od kiedy ringlight = ringflash?
bo to chyba zupełnie co innego
Wersja do druku
od kiedy ringlight = ringflash?
bo to chyba zupełnie co innego
Przez krótki czas ringflash jest ringlightem, także nie marudź :)
Dla mnie nie jest on polski, bo cena w $ :)
W sumie podepne tutaj wątek:)
http://www.warehouseexpress.com/Home...Ringlight.html
czyyy ktoś się spotkał z czymś takim?:> ewentualnie jak myślicie jak by można skonstruować coś podobnego DIY:>? bo niestety ale gdzieś widziałem polską cene +-1500zł:P a jak widać efekt jest całkiem calkiem. Czy faktycznie lepiej te całe nasadki na systemowe?
£319.99 = ~1700 zeta za sama nakladke (do tego trzeba miec jeszcze lampe).
tansza alternatywa:
http://fotozakupy.pl/lampy-studyjne/...-rf-800,13841s
To to ja wiem że istnieje coś takiego jak pokazałeś od Quantuuma ale chodzi mi o tzw Do It Yourself ;) Cenowo wiadomo że bardziej opłaca się kupić tego Quantuuma niżeli te nakładke... ale mnie szczególnie nie stać na taką zabawke i kminie czy by nie szło zrobić czegoś na normalną studyjną;)
Rura od odkurzacza, trochę taśmy i... Oh, wait. DIY=na kilka razy i 5x gorszy rozkład światła.
Witam!
Podopnę się pod bardzo ciekawą dyskusję. Taki pomysł mi przyszedł do głowy, bo również zamierzam skonstruować ringa domowym sposobem.
Rozumiem, że wszystkie żarówki, które tam wpinacie nie są żarówkami energooszczędnymi - widziałem, np takie kierunkowe philipsa, które święcą jak 100W ale sztuka kosztuje około 20 zł - wtedy cena gwałtownie by rosła. Zacząłem takie oglądać - również reflektorowe ale zraziłem się cenowo...
No ale nie o tym chciałem. Widzę, że jedni wpinają 100W, drudzy 60W, powoduje to różne operowanie głębią, czasami, iso, itd... wiadomo... Pojawił się w mojej głowie pomysł - ściemniacz światła - czyli kręcimy w jedną i drugą regulując moc. Najczęściej widziałem ściemniacze, które regulują moc od 40-600W. Widziałem też takie cudo http://www.fif.com.pl/pub/File/downl...%20A090211.pdf - gdzie łączna moc max do 1000W. Czyli można by było podłączyć 12 żarówek 80W. Przez chwile myślałem, żeby np podłączyć to pod dwa ściemniacze po 600W ale synchroniczne ustawienie takiego cuda pewnie nie jest możliwe. Dlatego rozwiązanie 1000W byłoby wygodniejsze... Musze jeszcze wszytko obmyśleć i wypić ze dwa piwa z moim znajomym elektrykiem aby powiedział jak tym operować i żeby krzywdy sobie nie zrobić. I czy to w ogóle się opłaca i jest warte realizacji? Co myślicie?
Tylko problem polega na tym że ściemniaczy nie użyjesz się z żarówkami energoszczędnymi.
czyli zwykłymi relfektorowymi, a ceny ich przecież nie są znowu takie duże... 4zł albo jakoś tyle za sztuke 60W(ja takich 12x używam w swoim) a chyba z 6zł za 100W.
Ja płaciłem chyba 2zł za 100W Pila Spot (duuży front i posrebrzana od gwintu "do połowy kształtu") w Castoramie, jak jeszcze nie weszła ustawa o ... echh, to smutne :)
Możesz podłączyć co drugą żarówkę do ściemniacza A i co drugą do B i ustawiać oba naraz mniej więcej, nie powinno być widać. Ale myślę, że 100Wx12 nie chciałbyś ściemniać, a bardziej rozjaśniać, więc nie wiem czy jest sens :) Najpierw zrób sobie "czystego" ringa (bez ściemniaczy) a później jak będziesz widział potrzebę, to dorób.
Znalazłem żarówki energooszczędne z funkcją ściemniania - cena jednak zaporowa - od około 70 zł za sztukę, także...
Znalazłem też żarówki ledowe świecące świałęm 5500-5600 K ale te są chyba jescze droższe niż energooszczędne ze ściemnianiem.
Myślałem o połączeniu na jeden i drugi ściemniacz tak jak piszesz Micles - jednak na oko to nie było by takie proste... 100Wx12... Myślę, że funkcja ściemniania mogłaby być przydatna. Zakładając, że ring będzie w odległości około 1-1,5 od modelki ze wszystkimi żarówkami, czyli 1200W to jak najbardziej można otworzyć przysłonę, na jakim czasie, przy ISO 100? Może głupie pytanie ale spotykam opinie że jest to przysłona dosyć mocno przymknięta, więc może zjechanie z mocą by się przydało? Wiem, że mogę rugulować to szybszym czasem ale są granice, czyli synchronizacja z błyskiem...
No i tak rozglądając się tu i tam doszedłem do wniosku, że kupię żarówki których temperatura barwowa będzie oscylować w granicach 5600 K. Jak będę chciał jakąś kontrę zrobić to nie będzie takiego problemu z mieszaniem różnych świateł - zakładając że wartości podawane przez producenta są zgodne z rzeczywistością. A żarówki to też nie wydatek na jeden raz - pewnie trochę poświecą. Chociaż relatywnie tańszym rozwiązanie byłyby filtry CTO... Już sam nie wiem...
A przeglądając różne żarówkowe produkty znalazłem też takie "ringi"
http://www.luxmarket.pl/asortyment/p...e27-6-lat/5477
2500K lub 6500K