Chciałbym kupić drukarkę A3 i rozważam model Epson R1900, bo ma możliwość druku z rolki.
Ma ktoś z was taki sprzęt? Jaką trwałość mają wydruki, od czego to zależy?
Wydruki dla mnie i klientów.
Wersja do druku
Chciałbym kupić drukarkę A3 i rozważam model Epson R1900, bo ma możliwość druku z rolki.
Ma ktoś z was taki sprzęt? Jaką trwałość mają wydruki, od czego to zależy?
Wydruki dla mnie i klientów.
R1900 to bardzo dobra drukarka do zdjęć kolorowych. Dzięki poszerzonemu zestawowi kolorantów ma spory gamut - potrafi zatem zreprodukować bardzo żywe, mocno nasycone kolory.
Zaletą tej drukarki jest dodatkowa kasetka z lakierem, który jest natryskiwany na nadruk podczas drukowania zdjęć na papierze błyszczącym, dzięki czemu uzyskuje się najlepszy połysk dla drukarek tego typu.
Atramenty tej drukarki są typu pigmentowego - w odróżnieniu od atramentów barwnikowych oznacza to, że tusze nie są roztworem farby, a zawiesiną cząsteczek pigmentu - w połączeniu z odpowiednim papierem gwarantuje to wysoką trwałość wydruku, porównywalną bądź lepszą od powiększeń na papierze fotograficznym.
Wadą jest mała pojemność kasetek z tuszem, co przekłada się na spory koszt wydruku - możliwość założenia rolki z papierem w tej drukarce zakrawa nieco na ironię. Nie jest ona również najlepszym rozwiązaniem do druku zdjęć czarno-białych i subtelnych pastelowych, obfitujących w niuanse w jasnych partiach - tu lepiej sprawdza się R2400/2880 z atramentami K3 (standardowe koloranty CMYK uzupełnione o rozbielony C i M, oraz mocniej i słabiej rozbielone K).
Dzięki za odpowiedź. Nie szukam megawypasionej drukarki, tylko porządnego wydruku za rozsądne pieniądze:) Ten Epson R1900 wydaje się w sumie OK. A może coś od Canona?
PS
Supersprzęt do superwydruków już wybrałem tylko nie mam pomieszczenia gdzie go postawić. Jak znajdę jakieś przytulne pomieszcznie na małe studio to od razu zakupię iPF5100:)
Epsony od R800 wzwyż są drukarkami o sakramencko wysokiej jakości wydruków - droższe urządzenia oferują już praktycznie tylko wyższą wydajność, większy format i niższy koszt wydruków.
Epson R1900 zasadniczo nie ma bezpośredniego odpowiednika u konkurencji. Canon Pro9000 jest raczej konkurentem modelu Epson 1400, natomiast Pro9500 to bardziej odpowiednik R2400/2880, podobnie jak HP B8850/B9180.
Jako alternatywę na poziomie cenowym Epsonki mogę zaproponować HP8850 - ma tusze o 2x większej pojemności i lepiej się nadaje do wydruków czarno-białych.
a czym taka drukarka r800 bedzie się róznic od r285? nie pytam tutaj o dane tabelkowe ale praktyczne aspekty dla amatora foto?
Pierwsza rzecz to R800 jest drukarką z tuszami pigmentowymi, a R285 - barwnikowymi. Różnica jest taka, że tusze barwnikowe to roztwór barwnika, zaś pigmentowe to zawiesina koloidalna drobinek pigmentu. Obecnie w najlepszych drukarkach stosuje się przeważnie tusze pigmentowe z uwagi na większą trwałość wydruków.
Druga sprawa to nieco inny zestaw kolorantów - R285 posiada C/M/Y/K/lc/lm, zaś R800 to C/M/Y/K/Red/Blue +lakier - dzięki temu nieco uzyskuje nieco żywsze barwy (ma trochę większy gamut)
a jak wyglada sprawa dostępności systemów zasilania stałego?
na allegro coś nie widac, nie mniej jednak na ebayu juz jest tego w brud,
jak myslicie warto dołożyć ok 800zl do takiej drukarki?
ok, zakładamy, że zdecydowałem się na r285 - jakiego cissa wybrac? jakie tusze? czym tu się kierować aby uzyskac niebanlną jakość zdjęć a przy tym nie pójść z torbami.
Jakies wskazówki?
Dobre tusze do cissa to Lyson, poczytaj kilka stron do tyłu.