Przepaść jest wtedy gdy jednym obiektywem możesz jeszcze zrobić zdjęcie, a drugim już nie bo jest za ciemno :)
Wersja do druku
Przepaść jest wtedy gdy jednym obiektywem możesz jeszcze zrobić zdjęcie, a drugim już nie bo jest za ciemno :)
Warunki takie zachodzą często w zastosowaniach, pod które 24-70/2.8 jest szyty - mi kojarzy się z podpierającym filar ślubniakiem, trzaskającym żenadę wymiany obrączek w tak sobie jasnym kościele. W takich i zbliżonych warunkach możesz mówić o tej jednodziałkowej przepaści. Wystarczy jednak, że przeniesiesz się z tego kościoła do czegoś jaśniejszego bądź ciemniejszego, gdzie - choć jest to niesamowite dla wielu ;) - też się robi zdjęcia i różnica 2.8/4.0 robi się marginalna.
Amator może rzeczywiście, tak jak tomfoot - zanabyć Tamrona, lekkiego, podobno jakościowo porównywalnego (nie powiem tego z własnego doświadczenia, bo mój był bardzo kiepski). A kupowanie grzmota, kiedy tyle fajnych obiektywów dookoła?
Zgadzam się, każdy patrzy swoja miarą. Dla mnie wszystkie obiektywy powinny mieć przynajmniej f1.8, a dla innego spokojnie starczy f4. Jestem w stanie to sobie wyobrazić :)
Tamron jest ok, pod warunkiem, że trafi się dobra sztukę. Moja też jest średnia, na 28mm jest bardzo dobrze, ale na 75mm mydło, które znika dopiero po przymknięciu. Gdyby trafić dobrą sztukę to fajne szkło.
I co ważne, trzeba właśnie (o czym większość zapomina) testować obiektyw z dalekich odległości. Bo FF i BF to jedno, ale trafienie mydlanej sztuki to dopiero koszmar..
Witam wszystkich,
po przeczytaniu setek stron na tym forum jak i zagranicznych mam już mętlik w głowie... porównuje zdjęcia, testy itd. stąd też tu moje zapytanie na temat szkła w tych parametrach
rozważam zakup w tym miesiącu i ciężko się zdecydować, są za i przeciw:
- canon 24-70 f2.8 L (4330zł)
- tamron 28-75 + jeden z nich na początek c50 1.4 / c85 f1.8 (1700zł + 1500zł/1400zł)
- canon 17-55 F2.8 IS (3300zł)
cena 4330zł na chwilę obecną mnie przeraża ale to L, tamron to plastik z luzami po pewnym czasie, wiem bo miałem z nim krótki kontakt, a canon 17-55 tylko pod ASP-C
canon'a 24-105 f4 nie biorę pod uwagę ze względu na ciemne światło oraz sigme ze względu na problemy z AF i średnice filtra
przesiadłem się z C350D na Canona 7D, do tego mam 580exII, c70-200F4, tokina 12-24F4 i na dniach samyang fish 8mm
w przyszłości planuje zakup FF (jak wyjdzie 5D mk3)
sprzęt używam typowo do Street foto/architektura/reporterka/ślubna oraz packshot
Musisz wybierać, 24-70 to fantastyczne szkło w miejscach, gdzie nie ma czasu przekładać obiektywów, natomiast trio 28-50-85 daje kapitalny obrazek i bardzo fajnie się go nosi i robi zdjęcia - każde z tych szkieł jest niewielkie i dyskretne.
Częściej używam stałek, ale zooma doceniam i często ratował mi tyłek na zleceniach.
Do czego dążę - 24-70 to wół roboczy, który przydaje się w pracy, ale rzadko poza nią. Stałki są małe, jasne i dają lepszy obrazek.
_igi bardziej myślę o c24-70, jedyna przeszkoda to cena ale jak kupować to raz a konkretnie... czytałem dyskusje na temat zmiany z zooma na stałki, ale też na chwilę obecną nie widzi mi się żonglowanie co chwile szkłem ...
widzę _igi ze w opisie masz 60D, jak się sprawuje z 24-70?
60D i 7D mają taką samą matrycę na cropie x1.6, wiadomo jednak ze na FF szkło to całkiem inna bajka, większa głębia ostrości i plastyka
2.8 przemawia z racji szybkiego AF, AF który mam w 7D... 19 punktów krzyżowych w tym centralny pod 2.8 szkła to argument przy słabym świetle
ludzie też zachwalają ze rozdzielczością i jakością optyczna 17-55 bije 24-70 ale to szkło typowo pod ASP-C, i zasysa paprochy do środka swą konstrukcją
Witam,
Postanowiłem tutaj się dopisać ponieważ mam taki problem z Tamronem 28-75, wersja, aktualnie dostępna w sklepach. Sprawdzałem już dwie sztuki (w różnych sklepach) i obie zachowują się tak samo z 5DmkII. Przy 75mm winieta jest nawet wyraźniejsza.
I tu pytanie, niby obiektyw pod pełną klatkę, a coś takiego daje, czytałem, że można ją usuwać, kalibrować, że niektórzy (czasem i ja) specjalnie dodają winietki ale ta jest dla mnie nie do przyjęcia.
Czy szukać, testować kolejne sztuki, czy z 5dmkII tak to już będzie?
I może jeszcze takie pytanie, czy gdybym podpiął np. Tamrona 17-50 pod FF to winieta będzie podobna czy jeszcze większa?
Tutaj wygląda to podobnie:
http://www.the-digital-picture.com/R....aspx?Lens=366
Parę lat temu miałem tego tamrona, z pierwszych produkcji kupiony w Niemczech i jak pamiętam nie miał takiej winiety po przymknięciu.
I jeszcze taka nierówna(sciemnione rogi od dołu).
Oj chyba kontrola jakości to się popsuła.
Nie , to kwestia tego testu. Zdjęcia muszą być przekontrastowane, nie mówiąc już o balansie bieli...