Odp: Canon EF 50 mm f/1.8 II-opinie i zdjęcia
Pytanie tylko kto i jak często ostrzy przy F1.4 na odległość 50m...
Żaden sprzęt nie jest idealny, ale akurat 50-ki canona a szczególnie wersja 1.8 są na tyle tanie, że należy je też oceniać z tej perspektywy. Ja co prawda mam 1.4, ale oceniam szkiełko bardzo dobrze i większych wpadek pod względem AFu nie odnotowuję. Czepiających się AFu proponuję porównać go do prawie 5-krotnie droższego 24L, tu dopiero można narzekać :).
Osobiście korzystam z 1.8 pożyczonego od koleżanki, pół roku już u mnie jest i nie raz AF zrobił mi psikusa a nawet pierścień ostrości wariował trzaskając jak by miał się rozlecieć :) Ale fakt za taka cenę warto mieć na początek. Wczoraj zamówiłem 1.4.
jak z ostrością przy 1.8 w tym szkle? posiadam nikkora 1.8D i ostry jest dopiero od 2.2 a od 2.5 już żyleta:) a jak konkurencja wypada?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
e4r5t
jak z ostrością przy 1.8 w tym szkle? posiadam nikkora 1.8D i ostry jest dopiero od 2.2 a od 2.5 już żyleta:) a jak konkurencja wypada?:)
praktycznie identycznie
czeba przymknąć
2.5 jest już baaaardzo zacne
Ostrość ostrością. Po jakimś czasie (niezbyt długim) mechanizm się wyrabia, dostaje luzów i potem jedna strona kadru robi się nieostra. Ja swoją oddałem za darmo. Bo już nie miałbym sumienia sprzedać.
ja na 50 1.8 po 4 latach użytkowania nic takiego nie miałem
poszła do ludzi i nadal działa
a jest jakaś ostra 50 od 1.8? tak jak w przypadku Nikona 50/1.8G? jeszcze jak sprawa wyglada przy 85/1.8? gdzie jest bardziej ostry przy największym otworze C czy N?
Cytat:
Zamieszczone przez
e4r5t
a jest jakaś ostra 50 od 1.8? tak jak w przypadku Nikona 50/1.8G? jeszcze jak sprawa wyglada przy 85/1.8? gdzie jest bardziej ostry przy największym otworze C czy N?
jakaś tam jest zależy jak trafisz, mój jest nie bardzo akceptowalny na 1.8 trzeba domknąć, przy c 85 1.8 to trochę loteria niektórzy mają żyletę na 1.8 widziałem na zdjęciach, jak sam kupiłem to również żyleta na 1.8 :) zależy z jakim aparatem używasz :) co do nikona się nie wypowiem nie miałem styczności
Ja mam bardzo pozytywne odczucia, mój egzemplarz ostry od 1.8. Natomiast komponenty z plastiku raczej nie rokują długowieczności. Samo szkiełko pod odpięciu od body sprawia wrażenie atrapy :)
Kiedyś miałem Pentaxa FA 50 f/1.4 z K10D i K-r - uważam, że Canon 50 1.8 II jest o niebo lepszy i jakieś 2-3x tańszy :)
U mnie na 1,8 raczej rezerwowo - może być ale już widać spadek jakości.