Ciężko dostać to szkiełko, nie mówiąc już o rozsądnych cenach :/ W Chorzowie brak.
Wersja do druku
Ciężko dostać to szkiełko, nie mówiąc już o rozsądnych cenach :/ W Chorzowie brak.
tutaj masz odpowiedz:Cytat:
No właśnie jak w temacie. Chcę kupić sobie jakąś stałkę, która będzie robiła za standard i myślę nad tymi dwoma szkłami. Za Sigmą przemawia lepsze światło i niższa cena a za Canonem fakt, że trafienie na wadliwy egzemplarz z potężnym BF czy też FF jest dużo mniejsze.
Nie wiem za bardzo jak sprawa ma się z ostrością obu obiektywów, dlatego też pytam was drodzy użytkownicy, co byście poradzili
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4
Z tego wynika, ze na 2.0 sigma wporownaniu do canona jest mniej ostra, spowodowane to jest dosc spora aberacja tej sigmy. To sie tyczy center i mid-frame. W rogach sigma jest z kolei ostrzejsza, ale nie kosztem wiekszej aberacji w canonie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Powyzsze stwierdzenie oczywiscie oparte jest tylko i wylacznie na podstawie w/w linku.
Jak jeszcze nie było:
http://www.pbase.com/lightrules/28v30
czy dobrze interpretujesz ?
oczywiscie taki test organoleptyczny nie daje precyzyjnej odpowiedzi , ale ja widze ze minimalnie na 2;0 sigma rysuje lepiej . to mala roznica jednak dostrzegalna.
zwroc uwaga , w ktora strone wskazuje strzaleczka na obrazkiem , przesuwajac kursor na- z - obrazka
Ja mam C24 MKI i z tego co na razie zauważyłem f1.4 nie jest rewelacyjna, także C28 na f2,0 ostrością przewyższa C24 na f1.4 według mnie, głównie mam na myśli centrum kadru, ale przymykając C24 do f1.6 jest już kolosalna poprawa.
C28 na każdej tej samej przesłonie pozostaje za C24L, a w szczególności na brzegu kadru.
Można porównać C24 MKI na przesłonie f1.6 do C28 na f2.2 - mam na uwadze centrum kadru.
Akurat w tym przypadku cena/jakość idzie w parze.
Rozumiem, ze majac jak w linku czyli sigma wybrana po lewej na starcie jest wlasnie sigma, po najechaniu kursorem Canon. Jesli tak jest to podtrzymuje moje zeznania, jesli nie jest faktycznie na odwrot.
Sprawdzilem, zdaje sie, ze masz racje.
Co do tego linka mate00sh, przydaly by sie jeszcze porownania np dla 2.2, gdzie C28 zaczyna juz byc bardzo ostry. Jak by nie bylo porownywanie obu szkiel na 1.8 w pewnym sensie nie ma racji bytu, bo sigma na tej przyslonie jest dokladnie tak samo przymknieta jak canon na 2.2. Oczywiste, wiec jest, ze sigma bedzie ostrzejsza w tym wypadku. Samo porownanie ostrosci przydalo by sie dla sigmy 1.8 i canona 2.2.
To jak, kto jest za tym, że Sigma mimo swoich wad z AF - jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż 28mm 1.8?
Lepszym do czego ? (nie myśl, że się czepiam)Każdy ma inny priorytet. Dla mnie priorytetem jest celny i powtarzalny autofocus.