wychodzac z tej definicji... to po co 5x drozszy 17-40, jesli mozna bylo spokojnie 18-55 IS. tez nie jest idealny, a za roznice w cenie mozna na tygodniowe wakacje pojechac :)
Wersja do druku
a nie... ja tak serio mowie. 18-55 IS daje zupelnie akceptowalne rezultaty - jakbym druknal tak 20 par zdjec w rozmiarze 20x30cm z tego kita i z 17-40,
to moge sie o flaszke zalozyc, ze polowa ankietowanych fotografow nie wyszla by ponad 60% trafionych wskazan ;)
natomiast 18-55 nonIS to juz inna bajka. nie oszukujmy sie, tam przy 20x30 by sie odbyla rzez - ten obiektyw jest przewidziany na rozmiar 7x10cm, tapetke do Androida czy inny taki znaczek pocztowy :mrgreen:
Witam, tydzien temu zakupilem to szklo i... sami zobaczcie - wada czy normalna rzecz?
canon 17-40 L - YouTube
A to ten problem z wątku o usterkach. Pisałem tam, że u mnie tak nie ma, ale odwołuję - na którejś ogniskowej tak lekko się robi faktycznie, ale z tego wynika, że tak ma być, więc się nie przejmuj :)
tak tak, juz sam oglupialem przez to, jedni pisza ze tak maja, jedni ze nie, poczekam jeszcze niech ktos mi odpisze bo prawie na zytnia juz chcialem szklo wysylac : ) filmik idealnie pokazuje problem ;)
Normalne w tym szkle, co więcej środek kadru na 17mm a 40mm jest w innym miejscu (taki zoom tilt shift), przy normalnym użytkowaniu nie widoczne. Przy produkcji panoram z dokładnością co do 1px już widoczne, ale da się to skorygować.
Myślę, że taki efekt można zaobserwować w każdej szerokiej zoom eLce z ruchomym przodem ;)
widzę, że wielu z was posiada to samo, na forum zagranicznym canona (Digital camera photo galleries, gallery database, info and forums) ludki piszą mi, że pierwszy raz coś takiego widzą :D może w Polsce jest inna seria? Nie mam pojęcia : )
A moze na zachodnich forach robia zdjecia a nie macaja obiektywy?