + lampa i grip... Puknie troszkę kasy ale będę miał spokój na jakiś rok ; )