Że świat się kończy i musimy czym prędzej zmienić pasek na żółty, żeby jeszcze doświadczyć czegoś dobrego? ;-) ;-) ;-):mrgreen:
Wersja do druku
Albo umartwić się samotnie w jakiejś świątyni na uboczu. Sądzę, tak na oko, że jakieś 20 lat takiej nirwany powinno pomóc:)
witam
pytanie do juzerów 1Ds mark 2 - jak to jest, czy - przy użytkowaniu servo af działa wspomaganie af z lampy, czy wogóle w canonach jest taka opcja????
dotychczas nic nie robiłem z dobiegaczką bo w 5D jest jaka jest, używam Ds, włączam serwo i wspomaganie nie działa, to samo w 5D....bawiłem się C.fn i nic nie znalazłem...niech mnie ktoś oświeci
Generalnie zawiodłem się Dsem II, mało punktów krzyżowych, za mały wyświetlacz by ocenić ostre fotki (mam taki nawyka z 5D:-D)...nie kupię:(
Wspomaganie działa tylko z oneshot, jak sobie wyobrażasz fotografowanie z cały czas rzucaną smugą czerwonych kresek na obiekt w servo? Masz jakiś pomysł? Piszesz o punktach krzyżowych, że mało, ale napisz jak skuteczny jest AF mimo ich braku. Wyświetlacz - dees drugi ma mały i średni to prawda, ale piątka ma większy i moim zdaniem fatalny, przekłamuje i mnie również nigdy nie pozwalał na rzetelną ocenę wykonanego zdjęcia. Oczywiście wybor: dees vs 5d zawsze będzie zależał od indywidualnych preferencji. Mi za bardzo zależy na AF by pogodzić się z piątką. Próbowałem trzy razy. Nie podołałem. Brak pewności AF to dla mnie jedyna porażka body serii 5, które jest bardzo fajne.
Co? Przecież servo polega na tym, że zmienia błyskawicznie punkt ostrości - utrzymuję go na obiekcie w ruchu...Zastanowiłeś się nad swoim postulatem? Myślę, że nie do końca. Żeby działało to skutecznie w serwo takiego 1d, czy 40d to trzymana przez ciebie lampa po prostu świeciłaby na czerwono na fotografowany obiekt w ruchu.
- servo nie służy głównie do focenia cioć na kotlecie. Już widzę skuteczność tego wzorku wyświetlanego na masce samochodu WRC w akcji czy piłkarza po drugiej stronie boiska.
- zastanowiłeś się kiedy miałoby się wyłączać? Losowo? Po 10s. śledzenia? Też mam wrażenie, że nie bardzo przemyślałeś ten pomysł.
- servo w Ds2 działa świetnie i bez wzorku w warunkach, gdzie nie bardzo widać własne buty. Kilka razy sprawdziłem.