Fiolety są od świateł. 100 macro ani stara ani nowa nie będzie miała jakiejkolwiek aberracji. Nie wiem za to czy jest "apo", moja stara skradziona 100 macro nie była chyba... nie pamiętam już teraz.
Wersja do druku
W tym tygodniu chyba kupię sobie to szkiełko. :) Mam akurat lewe 900 zł (za 2 miejsce w konkursiku), które muszę wydać do końca tygodnia. Dołożę 2600 wezmę fakturę i szkło wyniesie mnie jedynie 2000 kosztów własnych.:D
Warto, jeśli wykorzystasz go do makro to moim zdaniem naprawdę warto.
Żarty o aberracjach żartami o aberracjach ale ten obiektyw jest naprawdę fajny. Pewnym rozczarowaniem może być obudowa, która swą palstikowością przypomina raczej coś ze stajni EF-S niż eLkę ale może dzięki temu szkiełko jest lekkie i aparat fajnie leży w łapie, jak z 50/1.4 czy 85/1.8.
No bawiłem się nim troche. Faktycznie jest fajny. W terenie sprawdzę, co jest wart dopiero. Zawsze mogę się go pozbyć na rzecz czegoś innego, jeżeli mój stary zestaw macro okaże się jednak minimalnie lepszy.:)
Lekkie to ono nie jest - 625g . Od 85/1,8 jest sporo większe i cięższe, że o 50/1,4 nawet nie wspomnę ;-)
Plastikowość ? Nie mam innej eLki, to i nie boli :wink:
A że na obrazek wpływu to nie ma, więc jest to dla mnie szczegół bez znaczenia :smile:
Oczywiście co do tego, że to głównie (tylko ?) szkło do macro jest to bezdyskusyjne. Natomiast przydatnością do innych zastosowań jestem mile zaskoczona.
W sytuacjach, gdzie trzeba będzie ograniczyć ilość zabieranego sprzętu, 100L i 35/2 spokojnie wystarczą do większości moich amatorskich poczynań.
I jeszcze dwie kolejne fotki, oczywiście z ręki :smile:
BuRton - tym razem już z danymi :grin: :wink:
ISO 200; f/2,8; 1/15s; IS włączony
ISO 200; f/2,8; 1/20s; IS włączony
Selena bardzo bokehowe zdjęcia, ten bokeh jest wręcz rewelacyjny :shock:.
znalazl juz ktos moze w sieci dokladny test omawianego obiektywu?