inaczej - mam rawa, otwieram w ACR - NIC NIE RUSZAM - i reszte w PS
Wersja do druku
inaczej - mam rawa, otwieram w ACR - NIC NIE RUSZAM - i reszte w PS
Micles - mi tu chodzilo o wyzwanie dla samego siebie zwiazane z obróbką kolorów w photoshopie. Nie chcialem sobie pomagac ACR'em. Wiem ze to bezsensowne jezeli chodzi o workflow, ale dla mnie to mialo sens - bo chce sie nauczyc photoshopa i jego roznych alternatywnych narzedzi.
Ale, tak jak zauważył poprzednik, ACR jest ściśle zintegrowany z Photoshopem, a moim (i innych też) zdaniem, jest to najłatwiejsze narzędzie do wstępnego przygotowania zdjęcia do obróbki i nie ma sensu sobie życia utrudniać...
Jak robiłem w Pomorskiej na Photoshop Elements to dostawałem delirki ustawiając WB w PSie (Levels'ami albo Curves'ami). Od tego jest ACR/LR/DPP i tyle :D
No ale ucz się ucz, jak tam sobie chcesz...
A ja tam Loome Cię popieram. Poznawaj narzędzia jakie oferuje PS. Nie zawsze mamy rawy. Wystarczy, że ktoś nas poprosi o odnowienie starej papierowej fotografii albo nawet cyfrowych zdjęć, które ma tylko w jpg. Nie ma rawa, nie da się?
PS Elements, też Miclesie ma ACR, okrojony z wielu narzędzi ale ma (ustawianie WB na 100%).
Ale nie obsługiwało RAWów z 50d, a aktualizacji ACR nie mogłem zrobić z powodów zabezpieczeń administracyjnych.
ok, a jak taka obróbka?
62b.
No kolorki teraz zdecydowanie lepsze!
Czepnąłbym się usunięcia rysów od nosa na policzkach, zrobiło się wrażenie takiego "dziubka".